Светът на етеричните масла 2: Какво представляват и начин на употреба?

Може би някой ще каже, че етеричните масла са поредната модерна тенденция. Всъщност за ароматни масла се говори в Библията. Използвани са били при религиозни обреди, брачни церемонии, козметика, при погребения, с цел лечение и в други области на живота.
Ароматни масла са били ползвани в Древен Египет, Китай, Гърция, Рим, Арабия, Европа.

Какво представляват?

Етеричните масла са извлеци от растения с много висока концентрация и потенция. Между 50 и 70 пъти извлекът е по-силен от билката. Въздействието им се дължи на различните биохимични компоненти, които съдържат. Счита се, че те са естествената защита – имунната система– на растенията, която ги предпазва от вируси, бактерии и зарази. Етеричните масла притежават антисептични, антибактериални, антипаразитни и антивирусни качества. Ефективността им се дължи на това, че те преминават клетъчната мембрана. Намажете ли се с етерично масло, то достига до всяка клетка за 20минути. За да имат тези качества етеричните масла, е необходимо да се добиват от качествени суровини. Другият важен фактор е начинът на извличане. Качествените етерични масла имат сертификат за терапевтичен клас, който гарантира, тяхната чистота и ефективност.

Начини на употреба

Уханието на етеричните масла може да предизвика интензивни физиологични, ментални и емоционални импулси в нас. Те са летливи и се изпаряват бързо, а също така и се усвояват много бързо от тялото. При вдишване ароматът преминава през ноздрите, достига рецепторите и нервните окончания, които изпращат информацията до мозъка. Всъщност до мозъка ни достига информацията, която съдържа аромата на маслото. В мозъчните центрове усещането за мирис се свързва с определени емоции. Това прави етеричните масла добър партньор в поддържането на менталното ни здраве.

Чрез вдишване

Най-простият начин е като вдишаме аромата директно от шишенцето. За по-голям ефект 1-2 капки се капват на дланите. Препоръчително е да се вдишва през носа, а да се издишва през устата.

Чрез дифузер

Другият начин е да се сложат 2-4 капки в дифузер и да се ароматизират стаи и помещения. По този начин въздухът се пречиства от вируси и бактерии и влияе на настроението на хората в помещението.

Топично (през кожата)

Етеричните масла са мастноразтворими и нанесени върху кожата, се абсорбират бързо. Добре е да се вземе предвид силата на маслото и възможността за алергична реакция към растението, от което е извлеченото.
Стъпалата са една от най-подходящите зони за нанасяне на етерични масла, тъй като по тяхната повърхност има над 7200 рефлексни точки, чрез които етеричните масла въздействат върху всички органи и системи.
Етеричните масла могат да се нанасят върху тялото като предварително се разтварят в базови. Така етеричните масла се изпаряват по-бавно. Базовите масла са кокосово, бадемово, арганово, жожоба, зехтин и др. При бебета и деца до 6 години маслата винаги се прилагат разредени.
Компресът е още една възможност за топично приложение на етеричните масла. Капват се 1-2 капки върху гореща или студена влажна кърпа, след което я поставете върху кожата, където искате да въздейства.

Вътрешен прием

Около 1-2 % от теглото на растенията са етерични масла. При дестилация се добива продукт с много по-висока концентрация, което означава че етеричните масла действат много по-мощно от билките и растенията, от които са извлечени. Маслата могат да се приемат вътрешно като подправки или отвари. Видове вътрешен прием:

 • Директен – 1 капка се слага под езика;
 • Чрез разреждане във вода или напитка;
 • Чрез поставяне в капсула непосредствено преди прием;
 • В кулинарията.

Някои масла като мента, лимон, риган, канела, мащерка, копър се използват и при готвене, като се добавят като подправка на ястия, сладкиши и смутита. Има една особеност, която е добре да се съобрази и тя е храните да не са горещи. Мерките за съответствие са следните:
1 капка етерично масло лимон = 1ч.л. кора от лимон
1 капка етерично масло мента = 1 ч.л.листа от мента
1 капка етерично масло от канела= 1 с.л. канела
1 клечка = 1 ч.л. пресниподправки. Например: мащерка, босилек, риган. Потопете клечката в етеричното масло и след това с нея разбъркайте храната.

Чрез вана

Етеричното масло може да се добави и към водата във ваната. Като за по-равномерно разпределение може да седобави към душ гела преди да се разтвори във водата.

Приложение

Етеричните масла ни предлагат алтернативни природни средства за:

 • Постигане на емоционален баланс инамаляване на ежедневния стрес
 • Туширане на тревожността и притеснението
 • Подобряване на храносмилането
 • Укрепване на имунната система
 • Преодоляване и овладяване на телесната болка
 • Предпазване от вирусни инфекции
 • Почистване на дома и офиса.

Източник: Светът на етеричните масла, Десислава ел Хаким, Кърлет М., “Софийска преса” ЕООД, 2018

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.