Каква е връзката между здравето на кожата и здравето на червата?

Когато се сблъсках за първи път с грубата и суха кожа, която понякога се разраняваше, си мислех, че е нужно да се лекува кожата. Но нито един крем от аптеката не беше подходящ за Христо. Това ме провокира да се задълбоча и да потърся причините за лошото състояние на кожата му.

Попаднах на статия за синдрома на храносмилателната система и психиката, в която се твърди, че от това дали червата ни са пропускливи или не, зависи състоянието не само на кожата, но и умственото развитие и начина, по който възприемаме света. По-късно прочетох и книгата „Синдром на храносмилателната система и психиката“ (ГАПС) на д-р Макбрайт, в която подробно е описано как да заздравим червата си. Също така в книгата „Яжте, мръсно“ на Джош Акс е цитирано проучване, при което е установено, че около 30-40 % от хората с проблеми с кожата (псориазис, атопичен дерматит), астматици и с доста други заболявания имат пропускливи черва.

Моите лични наблюдения върху мен и сина ми също установиха, че състоянието на кожата има връзка с храната, която приемаме и пропускливостта на червата. Аз самата имах проблеми с кожата на дясната ръка. Кожата се цепеше чак до кръв и мислех, че проблемът е в перилните и почистващи препарати. Но като изключих млечните продукти и глутена от диетата си кожата стана мека и здрава. Много се радвах, но все още не знаех, че причината за хубавата кожа е диетата. Последното установих, когато хапнах питка и след няколко дни кожата пак се влоши. В този момент се запитах какво различно направих, че пак да се стигне до цепеща се кожа. Отговорът вече знаете, причината беше пшеницата.

Започнах да полагам грижи за здравето на червата си. Пробиотик, рибено масло и алое вера, бяха добавките, които приемах. Съответно включих костни бульони и туршии като кисело зеле, кефир от червено цвекло – източник на живи пробиотични бактерии.

При Христо се оказа, че мога да включа пробиотик и естествено ферментирали туршии. Костните бульони и рибеното масло се оказаха неподходящи за него. Като не консумира храни, към които има алергия и кожата му е здрава. Диетата му беше един експеримент, в който с помощта на хранителен дневник, бавно захранване и следене на състоянието на детето ми, стигнах до подходящите храни за Христо.

Още Хипократ е казал, че здравето започва от нашите черва и „Нека храната е вашето лекарство и лекарството ваша – храна“. Днес знаем, че 80 % от имунната система е в червата ни и че превесът на добри бактерии помага да имаме правилно работеща имунна система и да сме здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *