За атопичния дерматит – интервю с д-р Росица Лавчева

В: Здравейте, д-р Лавчева, бихте ли се представили?

О: Здравейте. Казвам се Росица Лавчева и по професия съм лекар. Към момента работя в Клиника по кожни и венерически заболявания – Стара Загора. Аз съм от лекарите, които са насочени към алтернативните начини на лечение.

В: Както знаете, мили читатели, които следите блога ми имам дете с атопичен дерматит и алергия. Затова се интересувам от алтернативните начини на лечение на атопичния дерматит. Д-р Лавчева бихте ли споделили кои са алтернативите на кортикостероидите и как да се грижим за атопична кожа?

О: Изключително важно за нашата кожа е какво се случва вътре в нашия организъм. Ще споделя какви са вътрешните причини и как да повлияем с алтернативи и да избегнем страничните ефекти на лекарствата. От изключително значение за здравето на нашата кожа е здравето на нашата храносмилателна система, тъй като тя е пропусклива за хранителни алергени и когато връзката между чревните клетки не е достатъчно стабилна и здрава, то чревната лигавица е пропусклива. Средство, което можем да използваме за възстановяване на нашата лигавица или прочистване на чревните власинки и възстановяване на правилното им функциониране е натуралният сок от алое вера в комбинация с добър пробиотик.

В: Каква е ролята на омега 3 мастните киселини и те имат ли връзка със здравето на кожата?

О: Омега-3 мастните киселини са изключително важни за здравето на кожата. Приемани редовно те облекчават и предотвратяват екземата. Освен това се грижат за правилното кръвообръщение в подкожната повърхност и скалпа, ускоряват регенеративния клетъчен процес и поддържат кожата еластична и стегната.

В: Бих споделила и моя опит с Христо, при когото се оказа важна връзката между алергията към храните и състоянието на кожата. След като започна да пие натурален гел от алое вера успях да го захраня с повече храни, в следствие на което започна да наддава и състоянието на кожата му се подобри. И какво бихте препоръчали за мазане на кожата?

О: Политиката на Клиниката, в която работя относно кортикостероидите е да се прилагат в краен случай. При атопичния дерматит е изключително важно да се възстанови баланса на кожата и водно-липидния й слой, за да може да бъде по-малко податлива към въздействието на бактериалните причинители, към действието на алергените в козметиката и измивните средства, които използваме за кожата. Така че бих препоръчала да се използват средства с натурални съставки като алое вера и масло от жожоба, за да възстановяване и поддържане здравето и водно-липидния баланс на кожата. Алоето има противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални свойства; значително успокоява кожата, когато е възпалена и раздразнена; успокоява сърбежа.

В: Във връзка с личната хигиена колко често препоръчвате да се къпе атопичната кожа и с какъв сапун? И след баня да се маже ли с нещо и с какво?

О: Препоръките са да се къпят по-рядко атопичните кожи, защото водата изсушава допълнително кожата. Полезни са минералните води със сяра за заздравяване на кожата. Сапунът трябва да е неутрален и да не изсушава кожата допълнително.

В: В началото, когато се сблъсках с атопичния дерматит, на детето ми му течеше лимфа от едното ухо и част от главата. Това за Вас краен случай ли е?

О: Да. В такива случаи по препоръка се използват кортикостероидни препарати.

В: Да си призная аз съм една от лудите майки, които всячески избягват кортикостероидите. Поливах детето си с Алое Активатор и раните зарастнаха, без да използвам кортикостероиди. Естествено ми се искаше раните да зарастват по-бързо и да имам магическа пръчка. Но пък осъзнах и научих, че здравето ни след 5-10 години зависи от това как се грижим днес за себе си, как се храним и дали и колко се движим. В тази връзка бихте ли сподели ли Вашата история за здравословното ви състояние в детството и пубертета? А какво е здравословното ви състояние днес?

О: Всъщност от 2-годишна възраст имах бронхиална астма или астма с алергичен компонент, може би съм била и атопик, както и твоето дете. Терминът атопик тогава не беше популярен. На 16-17-годишна възраст бях в порочния кръг на боледуването, инхалациите с помпичка и приема на антибиотици. Майка ми, която е стоматолог и винаги е следвала официалната медицина, но отворена за алтернативи, дойде вкъщи с една бутилка алое вера гел и си мислехме, че едва ли не с тази бутилка ще се решат всички проблеми. Естествено се ангажирахме да приемам алое вера гел и други хранителни добавки в продължение на четири месеца. Другите хранителни добавки, които приемах са детските витамини, пчелен прашец, мащерка с чесън. С времето усетих, че боледувам по-рядко и астматичните пристъпи се разредиха значително. След втората година тотално се разделих с инхалатора. Сега дори и да боледувам е за по-кратко и по-рядко. За последните 12-13 години не се е случвало да правя спазъм. Кожата на лицето ми беше проблемна и с белези, така че сме намерили и подходящи продукти да поддържам кожата си. Естествено продуктите от алое и другите продукти на Форевър станаха част от нашето ежедневие, както за лична хигиена, така и за здравето.

Всеки може да си поръча продукт, който желае тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.