Какво е хомотоксикология?

Споделям теорията за хомотоксикилогията, защото наблюденията ми съвпадат с изложената по-долу теория.

Има много случаи около мен, когато на детето му е минала алергията, но пък прави спастични бронхити, асматични пристъпи, ларингити и други подобни. И се питам дали може да се говори за излекуване на алергията и атопичния дерматит след като детето има друга болест.

Същност

Хомотоксикологията е създадена от д-р Ханс-Хайнрих Рекевег. Думата хомотоксиколоията идва от “хомо”-човек, “токсико”-отрова и “логос”-наука.

Д-р Рекевег счита, че заболяванията са пирчинени от натрупавнето на токсини в тялото от околната среда. Токсините са навсякъде – във въздуха, водата, храната. Тежестта на дадено заболяване се определя от това доколко дълго и силно хомотоксините са блокирали функциите на тялото и доколко е силна имунната система, за да се освободи от тях.

Според д-р Рекевег. Болестта минава през 6 фази. Тези фази показват как във времето се развива и задълбочава болестта в тялото под въздействието на токсини. За изчистване на организма от тях той предлага специални комбинирани препарати и промяна на живота.

Теория за шестте стадия в развитието на болестта

Според Рекевег има 3 основни стадия в развитието на болестта – хуморален, стадий на матрикса и клетъчен стадий. Всеки от тези 3 основни стадия се разделя на 2 подстадия.

Първи стадий – Хуморален стадий

По време на този стадий болестта все още не засяга вътрешността на клетките. Защитната функция на организма работи добре и може да отделя хомотоксините през различни пътища, като така предпазва клетките от увреждане.

 1. Екскреторна фаза – при нея тялото се опитва да се освободи от токсините чрез повишено отделяне на физиологични секрети. Пример: прекалено силно изпотяване, повръщане.
 2. Фаза на възпаление – болестите протичат с възпаление, при което има образуване на секрети, защото чрез тях в по-голяма степен могат да се отделят токсини от тялото. Пример: отит, бронхит, цистит, гастрит, циреи.

Втори стадий – Стадий на матрикса

При този стадий тялото вече не успява да се изчиства докрай от токсините и те започват да се складират в пространството извън клетките (извънклетъчния матрикс). Съставът и функциите на извънклетъчния матрикс започва да се увреждат. В случай че болестта се задълбочи, увреждането започва да навлиза и в самите клетки.

 1. Фаза на депозиране – организмът е с изчерпани възможности да се освобождава от токсините и те се отлагат в матрикса. За разлика от предишните фази, в които има обилно отделяне на секрети, сега симптомите на болестта не са така силно изразени. Пример за тази фаза са камъните в жлъчката, хроничен холецистит, запек, кондиломи, кисти на различни места, разширени вени.
 2. Фаза на импрегнация – настъпват увреждания във вътрешността на клетките. Засягат се ензимните системи и обменните процеси, но все още няма унищожаване на тъкани. Пример за това са алергичните заболявания.

Шестте фази показват колко дълбоко е увреждането, когато започнат алергичните прояви! Алергията може да е предшествана месеци, а понякога и години преди появата й натрупване на токсини в тялото.

Трети стадий – Клетъчен стадий

Последната фаза от развитието на болестта е клетъчният стадий. При него напредва тежкото увреждане вътре в клетките. Организмът не може сам да отдели токсините извън клетките или извън матрикса. Двете подфази на този стайдий са следните:

 1. Дегенеративна фаза – отлагането на токсини и отговорът на организма води до сериозно увреждане и разрушаване на големи части от даден орган.Пример – болестта на Паркинсон, остеопороза, катаракта.
 2. Фаза на дедиференциация (туморна фаза) – започва образуването на недиференцирани, неспециализирани клетки. Пример – злокачествени образувания.

Д-р Рекевег въвежда и понятието викариация като пример за преминаване на болестта от една фаза в друга или от една тъкан в друга. Според него викариацията е прогресивна, ако има влошаване на симптомите на болестта или регресивна, ако има подобрение на симптомите на заболяването.

Задълбочаването на алергичните заболявания са добър пример за прогресивна викариация (влошаване), когато кожната алергия като атопичен дерматит преминава в дихателна алергия под формата на бронхиална астма.

Ако например имате 4 поставени диагнози, това означава, че имате един болестен процес с проява в 4 различни органа. Не разглеждайте диагнозите като отделни болести, а като израз на един и същ болестен процес.

Хомотоксикологични препарати за детокс

За пречистване на тялото от токсини д-р Рекевег разработва комбинирани лекарства и предлага промяна в начина на живот. Хомотоксикологичните лекарства са ефекасно средство за детокс и могат да се използват едновременно и с друг тип лечение.

Тези препарати са безопасни, без странични ефекти, обичайно при тях не се наблюдават лечебни кризи.

Хомотоксикологични препарати при алергичните заболявания

Препаратите, които се използват за пречистване на елеминационните органи на тялото са:

 • Лимфомиозит осигурява детокс на лимфната система, която при всички хронични заболявания е задръстена от токсини.
 • Нукс вомика хомакорд е комбиниран препарат за пречистване на червата.
 • Берберис хомакорд е комбиниран препарат за дренаж на бъбреци. Особено подходящ при хора с уратни камини в бъбреците.
 • Хепил е препарат за чернодробни нарушения.

Хомотоксикологични препарати, специфични за алергични заболявания

 • При бронхиална астмаТартефедрил (Tartephedreel) – добър и при деца със свиркащо дишане по повод на вирусни инфекции.
 • При сенна хрема – Луфа композитум ( Lufa comp) на таблекти и капки за нос Назохил (Nasoheel).
 • Препарат за екзема Графитес Хомакорд (Graphites Homaccord)

Според д-р Василка Юрукова тези препарати могат да се ползват за самолечение, докато се намери холистичен лекар. Но предупреждава, че при тежко протичане на алергичните заболявания, е необходим лекарски контрол.

Източник: Живот без алергии? Мисията възможна. Юрукова, В., „Медлайн“ – Пловдив, 2018 г.

Ако информацията е полезна за вас, може да подкрепите съществуването на сайта чрез дарение:2 thoughts on “Какво е хомотоксикология?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *