8 начина за намаляване на стреса при деца с дерматит и други проблеми

Дерматита и стреса вървят ръка за ръка

Всички знаем, че стресът е много често обвързан с дерматита, а също така ни е известно, че като имаме екзема това ни носи много стрес. Така, че е честно да се каже, че стресът и дерматитът вървят ръка за ръка. Въпросът е как да намалим стреса на децата с дерматит и други здравословни проблеми. Споделям няколко техники, които могат да помогнат за намаляване на стреса при децата.

Йога

Тя е полезна не само за ума, духа и тялото, но е и забавна за децата. Може да правите йога заедно с децата си.

Коремно дишане

Този тип релаксиращо дишане е полезно за всички, но децата  може да се отнесат към идеята, като че ще взривят корема си като балон.

Блестящи буркани

Красивите и забавни, блестящите буркани наистина могат да помогнат на децата да се съсредоточат върху дишането си и да се отпуснат. Този метод може да се използва, когато детето се разстрои или разгневи. Може да му предложите да пълни буркана с въздух като си поема дълбоко въздух и после издиша в буркана. Това упражнение може да се прави колкото дълго време е приятно на детето.

Магически килим

Това е техника, при която децата лягат и си представят, че са сред полето. Намират стар прашен килим и се опитват да го изтупат. Килимът се оказва вълшебен и лети. С помощта на килима децата виждат дома и училището си, колите по улиците и всичко, за което се сетят децата. Децата могат да си представят какво правят вкъщи и в училище – например нещо, което е забавно и им харесва. Накрая се приземяват и продължават разходката си в полето. Попитайте за примерен текст за техниката “Магически килим” на e-mail: info@atopia-bg.com

Масаж

Моят син Христо много обича преди да заспи да легне по корем и да му направя масажче (както той казва). Нещо, което ни отнема около 10 минути вечер и помага на детето да се отпусне.

Ако заведете детето на професионален масаж и то има екзема или е алергично, проверете съставките на масажното олио, което използва масажиста.

Арт терапия

Всички сме чували за арт терапията и какви чудеса върши. Позволете на децата да творят и работят с ръцете си. Може да оцветяват, да рисуват, да играят с пластелин или глина и да правят фигурки, да правят печати с помощта на картоф. Ако детето има екзема, алергия или пък някакъв друг проблем, може да му предложите да нарисува как се чувства, когато го сърби, когато не му се позволява да яде дадена храна, когато …. (формулирайте проблема).

Упражнения

Позволете на детето да се движи. Движението може да не изглежда като успокояващо средство, но всъщност е велико средство за намаляване на стреса. Оставете децата да тичат, да скачат, да танцуват или да правят, каквото и да е друго движение, което се нуждаят телата им да правят, за да „изтръскат“ стреса.

Изградете самоуважение

Книги като “Подсъзнанието може всички при децата” ще помогнат на децата да развият увереност, като същевременно намалят стреса и безпокойството. Също така, позволете на децата да се грижат за собственото си здраве. За да облекчат неприятните усещания от екземата, могат да се мажат със собствения си крем. По този начин им помагате да вземат контрол над неща, които нормално ги карат да се чувстват безсилни.

Какво правите, за да помогнете на детето си да релаксира? Моля, споделете с нас вашите съвети.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *