Светът на етеричните масла 6: Помощ при астма

Астмата нарушава нормалните функции на дихателните пътища, достигащи до белите дробове, които ни позволяват да дишаме. Ако страдате от астма и търсите естествени алтернативи за подобряване на живота си или този на детето ви, може да разгледате етеричните масла.

Етеричните масла имат противовъзпалителни, спазмолитични, отхрачващи и антибактериални свойства. Едно от използваните масла в традиционната билкова медицина е мента. Ползвала се е при затруднено дишане от векове. Днес последните изследвания показват, че ментата не е единственото етерично масло, което може да ви помогне за по-лесно дишане! (1)

Едни от най-използваните масла за помощ при астма са:

Евкалипт

Известно е, че етеричното масло от евкалипт помага да се отварят дихателните пътища, намалява спазмите, подпомага изхвърлянето на слузта от белите дробове.

Мента

Етеричното масло от мента съдържа веществото ментол. В проучване от 2014 учените установяват, че това вещество може да отпусне дихателните пътища. (2)

Друго проучване направено с животни, публикувано през 2010 г., показва способността на маслото от мента да действа като релаксиращ спазмолитик. Това му качество може да бъде особено полезно за общите симптоми на астма, като хриптене и кашлица. (3) Освен това маслото от мента се счита за едно от най-добрите етерични масла за кашлица.

Особено ефективно е дифузирането на мента през пролетта, когато има много полени и астматичните пристъпи са по-чести. (4)

Чаено дърво

Чаеното дърво има противовъзпалителни, антисептични свойства и добре действа върху възстановяването на тъканите. Етеричното масло от чаено дърво подпомага изхвърлянето на секрета от белите дробове. Може да намали общите симптоми при астма. В проучване от 2002 е установено, че може да намали кожното възпаление, което се дължи на хистамина.

Лавандула

Етеричното масло от лавандула има силно успокояващ ефект, противовъзпалителен. При някои хора пристъпите се отключват от стрес. Използвайки етеричното масло от лавандула в комбинация с дълбоко дишане, е възможно да се постигне облекчаващ ефект. Намалява възпалението, причинено от алергиите и астмата. (6)

Мащерка

Етеричното масло от мащерка има антисептични свойства, които подпомагат унищожаването на всички видове бактерии, включително тези, които могат да заразят дихателните пътища. Етеричното масло от мащерка се бори с бактерии, които са устойчиви на антибиотици. (7)

Джинджифил

Етеричното масло от джинджифил се използва от векове за лечение на респираторни заболявания. Етеричното масло от джинджифил често се използва като естествено средство за лечение на астма, както и като простуда, кашлица и бронхит. Изследванията показват, че екстрактът от джинджифил инхибира свиването на дихателните пътища, което може да доведе до по-лесно дишане. (8)

Хиперреактивността на дихателните пътища и възпалението са две общи характеристики на астмата. При едно проучване е установено, че джинджифилът и неговите активни компоненти предизвикват значителна и бърза успокояване на изолираните гладки мускули на дихателните пътища. Изследователите заключават, че активните компоненти на маслото от джинджифил, включително гингерол, могат да осигурят “терапевтична възможност” за хора с респираторни заболявания като астма. (9)

Черен кимион

Етеричното масло от черен кимион съдържа вещество, което се нарича нигелон. Нигелонът е ефективен при астма, синузит, бронхит, респираторни заболявания като разширява и успокоява бронхите и подтиска освобождаването на хистамин. (10)

Тамян

Етеричното масло от тамян има противовъзпалителни свойства. Етеричното масло от тамян облекчава симптомите на бронхиални и синусни инфекции, като изчиства дихателните пътища. Успокоява кашлицата и намалява храчките.

Розмарин

Според проучване от 1999 етеричното масло от розмарин отпуска гладката мускулатура, което води до по-лесно дишане. (12)

По-ново изследване показва, че розмаринът може да намали симптомите на астма. Пациентите от едно проучване забелязаха намаляване на симптомите на астма, като болка в гърдите, производство на храчки и хрипове. (13)

Лайка

Етеричното масло от лайка има доказано противовъзпалително действие.

Изследване доказва, че лайката може да помогне за отпускане на бронхите. В резултат на това може да се облекчи кашлицата. (10)

Как се предлагат етеричните масла при астма?

  • Дифузиране на избрано масло
  • Прием вътрешно на етерично масло от тамян – 3-5 капки два пъти дневно.
  • Топично мазане на гърдите с едно масло или смес от масла. Смеси за масажно масло: смесете 1 с.л. базово масло (бадем, жожоба, кокосово, маслиново) с 3 капки етерично масло от розмарин и 3 капки масло от тамян. Другият вариант е към базовото масло да се добавят 5 капки масло от мащерка.

Предупреждения и внимание

Моля имайте предвид, че не съм лекар, ароматерапевт или фармацевт. Ако имате здравословни проблеми, моля обърнете се за съвет към квалифицирано лице.

Преди да използвате дадено етерично масло първо проверете дали имате чувствителност/алергия към него. намажете китката от вътрешната страна и наблюдавайте в продължение на час. Ако мястото се зачерви, започне да сърби или получите други симптоми на алергия, първо почистете мястото с базово масло, а след това се консултирайте с лекар.

Ако сте алергични/алергични към силни аромати, може етеричните масла да не са подходящи за вас.

Източници:

13. Енциклопедия на масажа, Чанг Д., СофияПрес ООД, 2010

14. Светът на етеричните масла, Десислава ел Хаким, Кърлет М., „Софийска преса“ ЕООД, 2018


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *