Може ли да има ползи от алергията?

За мен се оказа, че много от нещата, които съм чувала и чела за начина на хранене, съм подминавала, докато сина ми не направи първата алергична реакция.

Бях чувала за млякото и как човекът естествено има ензим за разграждането на лактозата до към 12-13 годишна възраст. Познавах възрастни хора, които не консумират прясно мляко, защото имат проблеми със стомаха след пиене на прясно мляко. Още докато кърмих първото си дете бях убедена, че по-съвършено мляко за детето от майчиното му няма. Колкото и да сме напреднали хората и да се опитваме да направим състава на адаптираните млека като майчиното, няма да успеем. Антителата, които се изработват от майчиното тяло и се предават през кърмата при вирусни инфекции, не могат да бъдат добавени към адаптираното мляко. Единственият вид, който използва мляко от чужд вид, за да изхрани децата си, е човешкият. Единственият вид, който консумира мляко след като бъде отбит е човешкият. Нали сме на върха на хранителната пирамида?! Е, всички тези факти ги пренебрегвах. Бях свикнала млечните продукти да са част от менюто ми. И когато ми се наложи да мина на безмлечна диета, осъзнах, че мляко има в почти всички пакетирани продукти. По този начин се увеличава и приетото количество млечни продукти.

Бях чувала, че глутенът прави червата пропускливи, че има непоносимост към глутена. Но си мислех колко много поколения преди нас са оцелявали на хляб и вода. Но никога не съм знаела, че пшеницата е хибридизирана и никак не прилича на първообраза си. И след като спрях глутена установих, че всъщност проблемът с цепенето на кожата на дланите се крие в непоносимост към глутена.

Сещате се и за трансмазнините, които уж не консумирам, но ги има във всички вафли, кексчета и всякакви такива продукти от магазина. А за оцветители, консерванти и други добавки скрити под Е????. За някои от тези Е??? пише, че могат да предизвикат превъзбуда при децата. Никой не е изследвал всички тези добавки как се отразяват върху организма на човека.

Сещам се и за едно видео, което гледах някъде в интернет. Една жена твърдеше, че съхранява в чантата си вече две години сандвич от голяма компания за бързо хранене. Нямаше никакъв мухъл по храната, просто беше поизсъхнала. Много вкусна храна, докато е топла и с никакви полезни свойства.

Колко вода пиех преди да забременея? Знаех, че трябва да се пие вода, но нямах навик да си нося вода винаги с мен. А сега знам и се старая да го правя – да имам вода в себе си и да пия преди да ожаднея. Тя, водата, дарявала живот. Нашите тела са съставени от 75 % вода. Клетките ни функционират благодарение на водата и солите. Ние сме едни вечно презареждащи се батерии, казано по образен начин.

Ядях плодове и зеленчуци, но никога не съм следяла дали са основна част от менюто.

Не се замислях какво са всъщност въглехидрати, мазнини и протеини. Не съм мислила, че е нужен баланс между тези три групи и че липсата или прекаляването, на която и да е от тях води до проблеми. Въглехидратите били прости и сложни. Протеините били растителни и животински. Мазнините също били сатурирани и несатурирани – променят или не структурата си при топлинна обработка. Имало и омега мастни киселини, чиито пропорции също били важни.

Ах, и този проблем с пълноценни и непълноценни протеини. Къде се криел ключа към палатката в аминокиселините, от които нашият организъм си изработва собствените белтъци. Има такива аминокиселини, които нашите тела си произвеждат и такива, които си набавят само от храната. Първият вид аминокиселини се наричат заменими, защото нашето тяло може и само да си ги синтезира. Вторите се наричат незаменими (телата ни не могат да ги синтезират). В този смисъл при дете с алергия към толкова много неща (като моето) се оказа, че киноата и алое вера са добър източник на всички незаменими аминокиселини.

Разбрах и че мога да определям колко големи да са порциите ми с помощта на дланта и петте ми пръста.

Мислех, че фъстъците са ядки, а те били бобово растение, което събира отровите от почвата.

Сигурна съм, че знанията за храненето, които придобих се дължи на факта, че се срещнах с проблема алергия и как да нахраня алергичното си дете.

Коментирайте какво научихте вие благодарение на алергичните си деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.