Светът на етеричните масла 1: Как стигнах до етеричните масла?

Първата ми среща с етеричните масла беше на едно обучение на Форевър Ливинг Продуктс. Ароматерапевтът, който ни разказа какво представляват и как се извличат сподели доста истории от своята практика, които ме впечатлиха. В залата, в която бяхме миришеше на лимон и лавандула – хем ободряващо, хем успокояващо. Първите ми впечатления бяха добри. Даже бих казала, че бях очарована от въздействието им върху мен.

Следващата среща с етерични масла беше в книгата на д-р Джош Акс „Яжте мръсно“, която прочетох преди повече от 2 години. Тогава за пореден път се запитах как и с какво чистя дома си. Реших, че ще пробвам да чистя с етерични масла. Няколко месеца по-късно моя близка ми разказа, че в САЩ се запознала с жена, която ляга и става с етеричните масла. Имах възможността да се запозная с жената. Разпитах я за почистването на дома с етерични масла, за алергията, екземата и астмата.

 От личен опит вече знам, че маслото от мента има невероятно бърз ефект при стомашно-чревни проблеми и вируси за цялото ми семейство. Маслото от лавандула използвам преди заспиване, защото действа успокояващо. Маслото от лимон ползвам за сваляне на температура и за концентрация. При главоболие, което и масло да съм помирисала след няколко минути вече нямам оплаквания.

А съвсем скоро хванах стомашно-чревен вирус. Реших да пробвам микс от масла, предназначен за облекчаване на стомашния дискомфорт. Ефектът беше поразителен спря да ми се гади след около половин час, но пък ме втресе и затова си намазах краката, китките, врата с етерични масла от чаено дърво, риган и микс от канела и карамфил. Също така всички тези масла сложих и в дифузера. За целия ден се намазах може би 3-4 пъти. Изпих чаша вода с по 2 капки от маслата. На следващия ден бях толкова добре, че се чудех дали наистина съм била болна.

Какво съм ползвала за Христо?

Заради алергията на Христо си признавам, че ми е трудно да пробвам нови неща. От друга страна търся природни решения за проблемите му.

При него съм прилагала топично етерични масла от мента и лавандула. Ментата му действа много добре на стомаха – мажа над стомаха (разредена с базово масло). При спастична кашлица също му помага да се отворят бронхите и да диша спокойно, след 5-10 минути кашлицата спира, Христо заспива.

Масла от лавандула и лимон, мандарина клементина, червена мандарина съм дифузирала и детето няма проблем. 

В момента пробвам и други етерични масла, за да намеря тези, които му помагат да има здрава кожа; за превенция и профилактика и облекчаване на кашлицата пролет и есен; ще проверя и как се отразяват на алергията му към храни. Отново ми предстои много внимателно наблюдение на Христо.

Очаквайте следващите ми публикации от поредицата „Светът на етеричните масла“. Ще споделя и резултати от използването им при Христо.

Не съм медицинско лице. Споделям опит и резултати при мен и моето семейство. Моля, ако имате здравословни проблеми консултирайте се с вашия лекар или ароматерапевт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *