Холистично лечение на атопичен дерматит част 1

Психоемоционална връзка със заболяването

Както писах в публикацията за връзката между емоциите и алергиите и тук отново ще спомена, че майката и детето са особено свързани през първите 3 години. Затова е важно и майката психоемоционалното състояние на майката. Често д-р Василка Юрукова е наблюдавала връзка между емоциите по време на бременността у майката и състоянието на обривите. Най-често става въпрос за премълчан гняв, потисната обида, разочарование.

Един от хомеопатите беше предписал лечение и за мен. Помня чувството на спокойствие, което ме завладя. Без съмнение проблемите със здравето на детето се отразяват и на психоемоционалното състояние на майката, а и на бащата.

От друга страна състоянието на детето може да е свързано с отношенията в семейството, на които става свидетел детето.

Проучвания за действието на хомеопатичното лечение върху атопичния дерматит

Признавам си, че при Христо хомеопатията влияеше, но аз се изплаших от влошаването на обрива и спрях първото хомеопатично лечение. При вторият опит имах чувството, че просто експериментират и нацелват лекарството. Третият опит беше с хомеопат, който ме дразнеше в дъното на душата ми с коментарите си и обвинителния поглед.

Иначе имам успешен опит при спастична кашлица и вируси.

При хомеопатичното лечение, в която и да е област е трудно да се покажат резултати, както при конвенционалната медицина. Защото при хомеопатично лечение освен симптомите се взима предвид и характера на човека и така се получава, че за кашлица има 300 хомеопатични препарата. Това изисква за всеки пациент да се предпише точен медикамент.

В Италия в продължение на 8 години са наблюдавани 213 деца с атопични заболявания (атопичен дерматит, астма, алергичен риноконюнктивит). Резултатите показват, че 70% от децата с атопичен дерматит, включени в проучването, са напълно излекувани.

Няма да изброявам хомеопатичните лекарства при атопичен дерматит, защото смятам, че хомеопатичното лечение трябва да се прави от специалист. Хомеопатията действа не само на тялото, но и на психиката.

Все пак докато намерите специалист, може да си помогнете с Апис мелифика и Рус токсикодендрон в разреждане 15 СН или в D30 – 3 пъти дневно по 5 гранули.

Хомеопатично лечение на стафилококова и/или стрептококова инфекция

Ако множеството приети от детето ви антибиотици не е помогнало при стафилококова и/или стрептококова инфекция, то може да опитате хомеопатично лечение. Задължително се включват Стафилококцинум и/или Стрептококцинум. Но за да има ефект трябва да се спазва диета и според д-р Юрукова да се взима и конституционалното лекарство.

Хомеопатичен детокс на черен дроб и дренаж на кожата

В началото, когато се срещнах с атопичния дерматит, и търсех решение забелязах, че състоянието на кожата има връзка с токсините, които не могат да бъдат елиминирани от черния дроб. Той всъщност е претоварен. Д-р Юрукова също има такива наблюдения и при особено тежък атопичен дерматит предписва хомеопатичен детокс със следните препарати: Хидратис D6, Берберис D6, Хелидониум D6 и Кардуус марианус D6. По 20 гранули от всеки препарат се слагат в 50 мл вода. Пие се 3-4 пъти дневно по 2 глътки, като преди всяко пиене се разбърква енергично. 

Прилага се в продължение на 2 месеца при деца и за 3 месеца при възраснти. При майки, които преди и по време на бременността са приемали много медикаменти от официалната медицина трябва да направят детокса за 4 месеца.

За пречистване на кожата се използват медикаментите Сапунария 5 СН и Фумария 5 СН. Но те имат слаб ефект. Все пак кожата ни не е изолирана система в нашето тяло.

Препоръчаният детокс е подходящ за самопомощ, защото няма страничен ефект.

Шуслерови соли при атопичен дерматит

При лечение на атопичен дерматит може да се използват 2 вида комбинации от Шуслерови соли:

За подпомагане на черния дроб се използва комбинация от Шуслерова сол №6 Калиум сулфурикум D6 и Шуслерова сол №10 Натриум сулфурикум D6 за поне 2 месеца. Шуслерова сол №6 Калиум сулфурикум D6 е най-добре да се приема на обяд, а Шуслерова сол №10 Натриум сулфурикум D6 – вечер. Ефектът от детокса се вижда най-добре след 3 седмици.

Успокояването на самия обрев се влияе добре от Шуслерови соли, които са основни и при алергии – №2 Калциум фосфорикум D6, №3 Ферум фосфорикум D12, №8 Натриум хлоратум D6. Желателно е солите да се дават по отделно, или при обостряне през 10-15 минути. Приемат се няколко месеца. Подобрението се вижда още в първите часове.

Дозата на солите се определя според възрастта: за бебета е 2 таблетки на ден, за малки деца 3 таблетки на ден, за възрастни 5 таблетки на ден.

При силно изразени симптоми дозата се завишава двойно.

Локално приложение на Шуслеровите соли при атопичен дерматит

При атопичен дерматит и уртикария със сухи, лющещи се плаки успокояващ ефект има намазването с крем с Шуслерова сол №8 Натриум хлоратум. За сегнатите участъци се мажат 3 пъти на ден. Кремът не е подходящ при атопичен дерматит с отделяне на секрети.

Следва продължение на темата за холистичното лечение, в която ще разгледам хранителни добавки при атопичен дерматит и подходяща диета.

Източник: Живот без алергии? Мисията възможна. Юрукова, В., „Медлайн“ – Пловдив, 2018 г.

Ако информацията е полезна за вас, може да подкрепите съществуването на сайта чрез дарение:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *