Коластра и алергия към белтъка на кравето мляко съвместими ли са?

Какво е коластра?

Коластра (наричана още течно злато) е първата форма на мляко, произведено от млечните жлези на бозайници (включително и при хората) веднага след раждането на новороденото. Повечето видове произведат коластра непосредствено преди раждането. Коластрата съдържа антитела за предпазване на новороденото от заболяване.

Съдържанието на протеини е по-високо в коластрата, отколкото в млякото [5]. Концентрацията на мазнини е значително по-висока в коластрата, отколкото в млякото при някои видове, напр. овце и коне, но по-ниски в коластрата, отколкото в млякото в някои други видове, напр. камили и хора. При свинете, концентрацията на мляко в мазнините в периода от 48 до 72 часа след раждането може да бъде по-висока от тази в коластрата или в млякото с късна лактация. Концентрацията на мазнини в коластрата на едрия рогат добитък е изключително променлива.

Новородените имат много незрели и малки храносмилателни системи, а коластрата доставя хранителните си вещества в много концентрирана ниско обемна форма. Това първо мляко има леко слабително действие, насърчавайки изчистването на мекониума. А също така се изчиства и излишния билирубин – отпадъчен продукт на мъртви червени кръвни клетки, който се получава в големи количества при раждане поради намаляване на обема на кръвта от тялото на бебето и помага за по-бързото преминаване на физиологичната жълтеница. Известно е, че коластрата съдържа имунни клетки (като лимфоцити) и много антитела като имуноглобулините IgA, IgG и IgM. Това са някои от компонентите на адаптивната имунна система. При недоносени деца някои IgA могат да се абсорбират през чревния епител и да навлязат в кръвния поток, при доносени бебета има много по-малко преминаване на IgA. Други имунни компоненти на коластрата включват основните компоненти на вродената имунна система като лактоферин, лизозим, лактопероксидаза и богати на пролин полипептиди (PRP). Редица цитокини (малки пептиди, които контролират функционирането на имунната система) се срещат в коластрата, включително интерлевкини, тумор некрозис фактор, хемокини и др. Коластрата също така съдържа редица фактори на растежа, като инсулиноподобния фактор на растежа I (IGF-1) и II, трансформиращи растежни фактори алфа, бета 1 и бета 2,  фибробластни растежни фактори, епидермален растежен фактор,  гранулоцит-макрофаг-стимулиращ растежен фактор,  растежен фактор, получен от тромбоцитите, фактор на растежа на съдовия ендотелиален фактор – 1.

Ползи

Коластрата защитава крехкият организъм на бебетата в началото на живота им. Спомага за качване на мускулна маса. Регулира теглото предпазвайки тялото от изгаряне на глюкоза. Предпазва тялото от бактерии и микроби. Увеличава устойчивостта на организма срещу инфекции. Помага за нормалното развитие на децата и спомага при растежа им. Повишава здравината на костите. Повишава физическата сила. Повишава издръжливостта и работоспособността. Ускорява заздравяването на раните и възстановяването на тялото. Подобрява настроението и преборва психическото неразположение. Забавя стареенето и подмладява организма. Намалява бръчките и изпъва кожата. Удължава живота. Намалява и балансира кръвната захар. Има добър ефект при алергии и намалява техните неблагоприятни реакции. Подсилва и укрепва имунната система.

Внимание!

Но! Въпреки че не са известни странични ефекти, е важно да се отбележи, е ако човек е алергичен към казеин или има лактозна непоносимост не бива да приема коластра [3] [4] [5]. По-горе е споменато, че коластрата е по-богата на белтъци от млякото. Някои хора са алергични към всички белтъци на животинските млека.

Има много споделени истории за толериране на коластрата и намаляване на алергичния отговор. Всеки родител носи отговорност за здравето на детето си.

Аз не бих дала на моето дете, каквито и да е млечни продукти. Това е лично мое мнение, което се базира на собствения ми опит и това, че неговият организъм не приема дори и млека разбити до аминокиселини.

Източници:

1 http://pomaga.com/zdrave-za-vseki/kakvo-e-kolastra-izvora-na-mladostta

2 https://en.wikipedia.org/wiki/Colostrum

3 http://www.highonfat.com/home/troubleshooting-colostrum#

4 https://www.livestrong.com/article/478340-the-side-effects-of-bovine-colostrum-whey/

5 https://link.springer.com/article/10.1007/s13594-015-0258-x


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *