Атопичен дерматит и как се развива при Христо?

Атопичните заболявания са част от нашия живот за съжаление. Вече много деца страдат от атопичен дерматит, астма, алергия. Много от тези деца боледуват рядко, но пък по-продължително, а в някои случаи и по-тежко. Моето дете също боледува рядко. Вярно е, че се храни с растителни храни, спазва режим, който е труден, защото изключва цели хранителни групи. От друга страна обаче неразположенията, които се дължат на алергията, понякога ме изправят на нокти.

Проблемът с кожата му от втория месец докъм година и половина беше много плашещ за мен. Най-вече лекарите ме бяха наплашили, че има възможност да се инфектират раните. Но пък те ни ми дадоха трайно решение на проблема. Благодарение на една акушерка разбрах за растението алое вера. С голям страх пробвах какъв ще е резултатът, защото детето ми ставаше по-зле от така наречената медицинска козметика. За мое щастие раните започнаха да заздравяват. Проблемът е, че ако приема храни, към които е алергичен кожата пак се влошава. Друг фактор за Христо се оказа и смяната на сезоните. Зимата кожата заздравява по-бавно. Лятото дори и да наруши диетата кожата се оправя много бързо.

Една малка ретроспекция ми припомни как плачех заради вида на кожата му и как се чудех как ще го захраня. Добре, че пиеше алое вера и с божията помощ започна да приема малко по малко зеленчуци и плодове. Изпитанието ми продължава. Вече кожата не става на рани. Обривите се промениха и са във вид на пъпки, а не направо разраняваща се кожа. Захранвам храни, които не е ял досега поне за седмица, за да мога да разбера дали детето ще понесе храната. Има значение дали и храната е била обработвана с химикали и с какви. Установих, че ядейки картофи от Велинград кожата му е здрава, няма хрема или кашлица. Но когато купя картофи от Египет или Франция детето се обрива.

Ако отказва да пие достатъчно вода, отново започват проблеми с кашлица и хрема. Както вече обясних тук, най-ефикасното средство за справяне с прекомерното количество отделен хистамин е водата плюс малко сол, а във Фейсбук страницата си “Алое вера, един атопичен дермати и аз“, обясних каква е всъщност връзката между обезводняването и алергията и астмата.

Тайната за добрия вид на кожата се оказа пълноценно хранене, достатъчно вода, движение, слънце, здрав стомах и черва. Но как се осигурява пълноценно хранене на детето, когато не може да яде млечни, глутен, ядки, бобови, яйца, месо, много от плодовете и част от зеленчуците. Искаме да се съгласим или не – тук роля играят и хранителните добавки. Ние хората имаме тела, за които ако не полагаме грижи, губим. Губим жизненост, печелим болки и неразположения. Имаме и души и те искат грижа – усамотяване понякога, връзка с Бога винаги и приемане на травмиращите ни ситуации, защото те идват, за да ни кажат, че има какво да променим в начина си на живот и начина, по който възприемаме света.

С всички тези мерки кожата на Христо е здрава и мека като на бебе, но грижата е постоянна и продължава, докато детето не израсте всички алергии.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *