Няколко съвета за приятни празници с дете с дерматит, астма, алергия

Вече е октомври, а времето лети и скоро ще се окажем в месеците на празниците – декември и януари. Може би някои празнуват и Хелоуин. Забелязвам, че все повече деца обикалят по съседите на Хелоуин и питат:”Лакомство или номер?”.

Повечето празници свързваме с хапване – лакомства за децата и традиционни ястия. Но за хората с екзема и/или алергия мисълта за празниците може да предизвиква не дотам приятни вълнения. Искам да предложа някои съвети, които да направят по-приятни празниците и екземата/алергията да бъде под контрол.

За възрастните хора е по-лесно да избягват храни, които провокират екземата им, но за децата може да не е чак толкова лесно. Живеем в свят, в който шоколадите, бонбоните и други подобни храни все още са смятани за добър подарък от много хора. Трудно е да се гарантира, че детето ще е защитено.

Надявам се, че тези съвети ще улеснят и направят по-приятни празниците. Ако имате още такива, ще се надявам да ги споделите в коментар по-долу!

Вещица (Switch Witch)

Играчка вещица, която заменя лакомствата с награда или здравословни сладки. Това е играчка, която помага детето да изживее празниците по нов начин, без да се чувства ощетено, различно или изолирано. Разхищението е нещо, което не хубаво. Затова може да подарим бонбоните на друг. Играчката вещица може да се закупи от Amazon. Ако намерите играчката по-евтино, пишете в коментар по-долу!

Бонбони без алергени

Известно е, че не всяка екзема е свързана с хранителна непоносимост или алергия. Но е често срещана връзката между атопичния дерматит и храната (за това може да прочетете тук). Затова може да направите бонбони без алергени, без ГМО, без оцветители и консерванти или да потърсите лакомства, които вашето дете може да яде.

В детските градини на тържеството с дядо Коледа се раздават и торбички с лакомства. Предварително може да попитате дали биха се съгласили подаръчната торбичка да се замени с такава, която е приготвена от вас лично.

Специално празнично меню

Помислете поне 1-2 седмици преди празниците за менюто и алтернативни ястия. Пригответе нещо специално за детето с дерматит/алергия. Така то ще се почувства специално.

Маскарадни костюми и грим

Бях шокирана като разбрах, че има дрехи, които могат да предизвикат алергична реакция. Някои дрехи може да не са от подходяща материя. Проверете от какво е направен костюма и дали няма някакви метални елементи, към които може да се направи алергична реакция. Ако се използва грим, потърсете такъв, който е хипоалергенен.

Лекарства

Не забравяйте да носите със себе си и антихистаминово лекарство, което е подходящо за детето ви. Тъй като имам опит колко бързо могат да се случат непредвидени ситуации, въпреки че съм планирала предварително кое, как и кога ще се случи, препоръчвам да имате такъв медикамент в аптечката си за бърза помощ.

Преценете дали не се нуждаете от други медикаменти, които са важни за здравето на вашето дете.

Това, че детето има дерматит/алергия/алергична астма, не означава, че трябва да бъде изолирано. Нека децата ни се забавляват!

Имате съвет как да празнуваме така, че да не се влошава алергията/дерматита/астмата по време на празници? Коментирайте отдолу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.