Как се пътува с алергично дете?

Не съмнено на всеки родител с алергично дете се е случвало да се пита “Какво ще яде детето ми, докато пътуваме, докато сме на почивка?” Тъй като Христо не яде нищо, което се предлага в бензиностанции и вериги за бързо хранене, често ми се налага да си задавам този въпрос. Даже понякога изпадам в ужас, че ще сме далече от вкъщи и ще мисля как да го нахраня.

Затова си направих стратегия при пътуване и почивки. Винаги имам плодове, които са нарязани и готови за консумация по време на път, а също така и домашни бисквити (по моя измислена рецепта) или кекс.

Ако отиваме на почивка, се информирам за храната, която се предлага в ресторанта на хотела. Запасявам се с плодове и зеленчуци. Избираме дистинации, където има магазини, от които може да се пазарува. Често предпочитаме да отседнем в квартири, където може да се приготвя храна. А за да не готвя много, докато почиваме, приготвям храна предварително, която стерилизирам в буркани. Имам и запас от кекс и бисквити.

Отидохме и до Франция за един уикенд, като се бях запасила с много кексчета и ябълки. Нашите приятели бяха уведомени за това какви храни консумира детето и ни осигуриха подходяща храна.

В ресторантите, ако няма нещо подходящо за детето (това всъщност е в 90 % от случаите), поръчвам салата, която да е от зеленчуци, които той може да яде. Често казвам, че детето има алергия и ги моля да няма следи от други храни в порцията му.

На практика доста често ми идва в повече това мислене как и с какво ще храня детето. Но пък предварителната подготовка ми осигурява спокойствие по време на пътуването и ваканцията.

Какви хитрини използвате, когато пътувате с алергично дете? Моля споделете с нас.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *