Атопичният дерматит и алергията като част от нашия живот-част 2

Захранването

Като всяка майка бях развълнувана от момента, когато детето ще започне да се храни и с друго освен с кърма. След като бях изчела всички ограничения при алергия към белтъка на кравето мляко (АБКМ) се чудех точно с какво да започна захранване.

Понеже детето ми беше склонно към запек реших да започна с круша. И ето дадох му първите две лъжички от пюре круша – всяка нова храна давам сутрин. След обяд на Христо му избиха пъпки по слепоочията в първия момент се зачудих от какво може да са, но се сетих, че най-вероятно са от крушата. След няколко дни пробвах с така наречена хипоалергенна храна – ориз. Ужас и от ориза получи обрив. Какво да правя? Продължавам със следващия опит. Оказахме се на село и там продуктите свекъра и свекървата отглеждат за себе си, искам да кажа, че не обработват продукцията си с химикали. Дадоха ми тиквички. Радостта беше голяма като се оказа, че Христо яде тиквичката, без да му излизат обриви. През цялото лято пробвах плодовете, които са сезонни като не съм пробвала мъхести плодове, домати, чушки, защото диетата при АБКМ и хистаминова алергия, са изключени от менюто. Детето направи реакции към диня, пъпеш, ябълка, картоф, череши. Открихме и царевицата, че е подходяща за детето ми. Бях прочела и за диетата при синдром на храносмилателната система и психиката (GAPS) и пробвах и захранване с костен бульон и това се оказа неподходяща храна.

Така до 11 месеца Христо беше основно на кърма плюс тиквичка и царевица. Детето спря да наддава и да расте. Пак притеснение и паника. Реших, че трябва да яде дори и да се обрива, но пък обривът означаваше безсънни нощи, защото го сърбеше и се чешеше. Пробвах тиква и пащърнак обрина се. Пробвах червено цвекло и беше добре. Следващите храни бяха броколи, морков и лук. Пак пробвах с тиква и пащърнак този път вече нямаше проблеми. И така още половин година кара на червено цвекло, тиква, морков, пащърнак, царевица и лук. След това добавихме и по-голямата част от летните плодове.

Тъй като имаше проблем със всички животински храни и даже с бобовите и ядките, диетата е бедна на белтък и продължих да кърмя. След 1 годишна възраст на детето кърмата осигурява 20 % от нужния белтък. Не е 100 %, но все пак трябва да се набавя поне малко. Захраних го с алое вера на 8 месеца и на 11 месеца започнах да увеличавам количеството. Така на половин година пиеше по около 50 мл на ден. Алое вера съдържа 7 от осемте незаминими аминокиселини, а те служат тялото само да си произвежда белтъците, които са му нужни.

Вече на 4 години Христо се храни все още така ограничено. Като освен плодовете и зеленчуците консумира и киноа, слънчогледови и тиквени семки. Киноата съдържа всички незаменими аминокиселини. Използва добавки и някои хомеопатични продукти, благодарение на които расте здрав и се справяме с атопията?


1 thought on “Атопичният дерматит и алергията като част от нашия живот-част 2”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *