Астма, екзема и стрес: имат ли нещо общо?

Екземата е нарушаване на целостта на кожата, което се предизвиква от алергени, инфекции, екстремни температурни промени и стрес – който можем да контролираме.

Ако екземата се дължи на стрес, е добре стресът да се контролира. В днешно време стресът се свърза с всички заболявания. Знаем, че инфарктите и инсултите се свързват със стрес. Също така и екземата може да се свърже с претоварването на организма ни. В дерматологията има и подспециалност психодерматология (или психосоматична дерматология).

Екзема, дължаща се на стрес

Отдавна е установена връзка между стреса и екземата. Науката обяснява, че под въздействие на стреса се освобождават хормони, които засягат нашата имунна система. Известно е, че хората с дерматит имат слаба имунна система, което може да доведе до обриви или още по-лошо до болезнени мехури.

Всеки от нас има различни начини за справяне със стреса. Някои хора като че ли не им оказват влияние премеждията в живота им, докато други се затрудняват да ги преминат.

Знам, че е лесно да се каже избягвай стреса, за да си добре. Но е трудно да се направи. Лесно е просто да се намажем с крем и да ни мине. За съжаление ефектът от крема е краткотраен и при нова стресираща ситуация пак сме в изходна позиция. Всъщност да поемеш контрола над дерматита си, означава да намериш начин как да избегнеш появата на симптомите като цяло.

Тук има няколко изпитани техники за успокояване на тялото и да кажеш довиждане на екземата.

Медитация/Време за молитва

Отделяйте по 15 минути на ден, за да се усамотите на тихо и спокойно място. Дишайте дълбоко и наблюдавайте мислите си. Оставете грижите си на по-висша сила. Това ще ви позволи да се справите с предизвикателствата от живота.

Прекарвайте време с други хора

Прекарвайте време със семейството, приятелите и групи за подкрепа. Разговорите със сигурност ще ви отдалечат от проблемите и стресовите ситуации. При това не само кожата ви ще се подобри, но и взаимоотношенията ви.

Обичайте себе си

От друга страна, ако в живота ви няма кой или какво да ви стресират, се опитайте да се откъснете от негативната енергия. Не се чувствайте виновни за това. Важно е да се обичате.

Приоритизирайте и делигирайте

Ако списъкът със задачи е много дълъг и стресиращ, ще ви е от помощ да се научите да приоритизирате и да делирате задачите си. Не е нужно да свършвате всичко наведнъж или самички. Помолете за помощ.

Релаксирайте

При всяка възможност дишайте дълбоко и равномерно.

Правете упражнения

Упражненията помагат да подобрите настроението си и да раздвижите лимфата си, по този начин изхвърляте и повече токсини от тялото си.

Точно какви упражнения ще изберете не е от значение. Основното правило е да ви носят удоволствие. Може да е аеробика или пилатес, фитнес или зумба, танци или просто дълга и бърза разходка. А защо не и йога, която ще ви помогне и за концентрацията и осъзнатостта. Двойна печалба.

Нежна баня

Това е добра идея, не е задължително банята да е дълга. Това ще ви отпусне и ще успокои сърбежа (ако използвате овесена баня за екзема). Помнете, че сапунът трябва да е подходящ и щадящ кожата ви.

И не търкайте кожата си с хавлиена кърпа. Това ще я разрани. Попийте нежно водата с или просто изчакайте да изсъхнете.

Спане

Качественият сън е чудесен за щастието и доброто настроение. Изберете си подходяща пижама от органичен памук, която да не дразни допълнително кожата ви.

Алтернативна медицина

Може да опитате методи от алтернативната медицина като акупунктура, която може да намали стреса и да повлияе добре върху екземата ви. Ако пък не обичате игли може да пробвате акупресура или рефлексотерапия.

Дори и един обикновен масаж ще ви отпусне. Намаляйки осветеността и пускането на природни звуци спомага да почувствате най-страхотното СПА изживяване.

Ваканция

Кратка почивка извън града за уикенда би помогнала да се почувствате по-добре. Предварително планирайте пътуването, за да няма допълнителен стрес.

Започнете да пишете журнал

Ако умеете да пишете (дори и да не умеете всъщност), можете да започнете журнал. Това помага да се освободите от негативните мисли, които причиняват стреса.

А може да ви хареса да започвате сутринта си с кратко писмо, в което да изразите своята благодарност. Това е страхотен начин да настроите деня си и да го започнете с великолепна енергия.

Отидете при професионалист

Ако сами не се справяте със стреса и имате чувството, че ще изпушите, може да потърсите професионална помощ. Може би това ще ви помогне да излекувате ума и кожата си.

Независимо какъв начин ще изберете, с помощта, на който да намалите стреса, е важно да го правите с наслада. Дали ще се потопите в книга или филм? Дали ще прекарвате време с приятели? Наистина зависи от вас да намерите начин, който да ви направи психически силни. Управлението на стреса е част от лечението на екземата.

Планирате бебе

Ако планирате бебе или сте бременна, е добре да намалите стреса, защото той се отразява не само на вашата кожа, но и на вашето неродено дете.

Вашата екзема/дерматит влияе ли се от стреса? Оставете коментар по-долу.

Източници:

https://www.deccanchronicle.com/lifestyle/health-and-wellbeing/040317/pre-pregnancy-stress-level-may-lead-to-eczema-in-future-child.html

https://food.ndtv.com/health/pre-pregnancy-stress-may-lead-to-eczema-in-infants-1666091

https://www.oddnaari.in/life/story/this-woman-transforms-her-eczema-into-pieces-of-art-using-make-up-127156-2018-02-05


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *