Антихистамин – нужен ли е и кога?

Всяка майка на алергично дете знае, че антихистаминовият препарат е нужен при бурна алергична реакция. Но аз получих препоръки да давам антихистаминов препарат при захранване (за застраховка). При предстояща операция на алергичните хора се предписва прием на антихистаминов препарат няколко дни преди операцията. Като преди самата операция се поставя и урбазон.

Питайки алерголог защо е нужно да се дава антихистамин преди въвеждане на нова храна или преди операция (като се има предвид, че е правено алергично тестуване и се знае към коя упойка е алергичен и към коя не), ми се отговори така се прави. А иначе ми каза, че за да няма алергична реакция, е нужно да няма и алерген. След това твърдение и опитът ми със захранването се попитах: “Кога е нужен антихистаминовият препарат?”

Схемата, която ми препоръча гастроентеролог беше да давам антихистаминов препарат и да захранвам. Забелязах, че въпреки противоалергичното лекарство, синът ми се обрива, ако храната не е подходяща за него. Следващият случай беше с обрив, който не разбирах на какво се дължи след като детето спазва диетата си. Давам за пореден път лекарството, обривът изчезва, слагам капки в очите и обривът след малко се появи. Открих причинителя на обрива – капките за очи. Отново потвърждение, че противоалергичните препарати действат само и единствено при наличие на алергична реакция и не превантивно. Това не е ли излишно натоварване на тялото на човека?

Едно от най-ефективните неща при алергична кашлица се оказа приемът на сол и вода, много вода. Вече няколко пъти с вода овладявам пристъпи на неспираща кашлица, която е суха и се чуват хрипове, а когато детето диша се чува свиркане от гърдите.

“Астмата и алергиите – състояния, основно лекувани с различни антихистаминови лекарства, са важни индикатори за дехидратация на тялото. Хистаминът е много важен невротрансмитер, който регулира преди всичко механизма за обезводняване чрез повишаване приема на вода. Освен това той въвежда система за  режим на наличната вода в обезводненото тяло. Хистаминът е най-благородният елемент, участващ в механизма за справяне с дехидратацията.

При дехидратацията производството и активността на хистамина нарастват многократно, което води до възникване на сигнали за обезводняване и индикатори за включване на режимно разпределение на наличната вода. Повишеното освобождаване на хистамина предизвиква спазъм на бронхиолите. Това естествено спазматично действие на хистамина върху бронхиолите е част от начините на тялото за икономия на водата, която нормално се излъчва при дишане (парата, която виждаме зимно време).” – д-р Батманжелидж.

Алергичните прояви за мен говорят, че детето ми е обезводнено все още. Това е една от мисиите ми да го науча да пие достатъчно вода и да приема достатъчно морска сол.

За нас порасналите хора е трудно да се приучим да пием достатъчно вода, а какво да ви кажа за дете, което не иска да пие вода.

Източници:

“Ти не си болен, а просто си жаден”, д-р Ф. Батманжелидж,2008 г., ИК “Здраве и щастие”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *