Дали детето ми е бавноразвиващо се?

Преди известно време се появи информация за витамин В12 и последиците от недостига му в организма на човек. Христо имаше проблеми със сядането и прохождането. Много трудно започна да стои и на краката си. Пълзенето му беше много странно. Но и не говореше много. Множеството храни, които не яде заради алергията, предполагам, че водят до хранителни дефицити.

Интересното е, че витамин В12 би трябвало да си го произвеждаме сами. За моя голяма изненада, след като си направихме изследване за В12, се оказа, че всички у дома сме с дефицит на В12 и то доста сериозен. Мисля, че се храним разнообразно и в менюто ни присъстват храни, които са източници на В12. Но явно това не е достатъчно.

Чудех се кой лекар може да изпише на Христо адекватна терапия с В12. Освен това от книгата “А дали не е В12?” разбрах, че най-добрата форма на В12 за прием е метилкобаламин и най-добри резултати дава терапията с инжекции с В12, а не хапчетата и капките.

Намерих лекар, който изписа В12 на инжекции. Инжекциите купувахме от Германия. Два месеца по-късно Христо вече се държеше като три годишно дете – стана много подвижен, започна да говори много и да задава постоянно въпроси. Преди терапията с В12 имах съмнения дали детето ми не е бавно развиващо се.

Има много добавки В12. Това, което ми препоръчаха последно като инжекции  метилкобаламин, които могат да се купят от България е OHB 12 на Галеника – Белград и лепенки В12 (Methyl B12 MEGA Patches). Инжекции слагахме в продължение на 7 или 8 месеца и понеже е стрес и за детето и за нас, в момента пробваме с лепенките.

За мен В12 се оказа чудотворен витамин.

Информация за източници на В12 и симптоми при дефицита му ще намерите на следващите редове.

Източници на В12: месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, зърнени храни, черен дроб, ракообразни, синьо-зелени водорасли, ферментирали храни като тофу и мисо.

Твърди се, че В12 се усвоява много по-добре от животински източници.

Симптоми за дефицит на В12:

– Психични изменения: раздразнителност, апатия, сънливост, подозрителност (параноя), промени в характера, депресия (вкл. следродилна), загуба на памет, деменция и влошаване на интелектуалните способности, халюцинации, склонност към насилие, изоставане в развитието и/или аутистично поведение при децата

– Неврологични признаци и симптоми: аномални усещания (болки, изтръпване и/или схващане на ръцете, краката, торса и др.), понижена чувствителност на допир, болка и/или температура, загуба на чувството за местоположение на тялото, слабост (в ръцете, краката, торса и др.), непохватност (сковани или тромави движения), тремор; симптоми, имитиращи болестта на Паркинсон или множествена склероза (МС); спастични мускули; инконтиненция (на урина и/или изпражнения); парализа; промени в зрението (намаляване или загуба), увреждане на зрителния нерв (зрителен неврит, възпаление или атрофия на зрителния нерв)

– Съдови проблеми: преходни исхемични атаки (микроинсулти), церебрални съдови инциденти (инсулт), коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, конгестивна , сърдечна недостатъчност, палпитации (сърцебиене и „прескачане на сърцето“), ортостатична хипотензия (ниско кръвно налягане в изправено положение, което може да доведе до припадъци и падания), дълбока венозна тромбоза (запушване на вена в крака или ръката), белодробна тромбемболия (тромб в белия дроб)

– Други признаци и симптоми: недостиг на въздух, обща слабост, хронична умора, загуба на апетит/загуба на тегло или анорексия, епигастритна болка (лошо храносмилане, усещане за препълване или подуване след консумация на малки или нормални порции), гастроинтестинални проблеми (диария, констипация), остеопороза, повишена податливост на инфекции, незадоволително физическо развитие при новородени и бебета, тинитус (шум или бучене в ушите), витилиго (бели петна по кожата)или обратното, хиперпигментация на кожата, преждевременно посивяване на косата

Системи, засегнати от дефицита на витамин В12

– Неврология: Схващане, изтръпване и/или парене в ръцете, краката или тялото, проблеми с равновесието, трудности при придвижване, падане, слабост, тремор, парализа, объркване, склонност към забравяне, деменция, депресия, психични заболявания, психоза, инконтиненция, импотентност, главоболие, загуба на зрението

– Хематология (кръвна система): Умора, слабост, анемия, задух, уголемен далак или черен дроб, уголемени еритроцити (макроцити), хиперсегментирани неутрофили, овалоцити

– Имунология: Трудно заздравяване на рани, повишена податливост на инфекции, повишен риск от рак, затруднено изработване на антитела след ваксинация

– Съдова система: Коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза в крайниците, микроинсулти, инсулт

– Храносмилателна система: Лошо храносмилане, коремни болки, констипация, диария, гастроезофагеален рефлукс, гастрит, загуба на тегло (при някои)

– Мускулно-скелетна система: Фрактури, остеопороза, потисната активност на остеобластите (клетките, изграждащи нова костна маса

– Пикочно-полова система: Аномалии в цитонамазките, уринна инкотиненция, импотентност, безплодие

Много хора се удивяват, че един-единствен медицински проблем – недоимъкът на В12 – може да причини толкова разнообразни симптоми. Причината обаче е проста: В12 има много лица и играе ключови роли за здравето на нервите, мозъка, кръвта, имунната система, формирането на ДНК (молекулната схема за изграждане на веществата, които образуват и поддържат организма ви). Така на практика дефицитът на В12 може да наруши функциите на почти всяка част от тялото ви.

По-конкретно, недостигът на В12 често поразява нервната система, като уврежда мекото мастно вещество, наречено миелин, което обгръща и защитава нервните влакна. Това увреждане (демиелинация), което може да се сравни с разнищване обвивката на електрически проводник, може да ви тласне към загадъчни и стряскащи неврологични проблеми – от схващане, изтръпване или болки в ръцете и краката до загуба на равновесие, загуба на зрение, импотентност или инконтиненция. Тъй като психичното състояние се управлява от мозъка и нервната система демиелинацията, причинена от дефицит на В12, може да доведе и до загуба на паметта, неясно мислене, промени в характера, депресия и дори психоза или деменция. При децата увреждането може да бъде още по-тежко, защото техният мозък продължава да се формира и изисква достатъчно количество В12, за да се развива нормално.

Отговорност

Наличието на някой от тези симптоми не означава, че страдате от дефицит на В12. Консултирайте се с лекар и си направете изследвания. Не се самолекувайте.

Източници:

  1. Сали Пачолок, Джефри Стюард, “А дали не е В12? Епидемия от погрешни диагнози” , Кибеа, 2016
  2. www.vitaminb-12.com

3 thoughts on “Дали детето ми е бавноразвиващо се?”

    1. Моля, пишете на български език. Писането с главни букви се счита за използване на висок тон 🙂

    2. Не. Пластилите не се продават в България. На промоция са 10 евро за 6 лепенки, които стигат за 1 месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *