Няколко съвета за приятни празници с дете с дерматит, астма, алергия

Вече е октомври, а времето лети и скоро ще се окажем в месеците на празниците – декември и януари. Може би някои празнуват и Хелоуин. Забелязвам, че все повече деца обикалят по съседите на Хелоуин и питат:”Лакомство или номер?”.

Повечето празници свързваме с хапване – лакомства за децата и традиционни ястия. Но за хората с екзема и/или алергия мисълта за празниците може да предизвиква не дотам приятни вълнения. Искам да предложа някои съвети, които да направят по-приятни празниците и екземата/алергията да бъде под контрол.

За възрастните хора е по-лесно да избягват храни, които провокират екземата им, но за децата може да не е чак толкова лесно. Живеем в свят, в който шоколадите, бонбоните и други подобни храни все още са смятани за добър подарък от много хора. Трудно е да се гарантира, че детето ще е защитено.

Надявам се, че тези съвети ще улеснят и направят по-приятни празниците. Ако имате още такива, ще се надявам да ги споделите в коментар по-долу!

Вещица (Switch Witch)

Играчка вещица, която заменя лакомствата с награда или здравословни сладки. Това е играчка, която помага детето да изживее празниците по нов начин, без да се чувства ощетено, различно или изолирано. Разхищението е нещо, което не хубаво. Затова може да подарим бонбоните на друг. Играчката вещица може да се закупи от Amazon. Ако намерите играчката по-евтино, пишете в коментар по-долу!

Бонбони без алергени

Известно е, че не всяка екзема е свързана с хранителна непоносимост или алергия. Но е често срещана връзката между атопичния дерматит и храната (за това може да прочетете тук). Затова може да направите бонбони без алергени, без ГМО, без оцветители и консерванти или да потърсите лакомства, които вашето дете може да яде.

В детските градини на тържеството с дядо Коледа се раздават и торбички с лакомства. Предварително може да попитате дали биха се съгласили подаръчната торбичка да се замени с такава, която е приготвена от вас лично.

Специално празнично меню

Помислете поне 1-2 седмици преди празниците за менюто и алтернативни ястия. Пригответе нещо специално за детето с дерматит/алергия. Така то ще се почувства специално.

Маскарадни костюми и грим

Бях шокирана като разбрах, че има дрехи, които могат да предизвикат алергична реакция. Някои дрехи може да не са от подходяща материя. Проверете от какво е направен костюма и дали няма някакви метални елементи, към които може да се направи алергична реакция. Ако се използва грим, потърсете такъв, който е хипоалергенен.

Лекарства

Не забравяйте да носите със себе си и антихистаминово лекарство, което е подходящо за детето ви. Тъй като имам опит колко бързо могат да се случат непредвидени ситуации, въпреки че съм планирала предварително кое, как и кога ще се случи, препоръчвам да имате такъв медикамент в аптечката си за бърза помощ.

Преценете дали не се нуждаете от други медикаменти, които са важни за здравето на вашето дете.

Това, че детето има дерматит/алергия/алергична астма, не означава, че трябва да бъде изолирано. Нека децата ни се забавляват!

Имате съвет как да празнуваме така, че да не се влошава алергията/дерматита/астмата по време на празници? Коментирайте отдолу!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *