За атопичния дерматит – интервю с д-р Росица Лавчева

В: Здравейте, д-р Лавчева, бихте ли се представили?

О: Здравейте. Казвам се Росица Лавчева и по професия съм лекар. Към момента работя в Клиника по кожни и венерически заболявания – Стара Загора. Аз съм от лекарите, които са насочени към алтернативните начини на лечение.

В: Както знаете, мили читатели, които следите блога ми имам дете с атопичен дерматит и алергия. Затова се интересувам от алтернативните начини на лечение на атопичния дерматит. Д-р Лавчева бихте ли споделили кои са алтернативите на кортикостероидите и как да се грижим за атопична кожа?

О: Изключително важно за нашата кожа е какво се случва вътре в нашия организъм. Ще споделя какви са вътрешните причини и как да повлияем с алтернативи и да избегнем страничните ефекти на лекарствата. От изключително значение за здравето на нашата кожа е здравето на нашата храносмилателна система, тъй като тя е пропусклива за хранителни алергени и когато връзката между чревните клетки не е достатъчно стабилна и здрава, то чревната лигавица е пропусклива. Средство, което можем да използваме за възстановяване на нашата лигавица или прочистване на чревните власинки и възстановяване на правилното им функциониране е натуралният сок от алое вера в комбинация с добър пробиотик.

В: Каква е ролята на омега 3 мастните киселини и те имат ли връзка със здравето на кожата?

О: Омега-3 мастните киселини са изключително важни за здравето на кожата. Приемани редовно те облекчават и предотвратяват екземата. Освен това се грижат за правилното кръвообръщение в подкожната повърхност и скалпа, ускоряват регенеративния клетъчен процес и поддържат кожата еластична и стегната.

В: Бих споделила и моя опит с Христо, при когото се оказа важна връзката между алергията към храните и състоянието на кожата. След като започна да пие натурален гел от алое вера успях да го захраня с повече храни, в следствие на което започна да наддава и състоянието на кожата му се подобри. И какво бихте препоръчали за мазане на кожата?

О: Политиката на Клиниката, в която работя относно кортикостероидите е да се прилагат в краен случай. При атопичния дерматит е изключително важно да се възстанови баланса на кожата и водно-липидния й слой, за да може да бъде по-малко податлива към въздействието на бактериалните причинители, към действието на алергените в козметиката и измивните средства, които използваме за кожата. Така че бих препоръчала да се използват средства с натурални съставки като алое вера и масло от жожоба, за да възстановяване и поддържане здравето и водно-липидния баланс на кожата. Алоето има противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални свойства; значително успокоява кожата, когато е възпалена и раздразнена; успокоява сърбежа.

В: Във връзка с личната хигиена колко често препоръчвате да се къпе атопичната кожа и с какъв сапун? И след баня да се маже ли с нещо и с какво?

О: Препоръките са да се къпят по-рядко атопичните кожи, защото водата изсушава допълнително кожата. Полезни са минералните води със сяра за заздравяване на кожата. Сапунът трябва да е неутрален и да не изсушава кожата допълнително.

В: В началото, когато се сблъсках с атопичния дерматит, на детето ми му течеше лимфа от едното ухо и част от главата. Това за Вас краен случай ли е?

О: Да. В такива случаи по препоръка се използват кортикостероидни препарати.

В: Да си призная аз съм една от лудите майки, които всячески избягват кортикостероидите. Поливах детето си с Алое Активатор и раните зарастнаха, без да използвам кортикостероиди. Естествено ми се искаше раните да зарастват по-бързо и да имам магическа пръчка. Но пък осъзнах и научих, че здравето ни след 5-10 години зависи от това как се грижим днес за себе си, как се храним и дали и колко се движим. В тази връзка бихте ли сподели ли Вашата история за здравословното ви състояние в детството и пубертета? А какво е здравословното ви състояние днес?

О: Всъщност от 2-годишна възраст имах бронхиална астма или астма с алергичен компонент, може би съм била и атопик, както и твоето дете. Терминът атопик тогава не беше популярен. На 16-17-годишна възраст бях в порочния кръг на боледуването, инхалациите с помпичка и приема на антибиотици. Майка ми, която е стоматолог и винаги е следвала официалната медицина, но отворена за алтернативи, дойде вкъщи с една бутилка алое вера гел и си мислехме, че едва ли не с тази бутилка ще се решат всички проблеми. Естествено се ангажирахме да приемам алое вера гел и други хранителни добавки в продължение на четири месеца. Другите хранителни добавки, които приемах са детските витамини, пчелен прашец, мащерка с чесън. С времето усетих, че боледувам по-рядко и астматичните пристъпи се разредиха значително. След втората година тотално се разделих с инхалатора. Сега дори и да боледувам е за по-кратко и по-рядко. За последните 12-13 години не се е случвало да правя спазъм. Кожата на лицето ми беше проблемна и с белези, така че сме намерили и подходящи продукти да поддържам кожата си. Естествено продуктите от алое и другите продукти на Форевър станаха част от нашето ежедневие, както за лична хигиена, така и за здравето.

Всеки може да си поръча продукт, който желае тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *