Алергиите, астмата, атопичния дерматит – една различна гледна точка 2: Алергии и инфекции

Преди синът ми да има алергия и да започна моето търсене на причините за алергиите, не съм си мислила, че това свръх изострено състояние на имунната система може да има връзка с гъбични, бактериални, паразитни инфекции или комбинация от тях.

Алергии и гъбични инфекции

Много често се оказва, че хората с астма и алергичен имат алергия към плесени. Всъщност в практиката си д-р Василка Юрукова забелязва връзка между алергията към плесени и наличието на гъбична инфекция. Когато се излекува тази инфекция се променят и резултатите от тестовете за алергии, а също и астматичните пристъпи спират.

Чували сме, че гъбичките се развиват при слаба имунна система и във влажна среда. Преместването в сухо жилище или в страна с топъл и сух климат се отразява положително при алергии към плесен, а в същото време и на асмата.

“Гъбичните инфекции, които най-често провокират или влошават дихателните алергии са Кандида албиканс, Аспергилус, Мукор, Алтернария.”

Живот без алергии? Мисията възможна. д-р Юрукова В., 2018 г. Медлайн – Пловдив

Всички сме чували, че кортикостероидите се отразяват негативно върху нашето тяло. Те са потискат имунната система и влошават дихателните алергии, което води до отслабване на имунната система и до развитие на различни инфекции. Или това ни вкарва в един порочен кръг.

За съжаление доста често към гъбичната инфекция има и паразитна и/или бактериална. Тогава се изисква добър специалист, който да лекува всички инфекции като предпише и подходящи добавки и диета.

Алергии и бактерии

И тук често срещано е, когато има бактериална инфекция, човекът да е алергичен към бактерията, която е причинила инфекцията. Ако са използвани кортикостероиди при лечението, е много голяма вероятността да е развита и дисбактериоза.

Често срещани са стрептококовите и стафилококовите инфекции, които не са лечими с антибиотици, защото са резистентни към тях. Много често се случва още в родилното бебето да се зарази с една от тези бактерии.

При атопичния дерматит много често срещан е златист стафилокок и по-рядко стрептокови щамове.

От друга страна здравето на кожата е огледало на състоянието на храносмилателната система. Кожните алергии се влияят от състоянието на чревната флора и храносмилателната система. 80% от нашата имунна система е в червата. Подобряването на съотношението полезни-вредни бактерии води до подобряване и здравето на кожата.

При бронхиална астма учените са установили връзка между инфекцията с Микоплазма пневмоние. Друга бактерия, която оказва негативно влияние върху астмата е Хламидия пневмоние.

Установено е, че носителството на бактериите Мораксела, Стрептокок или Хемофилус в носа и гърлото на малките деца води до повишаване на риска от развиване на бронхиална астма.

“Има бактерии, които намаляват алергичните симптоми. Това са пробиотикът Бифидобактериум, бактерията Клостридиум и бактерията Ешерихия коли.”

стр. 54 Живот без алергии? Мисията възможна. д-р Юрукова В., 2018 г. Медлайн – Пловдив

Алергии и паразити

Доста често пренебрегваме паразитите.

Живеем в страна с добър санитарен контрол, спазваме добра хигиена. Смята се и че в Европа и САЩ паразитните инфекции са рядко срещани. Тестовете за паразити в детските заведения не отчитат зараза с паразит. Всички тези фактори водят всъщност до омаловажаване на паразитите. А има много изследвания, които показват връзката между паразитите в тялото ни и болестите, които имаме.

В практиката на д-р Василка Юрукова 90% от най-тежките случаи са свързани с паразити.

Източници на паразити обикновено са недобре измита храна, недостатъчно сготвена (сурови меса, риба), заразена вода, заразен човек. Нашите домашни любимци също пренасят паразити понякога. Въпреки че ги обезпаразитяваме, понякога може да има паразити, които не се влияят от лекарствата за обезпаразитяване.

Паразитите водят до драстично влошаване на кожни и дихателни алергии.

Уртикария получена от храна, слънчева светлина, медикаменти често е свързана с паразитна и/или бактериална инфекция.

Паразитите действат по директен и индиректен начин върху кожните алергични реакции. Директно чрез тяхното присъствие в червата, черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса и кръвта.

Размножаването им в червата води до намаляване на усвояването на храните и влияе върху имунната система.

Наличието на паразити в жлъчния мехур нарушава отделянето на жлъчни сокове и съответно нарушава храносмилането. Черният дроб се натоварва.

Размножаването на паразити в панкреаса може да има катастрофални последици. Могат да бъдат засегнати функциите му: отделяне на хормони като инсулин и глюкагон или отделянето на храносмилателни ензими.

Индиректният начин е особено чест при хроничните уртикарии.

Дълготрайното присъствие на паразити в храносмилателната система почти винаги се последва от тежки увреждания на лигавицата на тънките и дебелото черво.

При алергия/непоносимост към множество храни е добре да се изследват възможностите за паразитни инфекции. Ако те са отрицателни, се проверява за гъбична инфекция.

При най-тежките уртикарии са откривани предимно паразитите Опистхорхис и Токсоплазма. При бронхиална астма паразитите са Аскарис и Ентеробиус. Алергията към белтъка на кравето мляко е свързана с паразитна инфекция, причинена от Ламблия.

Алергии и вируси

Вирусите играят роля най-вече при бронхиалната астма. Най-често освен вирусна инфекция има и друга.

“Макар да сте болни от астма, проблемът ви е в червата. Лекувайте червата, ако искате да оздравее белият дроб.”

Живот без алергии? Мисията възможна. д-р Юрукова В., 2018 г. Медлайн – Пловдив

Всъщност при астмата, за да се усложни от вирус, съществува и друга инфекция. Често може инфекцията е комбинирана паразитно-вирусна-бактериална. Водеща е ролята на паразитната инфекция.

Според Сергей Лазарев у нас може да има паразит, бактерия, които да се активират от нашите чувства, мисли, поведение. Което означава, че може да нямаме симптоми, само да сме носители на дадена бактерия или паразит. И според наблюденията на д-р Василка Юрукова не само инфекциите, но и емоциите ни променят прага на чувствителност на имунната система.

Според подхода на д-р В. Юрукова е необходимо да се излекува храносмилателната система от инфекции, да се възстанови нормалната чревна флора, в тялото ни да е оптимално съдържанието на витамини и минерали и да бъде нормален окислително-редукционния потенциал на клетките.

Източници:

  1. Живот без алергии? Мисията възможна. Юрукова, В., „Медлайн“ – Пловдив, 2018 г.
  2. Диагностика на кармата 1-12, Лазарев Сергей


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *