Как да приложим елиминационната диета?

Преди да започнете, каквато и да е диета, се консултирайте с вашия лекар или диетолог. Не трябва сами да правите елиминационната диета. Както би казал всеки лекар диетата трябва да е балансирана. Това е особено важно за бебетата и подрастващите. Моля предвидете наблюдение на специалист по време на диетата и обсъдете с него следните стъпки:

 1. Вземете 100 % решение. Преди да започнете елиминационната диета се попитайте “Защо предприемате тази стъпка?”. Добра практика е да си припомняте решението си като си сложите бележка в портмонето, закачите бележка на хладилника или го напишете в тефтер, който държите до леглото си. По този начин ще можете всеки път, когато ви стане трудно да се замислите отново за вашето “Защо?”.
 2. Проучете и изберете своите източници. За по-добър ефект се включете в групи и форуми, в които ще намерите подкрепа.
 3. Образовайте хората около вас чрез подходящи източници или кратко и просто обяснение относно елиминационната диета, която прилагате. Когато имате подкрепа, е много по-лесно особено при семейни сбирки и празници.
 4. Научете нови рецепти, които не включват алергени. Запознайте се с нови храни, набавете си необходимите продукти предварително. Направете план за храненето си вкъщи и навън. Направете списък за пазаруване. Пуснете плана в действие.
 5. Определете кои храни ще премахнете от менюто си и за колко време. Задължително го обсадете с вашия лекар. Добра идея е да премахнете от менюто си първо най-често срещаните алергени за поне месец.
 6. Водете си дневник, в който записвате какво ядете и как се чувствате. Тези записки се водят от първия ден на диетата, докато въведете и последната изключена храна обратно в менюто си. Записките ще ви послужат за откриване на храните, които провокират дерматита.
 7. Връщането на храните обратно трябва да се обсъди с лекаря ви. Като най-добре е да се връщат храните една по една за период от 4 дни. Ако няма проблем, починете ден или два и продължете със следващата храна. Ако откриете, че някоя храна обостря екземата ви, поговорете с лекаря си как да я избягвате. Ако храната не предизвиква умерена до тежка реакция, то тогава я оставете в менюто си като я ядете веднъж на 4 дни. Приложете принципа на ротационната диета.
 8. Тъй като лекуването отвътре навън отнема време, ако имате болезнена, суха, сърбяща или зачервена екзема, използвайте крем, който ви облекчава.

Може да прочетете за това как да облекчите екземата си със сухи или мокри компреси.

Източници:

 1. тук
 2. тук
 3. тук
 4. тук
 5. тук


1 thought on “Как да приложим елиминационната диета?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *