6 вдъхновяващи съвета за живот с екзема чрез силата на доверието и приемането

На скоро прочетох откровението на една майка за екземата/дерматита на дъщеря й и се сетих как се чувствах аз, когато разбрах, че детето ми има алергия и екзема.

Доверете се на интуицията и червата си

Разказвала съм, че някои доктори твърдяха, че няма общо между дерматита и храната, която приемаме. Добре, че имах информация от преди да се сблъскам с проблема и проучих след това въпроса за връзката между екземата и храненето. Доверих се на собствените си усещания и реших да премахна от менюто си млечните продукти. Последва подобрение на кожата на детето ми. Премахнах и други предполагаеми “виновници”. Така започна нашето пътуване към един по различен поглед към храната и изказването на Хипократ: “Нека вашата храна бъде ваше лекарство и лекарството ваша храна”. Така, че първият ми съвет е да се доверите на червата и интуицията си.

Приемане

Колко трудно ми беше да приема, че детето ми ще се храни по различен начин. Колко трудно ми беше да приема, че кожата му е разранена и го сърби, не спи спокойно. Бях свикнала да ям млечни продукти, хляб, яйца и други храни. Все бях слушала колко са полезни. И в един момент стериотипите ми за готвене и хранене се наложи да се променят. Едва ли не ще умра от глад. Когато приех, че може и да се храня по различен начин, ми олекна и вече не ме интересуваше кой какво ще ми каже и какви прогнози ще прави за развитието на детето ми. Все пак аз го отглеждах, а не някой лекар. Вторият ми съвет е да приемете ситуацията такава, каквато е.

Почувствай всичките си чувства

Често сме чували силна си/силен си. Едва ли не, не мога да се чувствам ужасена, да се страхувам, да плача, да имам опасения, да съм ужасена от ситуацията. Доста дълго мислех какво съм направи и как съм се грижила за себе си по време на бременността си, за да има детето ми тези проблеми. Обвинявах се дори и за начините на лечение, които избирах и не даваха очаквания резултат. Доста дълго носих чувството на вина. Но и си оставих време, в което да преживея фрустрация, страха, вината и ужаса. Днес няколко години по-късно знам, че е добре да излея чувствата си върху лист хартия или да споделя тревогите си. По този начин се освобождаваме от товара. Третият ми съвет е да си позволите да изживеете проблемите си по свой собствен начин като дадете възможност на себе си да се чувствате така, както ви идва от вътре.

Вие имате сила/власт

Избирайки да правя това, което мога, оставям ролята на жертва зад себе си и се превръщам в майката, която иска най-доброто за детето. Свалих от плещите си товара на “Ти трябва да правиш това и това…”. Минах на нивото аз избирам да правя това и това. Аз избирам да се храня с пресни плодове и зеленчуци, с домашно приготвена храна. Аз избирам да не консумирам млечни продукти, яйца, горски плодове, ядки, бобови и соя. Този начин е по-лесен от начина трябва да… Когато някой нещо ми натрапва и ме задължава доста често правя обратното. Затова избирам силата да е в моите ръце и сама да решавам как и с какво се храна в случая. Четвъртият ми съвет е да си позволите да почувствате,че силата е във вашите ръце.

Говорете за проблема

Намерих огромна подкрепа от съпруга си и баща ми. Започнах да споделям и с други майки със същия проблем. Взаимно се учихме от грешките си и че всяко дете е уникален случай. Научихме, че едно плюс едно в медицината не прави две, че при моето дете едни неща влияят добре, но при друго дете – диетата, добавките, кремовете са други. Намиране на съмишленици с вашите разбирания помага да решите проблема по ваш собствен начин с подкрепата на хора в подобна ситуация. Никой друг не е във вашите обувки, но има хора, с които ще си допаднете и ще се подкрепяте. Петият ми съвет е да не се изолирате, а да споделите проблема си.

Вижте благословията

Когато Робин Шарма на свое представяне попитал публиката дали трудните моменти в живота им ги учат на повече, или когато им е било лесно, хората в залата отговорили, че при трудности научават нови неща и се развиват. Защо да не погледнем на алергията, непоносимостта към храни, дерматита като на благословия. Аз самата разбрах, че пукащата се кожа на ръката ми се дължи на консумацията на глутен. Разбрах за ролята на пробиотиците, омега 3 мастните киселини, връзката между здравите черва и здравата кожа. Споделих с моите приятели и познати, което беше в помощ на част от тях. Последният ми съвет е да видите благословията в ситуацията, в която се намирате. Така животът е по-лесен.

Споделете с нас вашата история.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *