Светът на етеричните масла 2: Какво представляват и начин на употреба?

Може би някой ще каже, че етеричните масла са поредната модерна тенденция. Всъщност за ароматни масла се говори в Библията. Използвани са били при религиозни обреди, брачни церемонии, козметика, при погребения, с цел лечение и в други области на живота.
Ароматни масла са били ползвани в Древен Египет, Китай, Гърция, Рим, Арабия, Европа.

Какво представляват?

Етеричните масла са извлеци от растения с много висока концентрация и потенция. Между 50 и 70 пъти извлекът е по-силен от билката. Въздействието им се дължи на различните биохимични компоненти, които съдържат. Счита се, че те са естествената защита – имунната система– на растенията, която ги предпазва от вируси, бактерии и зарази. Етеричните масла притежават антисептични, антибактериални, антипаразитни и антивирусни качества. Ефективността им се дължи на това, че те преминават клетъчната мембрана. Намажете ли се с етерично масло, то достига до всяка клетка за 20минути. За да имат тези качества етеричните масла, е необходимо да се добиват от качествени суровини. Другият важен фактор е начинът на извличане. Качествените етерични масла имат сертификат за терапевтичен клас, който гарантира, тяхната чистота и ефективност.

Начини на употреба

Уханието на етеричните масла може да предизвика интензивни физиологични, ментални и емоционални импулси в нас. Те са летливи и се изпаряват бързо, а също така и се усвояват много бързо от тялото. При вдишване ароматът преминава през ноздрите, достига рецепторите и нервните окончания, които изпращат информацията до мозъка. Всъщност до мозъка ни достига информацията, която съдържа аромата на маслото. В мозъчните центрове усещането за мирис се свързва с определени емоции. Това прави етеричните масла добър партньор в поддържането на менталното ни здраве.

Чрез вдишване

Най-простият начин е като вдишаме аромата директно от шишенцето. За по-голям ефект 1-2 капки се капват на дланите. Препоръчително е да се вдишва през носа, а да се издишва през устата.

Чрез дифузер

Другият начин е да се сложат 2-4 капки в дифузер и да се ароматизират стаи и помещения. По този начин въздухът се пречиства от вируси и бактерии и влияе на настроението на хората в помещението.

Топично (през кожата)

Етеричните масла са мастноразтворими и нанесени върху кожата, се абсорбират бързо. Добре е да се вземе предвид силата на маслото и възможността за алергична реакция към растението, от което е извлеченото.
Стъпалата са една от най-подходящите зони за нанасяне на етерични масла, тъй като по тяхната повърхност има над 7200 рефлексни точки, чрез които етеричните масла въздействат върху всички органи и системи.
Етеричните масла могат да се нанасят върху тялото като предварително се разтварят в базови. Така етеричните масла се изпаряват по-бавно. Базовите масла са кокосово, бадемово, арганово, жожоба, зехтин и др. При бебета и деца до 6 години маслата винаги се прилагат разредени.
Компресът е още една възможност за топично приложение на етеричните масла. Капват се 1-2 капки върху гореща или студена влажна кърпа, след което я поставете върху кожата, където искате да въздейства.

Вътрешен прием

Около 1-2 % от теглото на растенията са етерични масла. При дестилация се добива продукт с много по-висока концентрация, което означава че етеричните масла действат много по-мощно от билките и растенията, от които са извлечени. Маслата могат да се приемат вътрешно като подправки или отвари. Видове вътрешен прием:

 • Директен – 1 капка се слага под езика;
 • Чрез разреждане във вода или напитка;
 • Чрез поставяне в капсула непосредствено преди прием;
 • В кулинарията.

Някои масла като мента, лимон, риган, канела, мащерка, копър се използват и при готвене, като се добавят като подправка на ястия, сладкиши и смутита. Има една особеност, която е добре да се съобрази и тя е храните да не са горещи. Мерките за съответствие са следните:
1 капка етерично масло лимон = 1ч.л. кора от лимон
1 капка етерично масло мента = 1 ч.л.листа от мента
1 капка етерично масло от канела= 1 с.л. канела
1 клечка = 1 ч.л. пресниподправки. Например: мащерка, босилек, риган. Потопете клечката в етеричното масло и след това с нея разбъркайте храната.

Чрез вана

Етеричното масло може да се добави и към водата във ваната. Като за по-равномерно разпределение може да седобави към душ гела преди да се разтвори във водата.

Приложение

Етеричните масла ни предлагат алтернативни природни средства за:

 • Постигане на емоционален баланс инамаляване на ежедневния стрес
 • Туширане на тревожността и притеснението
 • Подобряване на храносмилането
 • Укрепване на имунната система
 • Преодоляване и овладяване на телесната болка
 • Предпазване от вирусни инфекции
 • Почистване на дома и офиса.

Източник: Светът на етеричните масла, Десислава ел Хаким, Кърлет М., “Софийска преса” ЕООД, 2018


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *