Бананови изкушения

Днешните рецепти са за палачинки и сладолед, но не какви да е, а бананови. И не прилича на нито една друга рецепта за бананови палачинки и бананов сладолед. Провокираме естествено Христо, който също искаше да яде палачинки и сладолед като брат си. И си направих експеримент за щастие успешен.

Бананов сладолед

Бананите са с високо съдържание на хистамин. Да си призная понякога Христо се обрива и от тях, но тези случаи са редки и затова си позволявам понякога да му правя сладолед от банан. По просто от този сладолед няма. Може да се нарече дори и ледена бананова близалка.

Необходими продукти:

банани – количеството по преценка на правещия

Начин на приготвяне:

Бананите се намачкват и се слагат във форма за сладолед. Пюрираните банани се замразяват. След 4 до 6 часа сладоледът е готов за консумация.

Забележка: От 1 банан в зависимост от големината му се получава 1,5-2 броя сладолед.

Бананови палачинки

От скоро правя и бананови палачинки. Стават сладки и вкусни, малко по-дебели от обикновени палачинки. Но пък са без глутен, яйца и мляко.

Необходими продукти:

1 банан

2-3 с.л. царевично брашно

слънчогледово олио за намазване на тигана

Начин на приготвяне:

Бананът се намачква и се добавя царевичното брашно. Разбърква се до хомогенна смес. Сместа е лепкава и гъста в сравнение с класическата. Пече се в тиган с незалепващо покритие, в който аз слагам 1-2 капки слънчогледово олио, докато се запече сместа и от двете страни. От първата страна изчакват повече, за да може да се обърне цялата палачинка. От втората й трябва доста по-малко време.

Забележка: За да е лесно обръщането палачинките се правят малки.

Ще се радвам да споделите и ваши рецепти при приготвяне на храна за деца с алергия и атопичен дерматит, защото децата ни искат да са като другите.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *