Светът на етеричните масла 4: Приложение при атопичен дерматит

Всеки мечтае да има гладка и здрава кожа. Но при дерматит, това не е така. И на мен ми се е искало да имам вълшебна пръчка, за да спра сърбежа и обривите (раните) на Христо в следствие на атопичния дерматит. И докато подготвях този материал за приложението на етеричните масла при екзема, отново ми направи впечатление, че е добре да се започне със здравето отвътре навън.

Първото важно нещо е да установим дали нямаме алергия към храна, изкуствени добавки, съставки на почистващи препарати и козметика, тъкани, метали. Елиминационната диета може да помогне при откриване на алергии към храни. Второто – да се храним разнообразно, за да имаме всички нужни витамини, минерали, микро- и макронутриенти. Третото нещо вече е и използването на овлажняващи кремове.

Винаги преди да използвате етерично масло направете тест дали сте чувствителни към етеричното масло. Намажете сгъвката на лакътя или китката с малко етерично масло и наблюдавайте в продължение на час дали има реакция. Възможно е при разреждане на етеричното масло в базово да нямате чувствителност. Бъдете внимателни, защото етеричните масла са 50-70 пъти по-концентрирани от билките.

Да се върна на темата за етеричните масла, които се прилагат при атопичен дерматит. Предпочитани са следните етерични масла: тамян, дъхаво мушкато, безсмъртниче, лавандула, чаено дърво, римска лайка. Може да пробвате и смирна, хвойна, бергамот, копайба, жасмин, бреза.

Едно от най-препоръчваните етерични масла при дерматит е това от лавандула. Освен че облекчава сърбежа и помага за бързото зарастване на кожата, лавандулата действа успокояващо и така спомага за по-добър сън и намаляване на депресивните състояния, които могат да съпътстват екземата.

За мазане може да си приготвите следната смес от етерични масла: 10 капки лавандула, 5 капки безсмъртниче, 5 капки смирна, 3-5 капки чаено дърво. Етеричните масла се добавят към 1 супена лъжица студено пресовано кокосово масло. Ако кокосовото масло не е течно, го разтопете на водна баня (да не е в микровълновата фурна). След като смесите етеричните масла с кокосовото ги сложете в стъклен буркан с капачка. Съхранявайте в хладилник.

Друга възможност за съхранение е да сложите получения крем да стегне във форма за бонбони, след което да поставите бонбоните в буркан и съхранявате на студено. При употреба да изваждете нужната доза.

Кокосовото масло не е етерично, но може да помогне на част от хората с дерматит. Има доказателства, че то съдържа съставки, които помагат за успокояване на кожата с противовъзпалителните си и антибактериалните си свойства. Проучването за противовъзпалителното, аналгетичното и антипиретичното действие на суровото кокосово масло е публикувано през декември 2009 година в Pharmacential Biology.

Други масла, към които можете да добавите етеричните са масло от бадем, какаово масло и масло от ший.

Популярна съставка на кремовете при екзема е алое вера. Както вече знаем алое вера има противовъзпалително, противогъбично, противовирусно действие. Също така подпомага регенерацията на кожата и прониква дълбоко. Затова ви предлагам една рецепта за домашно приготвен крем от алое вера и лавандула.

ДОМАШНО ПРИГОТВЕН КРЕМ ОТ АЛОЕ ВЕРА И ЛАВАНДУЛА

Нужно ви е да имате 10 свободни минути и да разполагате със следните съставки:

 • 1/4 чаена чаша какаово масло
 • 1/8 чаена чаша масло от гроздови семки
 • 2 супени лъжици бентонит
 • 2 супени лъжици алое вера гел
 • 10 капки етерично масло от лавандула
 • 1-2 супени лъжици хамамелис

Начин на приготвяне:

 1. Сложете какаовото масло и маслото от гроздови семки на водна баня и ги бъркайте бавно, докато се смесят.
 2. Свалете от огъня и продължете да бъркате.
 3. Добавете алое вера, бентонитът, етеричното масло от лавандула и хамамелиса. Бъркайте, докато всички съставки се смесят.
 4. Изсипете в стъклен буркан с винт.
 5. Мажете кожата два пъти на ден. Като оставите да изсъхне за 15 минути.
 6. После изплакнете с топла вода. Подсушете внимателно с кърпа.

Забележка: Приложение на етеричните масла при бебета и деца

 • Новородено: 1 капка етерично масло (лавандула, римска лайка) в 30 мл базово масло
 • 2 до 6 месаца: 1-2 капки етерично масло (лавандула, римска лайка) в 30 мл базово масло
 • 6 до 12 месеца: 1-3 капки етерично масло (лавандула, римска лайка) в 30 мл базово масло
 • 1 до 4 години: 1-5 капки етерично масло (лавандула, римска лайка) в 30 мл базово масло
 • 5 до 7 години: 3-6 капки етерично масло (лавандула, римска лайка) в 30 мл базово масло
 • 8 до 12 години: 5-9 капки етерично малсло (лавандула, римска лайка, бергамот) в 30 мл базово масло

Аз не съм медицинско лице и затова, ако имате здравословни проблеми, преди да предприемете каквито и да било действия се посъветвайте с лекар, фармацевт, ароматерапевт.

Източници:

 1. Светът на етеричните масла, Десислава ел Хаким, Кърлет М., „Софийска преса“ ЕООД, 2018
 2. www.draxe.com
 3. www.everydayhealth.com
 4. www.essentialthree.com
 5. www.tandfonline.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *