Елиминационна диета и защо да я пробвате?

Успешната диета за Христо

За мое щастие Христо беше бебе, когато установих, че има алергия към белтъка на кравето мляко. Това ме провокира да захранвам внимателно и бавно, както и да му водя хранителен дневник. Нещо ме караше да не вярвам на тестовете за алергия и затова реших да приложа метода проба – грешка. Мога да кажа, че съм доволна от резултатите, които постигнах с Христо, благодарение на твърдоглавостта си.

Ако не сте открили храните, които провокират дерматита (екзeмата), ви предлагам да пробвате елиминационната диета.

Елиминационна диета

Думата диета доста често ни звучи като нещо трудно и сложно. Всъщност прилагането на елиминационната диета е лесно особено когато на човек му е писнало да го сърби и боли кожата. Всъщност тази диета е помогнала на много хора да почувстват облекчение, когато са открили към кои храни са алергични и към кои храни имат непоносимост. Най-трудното от всичко е да се вземе решението да направите диетата и да го приемете, като планирате всичко и се подготвите предварително. Повярвайте, струва си! Смятам, че да откриете подходящите и неподходящите храни за вас е най-доброто, което можете да направите, за да живеете добре в кожата си.

Защо елиминационна диета?

След като видях, че антихистамините и кремовете не са решение и че детето ми се мъчи, освен това и аз не можех да се наспивам, взех решение да видя кои храни провокират дерматита. Докато го кърмих минах на диета и доста време не ядях ядки, яйца, млечни продукти, бобови растения, мъхести и горски плодове. Детето се подобри. В един момент взех да се захранвам и наблюдавах как се отразява всяка храна върху Христо. Млякото, млечните продукти, соята не можех да консумирам изобщо. Някои от храните в малки количества и рядко, а други върнах в менюто си, както преди. Дойде време за захранване на бебето и давах всяка храна по няколко дни. Бавно и мъчително захранване. Но пък разбрах, че това е бил правилният подход, защото установих кои храни може да приема и кои не. Тестовете за алергия се оказаха не съвсем верни. Част от резултатите бяха фалшиво отрицателни. При педиатрите в Америка се оказва „златен стандарт“ елиминационната диета при откриване на връзка между храната и състоянието на кожата.

При тази диета за известен период от време не се консумират определени храни. След това се вкарват храните една по една в малки количества за няколко дни.

Затруднение

Когато най-сетне се решите да приложите диета, е добре да работите с лекар и специалист по хранене, които да ви помогнат при вкарването на храните отново и при подбора на храни така, че менюто на детето ви или вашето собствено да е пълноценно и да избегнете хранителните дефицити. Премахването на основни храни от диетата означава, че те трябва да бъдат заменени с еднакво хранителни алтернативи и това може да е трудно, ако не сте много добре запознати със здравословното хранене.

Не само че балансирането на храненето е трудно, но е много трудно да се премахнат основни храни от вашата диета. Много от храните, които трябва да бъдат елиминирани, са били в диетата ви или тази на детето ви от дълго време, тъй като те присъстват в сегашната ви диета още от първите си хапки като бебе. Може би сте излагали тялото си на тези храни толкова дълго, че с течение на времето реакцията се натрупва и вие или вашето дете страдате от екзема или астма. Вие не мислите съзнателно за тези храни, защото те са част от вас. Преди никога не ви се е налагало да мислите за това. Така че премахването на тези храни е като да научите съвсем нов език. Трябва да станете задълбочен четец на етикети, да разберете объркващия и заблуждаващ свят на “може да съдържат следи от”, да разпознавате алтернативни имена за храни (и много други) и да се научите да готвите със заместващи съставки.

Намерете правилните ресурси

Нямах кой да ми каже какво и как, но пък съм упорита и чета, за да се информирам. Открих прекрасни храни, които да ми помогнат в приготвянето на пълноценна храна. Има много хубава книга по тази тема, озаглавена е Dealing with Food Allergies in Babies and Children (Справяне с хранителните алергии при деца и бебета), авторът е на доктор Janice M. Vickerstaff Joneja. В тази книга изчерпателно и задълбочено се обсъждат хранителните алергии и след това се предлагат подробни стъпки как да провеждате елиминиращи диети за различни заболявания – едно, от които е екземата! Използвайки плана на д-р Викерстаф Йонгея, това става много по-лесно. Книгата й казва точно какво да елиминирате и колко дълго. Наблюдавайте състоянието на кожата, то би трябвало да се подобри. След това въвеждайте елиминираните храни една по една и следете състоянието на организма като цяло не само състоянието на кожата. В някои случаи са нужни няколко дни, за да се разбере как влияят храните.

При Христо се оказа, че не може да консумира много храни. Тестовете за алергия бяха отрицателни за меса и ядки, но при въвеждането на храните имаше проблеми. Вярвайте на собствените си наблюдения. От вас зависи здравето на вас самите и децата ви.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *