Как и къде действа алое вера? Защо алое вера при екзема и алергия?

Срещнах се за първи път с алое вера преди почти 4 години, когато не знаех какво да правя с кожата на Христо. Доста дълго време ми разказваха за това чудно растение, но аз бях недоверчива и предпазлива.

Но видях ясно, че резултатите от лечението, предписано от дерматолог, бяха лоши. Тогава си мислех какво може да се направи.

Разказаха ми за алое вера и ми показаха как разтваря токсините в нашето тяло и ние ги изхвърляме. Важно беше за мен да е във възможно най-естествената си форма. Всички знаем, че плодовете и зеленчуците откъснати от градината и консумирани сурови ни дават всички съдържащи се в тях вещества, а тези от консерва изгубват ценните си качества. Оказа се, че съществуват над 200 вида алое и че едва три-четири имат лечебни свойства. От тях Aloe Barbadensis (Miller), известно и като алое вера (Linne) е най-лековито.

Алое Барбадензис има дебели, сочни листа и прилича донякъде на кактус, но всъщност принадлежи към семейството на лилиите, към което спадат лукът, чесънът и аспержите. То достига зрялост след четири години, когато съдържанието на листата – съчетание от гел и сок, може да се бере, консервира и затваря в бутилки, за да се получи продукт възможно най-близък до натуралното растение.

За да се извлече полза от алое вера, гелът трябва да се приема вътрешно, заради хранителните му качества, а може и да се съчетава с други съставки за създаване на кремове и лосиони, които подхранват и подобряват състоянието на кожата.

Как действа алое вера?

Естественото противовъзпалително и антимикробно действие на съставките му допринасят за развитието на клетките и така подпомагат процеса на заздравяване. Но алоето помага не само на хората със здравословни проблеми. Много от тези, които го пият твърдят, че се чувстват по-добре като цяло – по-спокойни, по-уравновесени и по-енергични. Мисля, че това се дължи на влиянието на алоето върху имунната система, която благодарение на него се балансира и настройва, за да защитава организма по-ефективно от неблагоприятни въздействия.

Къде действа алое вера?

Благодарение на хранителните си и антиоксидантни качества, алоето на първо място допринася за естествената защита на епителните тъкани от вредни въздействия, а когато са наранени – подпомага заздравяването. Антиоксидантите се борят с разрушителните „свободни радикали” – нестабилните съединения, които се образуват при обмяната на веществата и изобилстват в замърсителите на околната среда. Смята се, че те са причинители на много болести, включително някои форми на рак, както и че ускоряват процеса на стареене. Епителът е анатомичен термин със следната дефиниция:

„Епителът е тъкан, която покрива повърхности или кухини и също така извършва различни отделителни, транспортни и регулиращи функции.”

Най-голямата епителна тъкан е нашата кожа, но към нея трябва да добавим и лигавицата на червата, на бронхиалните тръби и на половите органи. Затова не е изненадващо, че алоето действа еднакво добре както на кожата, така и на възпаления стомах или на астмата.

Алоето спомага за почистване на нашите черва и увеличава 3 пъти усвояването на хранителните вещества от храната, което означава, че се нахранваме с по-малко храна.

Защо алое вера при екзема и алергия?

Когато се прилага върху суха екзема, се абсорбира бързо, намалява дразненето и сърбежа на кожата и я поддържа еластична. Лечебната сила на алое идва от увеличаването на наличието на кислород в кожата, и чрез увеличаване на синтеза и силата на тъканите.

При алергиите алоето всъщност намалява реакцията на организма, а при вируси засилва реакцията на имунната система. Алоето всъщност е адоптогенна билка, която балансира отговора на имунната система.

Радвам се, че това растение е част от живота ни вече почти 4 години. За това време никой от нас не е приемал антибиотици, а децата си ходят редовно на градина. Заредени сме с енергия и винаги го носим с нас. Успях да захраня Христо след като го пи 3 месеца, което за мен беше постижение.

Поради алергията на Христо му е нужен и източник на аминокиселини в алоето има 20 аминокиселини от общо 22 аминокиселини нужни на организма ни, за да си синтезира сам белтъците.

Искате ли по-добро здраве? Пишете ми на e-mail: info@atopia-bg.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *