Кое мляко е подходящо при алергия към белтъка на кравето мляко?

Доста често срещам разбирания, че ако детето не може да консумира краве мляко, може да консумира козе мляко. Спомням си, че преди да се срещна с проблема алергия при малкия ми син, една приятелка ми сподели, че е дала на сина с диагноза АБКМ козе мляко. На детето не му се отразило добре. Мислеше, че в магазина не се продава чисто козе мляко.

След моята среща с диагнозата АБКМ се заинтересувах дали проблемът е само към един вид животинско мляко. Ами оказа се, че всъщност всички видове мляко съдържат едни и същи протеини, но в различни съотношения. Даже в едно видео се твърди, че най-много казеин има в млякото от мишки, ама не го консумираме хората. Защо ли? Сигурно, защото не са крави и не могат да дадат толкова много мляко. Хормоните на растежа, които са в майчиното мляко (краве, козе, овче, биволско, мише, камилско и т.н.) са предназначени за собствения вид.

Състав на млякото (най-общо без точни цифри, кое колко е):

Кравето мляко съдържа 3,4% азотни вещества, от които 3,3% са белтъци. Съдържат се три основни белтъчни вещества – казеин, α-лактоалбумин и β-лактоглобулин. В него се съдаржат и по-малки количества имуноглобулин, протеазопептонна фракция, обвивни белтъци на маслените клъбца и незначително количество продукти от разграждането на белтъците.

Козето мляко сравнено с кравето мляко има три два по-малко алфа -1 казеин. В козе мляко има три пъти повече бета-лактоглобулин, отколкото при кравето мляко.
Според съотношението между казеина и албумина в млякото млеката биват казеинни и албуминни.

– Казеинни млека – съотношението между казеина и албумина е 3:1. Такива млека са кравето, овчето, козето и биволското.

– Албуминни млека – съотношението между казеина и албумина е 1:1. Такива млека са кобилешкото и човешкото.

Всъщност за по-бързо израстване на алергията към млечния белтък е най-добре поне за 6 месеца изобщо в менюто на детето да няма чуждо мляко. Майката кърмачка може да се погрижи за качеството на кърмата си като мине на безмлечна диета и да продължи с кърменето. При невъзможност на майката да произведе достатъчно мляко за бебето си, бебето се храни със специални адаптирани млека, които са хидролизати или с аминокиселинни млека.

Източници:

https://projekter.aau.dk/projekter/files/196863003/Fractionation_and_Purification_of_Goat_Milk_Protein.pdf

https://www.thespruceeats.com/goats-milk-versus-cows-milk-3376918

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *