Чували ли сте, че може да се използва лой за облекчаване на екземата?

Сещате ли се за бабиния крем от невен и свинска мас? Скоро слушах коментари за дерматита и дали сега го има по-често от преди. Та до ушите ми стигна въпроса за крема от свинска мас и невен и, че всъщност винаги е имало бебета, които са имали проблеми с кожата и това мазило съществува много отдавна.

Сетих се и за възстановяване на сериозно изгорена или разранена кожа, която е заздравявала благодарение на мазането със свинска мас.

А чували ли сте за лой? Ако страдате от сърбяща, червена или лющеща се екзема, тогава може би ще имате желание да проверите този естествен продукт, който е предоставил облекчение на много страдащи от екзема. Тази седмица ви предлагам информация за ползите от лойта. Как тя ще въздейства върху екземата?

Какво е лой?

Лойта е обработена мазнина от говеда, овце или други животни. Твърда при стайна температура, лойта може да се съхранява продължително време без специално охлаждане, но в добре уплътнен съд, за да се предотврати нейното окисляване.

Лойта е използвана за приготвянето на разнообразни илачи, сапуни и още много от стотици години. Всъщност има доказателства, че вавилонците, месопотамите и египтяните използват животински мазнини заедно с масла и соли, за да създадат сапун [1]. До днес се използва широко в традиционни лечения.
Понеже мазнините от животни могат да бъдат богати на токсини е добре да се избира лойта да е от пасищно отглеждани животни, които не се хранят с генно модифицирани фуражи и други съмнителни съставки.

Защо лой за екзема/дерматит?

Има редица предимства при ползването на лой за третиране на екзема (дерматит). За разлика от растителните масла в лойта има много мастно-разтворими витамини, които могат да помогнат при зачервена, възпалена, раздразнена, напукана и лющеща се кожа.
Ако страдате от сърбяща или белеща се кожа, то лойта е чудесен продукт, който да хидратира отново кожата. Тъй като тя е толкова мазна и богата, тя може да възстанови кожната бариера, която е разрушена при хора с дерматит/екзема.

Различни видове продукти от лой

Лойта може да се приложи под различни форми и продукти в зависимост от частта на тялото, където ще се прилага. Съществуват балсами от лой, сапуни от лой, кремове от лой. За да се получи великолепен продукт към лойта трябва да се добавят съвсем малко добавки. Което означава, че тъй като има по-малко съставки изходният продукт, е по-малка вероятността от алергични реакции.

Балсам от лой

Целта на балсама от лой е да третира, възстановява и подхранва кожата. Този балсам е добре да е направен от лой от крави, хранени с трева. Той е чудесен за много алергична кожа, тъй като съдържа само две съставки: лой от крави хранени с трева и студено пресован зехтин, което оставя много малко място за алергична реакция, особено защото алергията към лой е изключително рядка.

Това балсамово масло не само е изключително подхранващо и овлажняващо, но може да се използва и за най-чувствителната кожа (като течаща екзема). Балсамът може да се направи без аромат или с мирис на чаено дърво и лавандула и добавени етерични масла. Лавандуловото масло и маслото от чаено дърво са както естествено антибиотични, така и антисептични, което помага да се стимулира заздравяването и да се предотврати образуването на белези.

Сапун от лой

Подходящ е както за измиване на цялото тяло така и като безопасен, нежен сапун за тези, които страдат от екзема на ръцете. Докато други сапуни могат да премахнат влагата, този сапун запазва влагата в кожата.

Рецепта за сапун

Съставки: 50 мл вода, 100 гр лой, 1 с. л. натриева основа, етерични масла.

Начин на приготвяне: Първо разтворете натриевата основа във водата. След това разтопете лойта и бавно като бъркате добавете водата с разтворената натриева основа. Бъркайте 30 минути, докато се получи гъста смес. Накрая добавете етеричното масло – капките са според желанието ви. Изсипете сместа във форми и използвайте след като изстине.

Крем от лой

И накрая, ако искате да поддържате кожата овлажнена (което е важно за всички видове екзема), кремът от лой може да бъде чудесна алтернатива на повече растителни продукти. Този крем от лой също се прави с лой от крава, кокосово масло и някои овлажняващи и лечебни етерични масла и може да се използва в цялото тяло, за да овлажни лицето, тялото, краката, ръцете и много други.

Рецепта за крем от лой

Съставки: 2 ч. ч. лой, ¾ ч. ч. изсушени цветове от невен, ½ ч. ч. разтопен пчелен восък, 5 капки лавандулово масло.

Начин на приготвяне: На водна баня бавно се варят лойта и невена в продължение на 3-4 часа. Сместа се прецежда. На водна баня се разтопява пчелният восък. Разтопеният восък се смесва с прецедената лой. Добавя се етеричното масло. Сместа се налива в буркани.

Искам да напомня, че не съм лекар и нещата, които споделям не заместват лекарското мнение.

Източници:

1. Soap History: History of Soap and Soap Interesting Facts. http://www.soaphistory.net/
2. purvite7.bg


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *