Атопичният дерматит и алергията като част от нашия живот-част 1

Атопичният дерматит

Атопичният дерматит на Христо беше диагностициран, когато той беше на няколко месеца официално от лекар. Всъщност още като се роди имаше пъпки по бузите. Педиатърът му ми каза да не ги третирам с нищо и че ще минат. Било бебешко акне. Но пък много близка моя приятелка изрази мнение, че това може да е един от признаците на алергия към белтъка на кравето мляко (АБКМ). Аз не исках да проверя дали това е диагнозата. Не обичам да ходя по лекари. Надявах се, че всичко ще мине с времето. Но се появи и хрема, която лекувахме повече от месец.

Когато Христо навърши два месеца се появи първият обрив (малки червени точки по тялото). Отидох при дерматолог, който изрази мнение, че това е контактен дерматит. Предложи да не ползвам козметични продукти и му изписа кортикостероиден крем, който да добавям към млякото за тяло. За седмица обрива изчезна. Но след като спрях мазането с кортикостероида обривът се появи отново. Разбрах, че това не е решение предвид всички негативни последици от ползването на кортикостероиди.

И така искам не искам, когато Христо навърши 4 месеца, аз изключих глутена от менюто си. След още две седмици изключих и млечните продукти. Имаше малко подобрение в кожата на Христо. Взех да чета за АБКМ и реших да спазвам диетата, която препоръчват лекарите гастроентеролози при тази алергия. Още не знаех какво ме очаква всъщност. Исках да кърмя все пак. Педиатърът забеляза, че всъщност има поява на обрив след като съм имала запушване на канал на гърдата. Предложи ми да минем на специално адаптирано мляко при АБКМ. Аз съм толкова твърдоглава, че заявих: “Може да си счупя главата в стената, но детето ми ще е кърмено.” Даже нямах представа колко добро правя за себе си и детето, защото след години се оказа, че моето дете прави ужасни рани от тези млека и даже разградени до аминокиселени.

В търсене на алтернативи на конвенционалната медицина стигнах до хомеопат номер 1. Много мила жена, търпелива и спокойна. Започнахме лечение, имаше подобрение, но по време на лечението с хомеопатия ходихме и на басейн с минерална вода, която съдържа сяра.

атопичен дерматит 11 месеца

Христо беше на 8 месеца, когато се влоши много състоянието на кожата, за което педиатърът, каза, че такъв случай не е имала и не е виждала. Разрани се дясната буза, дясното ухо и даже част от скалпа на главата. Въпреки хомеопатичното лечение нямаше подобрение. Аз се чувах с нея само по телефона и

имах чувството, че нещо не правя, както трябва. Спрях му хомеопатията. Взех алое вера Активатор и поливах отгоре раните. Беше ме страх да го пипна. Всичко зарасна за два дни и ухото стана твърдо. Всички знаете коричките на раните са твърди. Едва го преобличах. Но мина и това. Препоръчаха ми дерматолог, който лекува атопичния дерматит без кортикостероиди. Лекарят го видя в сравнително добро състояние, но потвърди, че наистина е тежък случай. Препоръча ми олио за баня с линолова и линоленова киселина. Тези киселини са в недостиг при хората с проблемна кожа. Другите продукти, които препоръча бяха специално мляко за тяло, за бузите крем с алое вера. Аз вече ползвах продукти от алое вера, които помагаха много. Препоръча ми да ям кестени и да приемам биофлаваноиди, тъй като още го кърмех. За детето препоръча да му давам пробиотик и смляно ленено семе в пюрето по кафена лъжичка. Детето направи алергична реакция към лененото семе. Пробиотик търсех дълго да е подходящ. Имаше подобрение върху кожата от препоръчаните продукти. За този лекар нямало връзка между състоянието на кожата и храната. Моят опит казва друго. Състоянието на нашата кожа отразява състоянието на червата, а от там и храните влияят върху здравето на кожата.

Атопичният дерматит и алергията като част от нашия живот-част 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *