Mокри компреси

Терапията с мокри компреси е чудно краткосрочно решение за умерена до тежка екзема, псориазис, алергичен контактен дерматит и дори дерматомиозит.

Макар че в никакъв случай не е лек, мокрият компрес може да предложи така необходимата почивка от ежедневния стрес на сухата, сърбяща екзема и много други състояния на кожата. Резултатите могат да бъдат драматични след известно време, но обикновено ще отнеме 1-2 дни като обвивате 2-3 пъти на ден преди да се видят големи промени в кожата.

Мокрите компреси са ангажимент (както във времето, така и енергийно), а е възможно да бъде предизвикателство да се накарат малките да сътрудничат. Добрите техники за разсейване са от решаващо значение.

Отказ от отговорност: Ако понастоящем използвате кортизони, протоми или други лекарства за лечение на екзема, трябва да поговорите с лекаря си как правилно да използвате лекарството с мокро обвиване. Също така, преди да започнете да навлажнявате, трябва да говорите с лекаря си за процеса, за да сте сигурни, че лекуващият ви лекар е съгласен и да определи колко дълго може безопасно да продължите с мокрото обвиване. Нашият лекар вярва, че екзема от мокрите компреси може да доведе до изсъхване на кожата, ако се използва повече от една седмица, така че винаги сме били внимателни да спазваме политиката му за една седмица.

Какво представлява мокрият компрес?

Терапията с мокри компреси се състои от намокряне и запечатване на кожата по следния начин:

Първо, взимане на вана, за да се напои кожата с вода.

След това кожата се изсушава леко, следва намазване с плътен слой крем или балсам/мехлем.

Следва обвиване или обличане на кожата с влажни дрехи или слой от влажни бинтове.

Следващата стъпка е да се сложат сухи дрехи или бинтове.

Оставете обвивките поне два часа.

Добавете още един слой крем или балсам, след това се обличете както обикновено.

Защо работи?

Слоят от мокро облекло затваря влагата, като дава възможност на крема или мехлема да попие и проникне през кожата. Освен това, тъй като водата се изпарява от мокрия слой, тя осигурява усещане за охлаждане на кожата, което може да облекчи екземата.

Каквo представляват мокрите компреси?

Мокрите компреси за екзема се правят от дрехи или материали, използвани за обвиване на кожата във влажен защитен слой. Превързочните материали могат да бъдат разнообразни. Има превързочни материали, които са направени специално за мокро обвиване и за екзема на деца, но същата работа могат да свършат и някои дрехи (пижама от памук, бели памучни тръбни чорапи за ръцете и краката и т.н.).

Какво ви е нужно, за да направите мокър компрес?

Вана, напълнена с хладка вода

Масла за вана (само ако желаете)

Кърпа за баня

Крем или балсам

Актуално предписание – само ако е насочено от Вашия лекар

Спрей бутилка, пълна с чиста вода

(2) Комплекта облекло или превръзки. Необходимото облекло ще зависи от областите, които искате да лекувате, но може да включва:

(1) “мокър” слой за монтаж на формата: пижама от едно парче, горна, долна или лента

(1) Малко по-голям “сух” слой: памучна пижама от едно парче, отгоре или отдолу

(2) Памучно поло или шал за обвиване на врата

(4) Двойки дълги бели памучни тръбни чорапи за покриване на ръце и крака или ръкавици за екзема от бамбук за деца или възрастни.

(2) Комплекта превръзки от марля за обвиване на лицето и главата / скалпа

Как се прави мокра превръзка (стъпка по стъпка)

Мокри компреси могат да се направят върху цялото тяло, включително лице и глава, или просто локализирано на една част на тялото, например зад коленете или краката. По принцип е добре да се използват мокри компреси само където най-много се има нужда от това.

Потопете се във вана, напълнена с хладка вода, за 15-20 минути. Можете да добавите няколко капки овлажняващо или успокояващо масло към водата вън ваната, ако желаете. Нищо друго не трябва да се добавя. Уверете се, че зоните на тялото за лечение остават напълно потопени във водата.

Потупвайте (никога не разтривайте), изсушете с памучна кърпа.

Незабавно (в рамките на 2-3 минути) овлажнете кожата с крем или балсам, като се уверите, че се прилагате свободно върху областите на тялото, които се нуждаят от лечение. Кожата трябва да е много влажна, когато е завършена. Може да се наложи да намажете и други области от тялото преди да преминете към следващата стъпка.

Намокрете един слой дрехи или превръзки в топла, не гореща вода. Изцедете ги така, че да се влажни, не прекалено мокри или капещи. Облечете се в този слой топло, влажно облекло или превръзки, които напълно покриват зоните на екзема за лечение.

Покрийте влажния слой със сух слой дрехи (малко по-големи) или бинтове.

Оставете мокрия и сухия слой за минимум два часа.

Проверявайте мокрия слой от време на време, за да сте сигурни, че той все още е влажен. Ако започне да изсъхва, използвайте бутилката с чиста вода, за да овлажните дрехите отново.

Проверете температурата на стаята, за да осигурите комфорт. Не трябва да е прекалено горещо, твърде студено или прекалено прохладно (ако има вентилатор).

След най-малко два часа премахнете дрехите или превръзките и отново овлажнете кожата отново с крем или балсам.

Облечите се, както обикновено.

Повторете два или три пъти на ден или по съвет от Вашия лекар.

Забележка: Някои хора обичат да оставят превръзките за цяла нощ, като спят с тях, но може да е трудно да се държи мокрият слой влажен.

Съвети за мокро обвиване на екземата при дете

Мокрите превръзки стоят дълго време и може да бъде скучно за децата да са обвити, така че не забравяйте да имате много забавни и разсейващи техники за подкрепа.

Най-добре е да използвате нетоксичен, естествен крем за екзема под мокрите компреси.

Внимавайте, ако мокрите превръзки са дълги. Има опасност да се развият, което може да създаде опасност от задушаване. Това би представлявало особена грижа, ако детето носи мокрите компреси, докато спи.

Аз не съм ползвала мокри компреси при Христо, но знам, че накисването в корито пълно с хладка вода, в която е добавено олио за баня, беше много полезно и облекчаващо за кожата му.


1 thought on “Mокри компреси”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *