Сухи компреси при дерматит

Преди известно време споделих за мокрите компреси. Но за децата може да е трудно да стоят с мокри превръзки.

Някои видове екзема могат да са доста сериозни особено когато ни изглежда, че всичко, което правим не дава резултат. Въпреки че мокрите компреси осигуряват бързо облекчение на дерматита, те са само краткосрочно решение и сериозно начинание. Отлична алтернатива на мокрите компреси са сухите, които отлично облекчават лек до умерен дерматит.

Какво представляват сухите компреси?

За разлика от мокрите компреси, при които се носи в продължение на 2 часа мокро облекло, сухите компреси включват само овлажняване на кожата с естествен крем за дерматит и покриването й с дрехи. Например, ако ръцете ви страдат от суха екзема, може да си сложите ръкавици за през нощта.

Тази алтернатива на мокрите компреси е по-ефективна в сравнение с простото овлажняване, защото сухите дрехи (сухата превръзка) предпазват кожата от надраскване или разранявания и помага кремът да издържи по-дълго.

Какво представляват сухите превръзки при дерматит?

Сухите компреси са или облекло или бинт използвани като превръзка и защита на кожата с екзема. Тъй като кожата с дерматит е много чувствителна и някои материи могат да я раздразнят, се уверете, че облеклото е меко и е от бамбук или памук.

Какво е нужно, за да се направи сух компрес?

  1. Намерете подходящ емолиентен крем, който ще овлажни и заздрави кожата ви.
  2. Изберете подходяща превръзка – дреха или марля/бинт

Как да се направи сухата превръзка?

Сухите компреси са много лесни и прости за направа. При този вид компреси може да се обвие цялото тяло или само част от него в зависимост от потребността.

Предимство на тези превръзки е, че могат да се направят и за през деня. Полезно е, ако превръзката стои цяла нощ за по-добър и по-дълъг ефект. Ако намерите подходящи превързочни материали, които не се забелязват под дрехите, може да бъдете с превръзката през целия ден.

  1. Овлажнете кожата с крем или лосион по ваш избор. Внимателно нанесете крема върху областите, които имат нужда от третиране. (За засилване на ефекта може да вземете 20 минутна топла вана без сапун. Кожата се подсушава с мека суха кърма с леки потупвания. После се слага крема.) След като сте намазали кожата си би трябвало да я чувствате овлажнена. Ако кожата все още е суха, нанесете още един слой крем/лосион, преди да продължите нататък.
  2. Покрийте намазаната кожа със суха превръзка или дреха, която е по тялото.
  3. Оставете да действа най-малко 2 часа, през нощта или най-добре за цяло денонощие.
  4. Повторете, ако е възможно. Сменяйте сухия слой/превръзка на всеки няколко часа, овлажнявайте отново и покривайте пак със сухия слой.

Зарадвайте се на облекчена и овлажнена кожа!

1 thought on “Сухи компреси при дерматит”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *