Може ли къпането с ябълков оцет да помогне при дерматит?

Когато Христо беше на 11 месеца и го заведох на дерматолог, ни казаха, че в Европа се препоръчва добавяне на белина във водата, с която се къпе детето. Белината може да намали възпалението като убие бактериите по кожата. Може би някой ви е споменавал за този метод, ако страдате от някакъв вид екзема. Всъщност съществува природна алтернатива на белината и това е ябълковият оцет. Ябълковият оцет идва от природата и е по-безопасен от белината.

Моля да имате предвид, че не съм лекар или фармацевт. И ако имате екзема, която ви притеснява, се консултирайте с квалифициран лекар преди да предприемете, каквито и да е стъпки.

Ябълков оцет при екзема

Подобно на белината ябълковият оцет може да премахне от кожата бактериите, омазняването и други примеси по кожата. За щастие ябълковият оцет е много по-естествен от белината (много силен химикал) и е богат на различни съставки като рибофлавин, витамини, ензими и минерални соли, които подобряват здравето на кожата.

Ползите от ябълковия оцет за здравето ни са:

 • Противовъзпалителните му качества могат да помогнат на кожата да се успокои и да я облекчат.
 • Оцетната, млечна и ябълчна киселини притежават антимикробни и антисептични свойства, които могат да помогнат за борба с кожните инфекции.
 • Той е богат на фибри и може да подобри храносмилането, както и да измие токсините от тялото.
 • Той е отличен източник на калий, който може да подобри състояние като екземата.

Защо да не ползвате белина?

Въпреки че не желая да оборвам препоръките на лекарите, когато са предписали бани с белина, вярвам, че има по-щадящ и природен начин за подобряване на състоянието на кожата. Както знаем всички белината е химикал, който при неправилно приложение може да доведе до допълнително раздразнение или отравяне, ако се погълне. Не съм сигурна дали има родител, който би използвал белина върху деликатната бебешка кожа.

Най-общо казано, избягвам силните химикали и медикаменти, които могат да доведат до по-нататъшно раздразнение на кожата. Може да обсъдете с лекаря си алтернативния вариант с ябълков оцет, който е по-препоръчителен.

Как се използва ябълковият оцет за къпане?

Ако цялото ви тяло е покрито от екзема, къпането с ябълков оцет е една добра опция. Ето как да го направите:

 1. Смесете 2 чаши ябълков оцет с вода във ваната ви. Ако е за бебе, използвайте 4 чаени лъжици на всеки 3 ½ литра вода.
 2. Потопете се във ваната с оцет за 30 минути.
 3. Потупайте нежно кожата (не използвайте гъба или изтривалка) с нежна памучна кърпа.
 4. Овлажнете кожата с успокояващ и антибактериален крем.
 5. Опция: Може да приложите след банята мокри или сухи компреси върху кожата. Другата възможност е да покриете кожата с дишаща материя, за да намалите болката и раздразнението.
 6. За най-добър резултат повторете 3-4 пъти за една седмица.

Други методи за използване на ябълков оцет за екзема

Тъй като ябълковият оцет има много полезни качества за здравето, има различни начини, по които може да се използва за третиране на екзема без значение дали е вътрешно или външно.

Освен да се къпете в ябълков оцет, можете и да пиете ябълковия оцет добавен към чай или вода. Също така може да го използвате вместо омекотител при пране.

Прилагайте ябълковия оцет като имате предвид следните неща:

 • Ябълковият оцет трябва да бъде разреден, така че да не дразни кожата.
 • Не използвайте оцета, ако сте бременна.
 • Ако имате киселини, язва или нарушено храносмилане, най-добре е да го избягвате.
 • Хората с диабет трябва да внимават с ябълковия оцет, защото взаимодейства с инсулина.
 • Може да ерозира зъбния емайл, ако се използва твърде често.

Елиминационна диета

Ако баните с оцет или белина не са ви помогнали, може да погледнете и други алтернативи. Ябълковият оцет може да бъде чудесна съставка, която да се включи към диетата ви. Също така изключването на определени алергени от диетата ви може да бъде полезно за подобряването на здравето на кожата ви. Елиминационната диета може да бъде правилната стъпка в откриването на храни, които карат екземата ви да пламва.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *