Холистично лечение на атопичен дерматит – част 2

Хранителни добавки при атопичен дерматит

За хранителните добавки съм писала и преди. Но пак ще споделя за тях, защото последните години доста нашумява тази тема. Много хора, които са около мен и въпреки здравословното си хранене, са с дефицити.

Пробиотици

При хората с атопичен дерматит е установено, че някои щамове пробиотици помагат за подобряване състоянието на кожата. За съжаление това не важи за 100% от случаите. Щамовете пробиотици, които се споменават в литературата са Lactobacillus rhapsodic GG и Lactobacillus rhamnosus HN001. Има проучвания, при които е установено, че при прием на тези щамове рискът за развитие на дерматит се намалява с 50%.

Друго проучване от 2010 година се занимава с въпроса за приема на пробиотик по време на бременността (последния месец) и три месеца след раждане. Също се споменава за намаляване на риска от атопичен дерматит.

Омега-3

Омега-3 мастните киселини снабдяват тялото с така нужните линолова и линоленова киселини, които са важни за изграждането на клетъчните стени.

Омега-3 мастните киселини могат да се приемат под формата на рибено масло, ленено масло или масло от бораго (пореч). Лененото масло има хидратиращ ефект върху кожата, но при склонност към диарични изхождания трябва да се внимава, защото ги засилва. Важно е да се отбележе, че маслото от пореч и лененото масло съдържат освен омега-3 и омега-6 мастни киселини. Омега-6 получаваме от доста храни, които консумираме. А нарушеното равновесие между омега-3 и омега-6 води до възпалителни процеси.

Полезните мастни киселини могат да се набавят и от храните богати на тях, ако детето няма алергия. Най-богатите храни на омега-3 са мазните риби като скумрия, херинга, сьомга, прясна риба тон, пъстърва. Орехите и лешниците пък са растителните храни, които са богати на тези мазнини.

На нашия пазар има продукти за къпане (олио за баня), които съдържат олеинова и линолова киселина. Моят опит беше положителен в тази насока. Кожата на Христо се подобри при къпането с олио за баня. Като олиото се добавя във водата за къпане.

Прополис

Мисля, че всички сме чували, че в кошера на пчелите е по-стерилно, отколкото в операционна зала. Прополисът е един от най-добрите природни антибиотици. Аз лично съм го ползвала многократно и винаги резултатът е бил положителен.

В последните 20 години са проведени доста проучвания, при които е установено, че спиртният извлек от прополис е ефективен срещу стафилококови щамове, включително такива, които са резистентни на антибиотици. За повече информация може да направите справка с книгата на д-р Василка Юрукова “Живот без алергии. Мисията възможна”, Четвърта част, първа глава.

Крем с прополис има овлажняващо действие върху сухата кожа, а освен това и предпазва от инфектиране.

Противопаразитен препарат

Много често при атопичен дерматит има и паразити в тялото. В повечето случаи паразитите не се засичат на стандартните изследвания, а за някои няма и начин да бъдат изследвани. Може да се ползва изследване с апарат на Фол, което е биорезонансно изследване.

Добре е да се ползва препарат, който има широк спектър на действие и не е синтетичен. Този вид медикаменти се приемат 2 месеца, защото в противен случай се получава отново заразяване.

Витамин Д

Живеем в слънчева страна и се предполага, че имаме достатъчно витамин Д. При хора с атопични заболявания като дерматит, астма, алергия често нивата на витамин Д са ниски. Прочетете тук повече по въпроса.

Локално лечение на атопичен дерматит

Къпането, както е известно при атопичен дерматит, е добре да е с хладка вода за кратко и по-рядко, тъй като кожата се изсушава от водата. Козметиката, която се ползва да е специално за атопична кожа.

След баня водата от тялото се попива. Не се търка тялото. Маже се с овлажняващ лосион или емолиент.

Студът също изсушава кожата, затова е добре бузите, които са изложени на външните влияния да се мажат често при излизане навън. Доста е болезнено, когато кожата е разранена и е на студено.

Студено пресованото кокосово масло е подходящо за повечето хора с екзема. Има омекотяващо и хидратиращо действие.

При суха екзема може да се ползва и крем с Шуслерова сол номер Натриум хлоратум.

За предпочитане е да се ползват памучни дрехи. Вълната акрила и синтетиката могат да раздразнят кожата.

Прането да е без агресивни избелващи препарати.

Атопичният дерматит много често през летните месеци се успокоява. Но трябва да се има предвид, че слънчевите лъчи могат да причинят изгаряне, ако не се дозират внимателно. Ако не сте от хората, които следят по часовник колко време се излагат на слънце, ползвайте слънцезащитен крем с защитен фактор 50.

Диета при атопичен дерматит

Диетата при атопичен дерматит съвпада с диетата при алергия към белтъка на кравето мляко, която се препоръчва от гастроентеролозите.

  1. Спират се храните, които по-често предизвикват алергия – млечни, глутен, яйца, ядки и други.
  2. Спиране на храните, които предизвикват стафилококова инфекция: захар, мед, шоколад, оцет, трушии, млечни продукти. Ако детето няма алергия към млечните, може да приема кисело мляко с пробиотична закваска.
  3. Алкална диета – поне 50 % от храната да е плодове и зеленчуци.
  4. Прием на достатъчно вода. Обезводняването води до повишаване на нивата на хистамин и невъзможност тялото да отделя токсините.

Безболезнен преход от кортикостероидно лечение към холистично лечение

Дългото лечение със стероиди води до привикване. Всъщност само се потискат симптомите. При спиране на медикаментите се наблюдава обостряне на симптомите. Това влошаване може да се изтълкува като дължащо се на хомеопатично лечение, но такова заключение в случая е грешно. Добре е 3-7 дни преди да се започне холистичното лечение да се спрат кортикостероидите.

След това да се провежда лечение, което може да изисква чесат смяна на хомеопатичните лекарства, за да се успокои кожата. Препоръчително е да се направи и чернодробен дренаж с помощта на хомеопатията.

Източник: Живот без алергии? Мисията възможна. Юрукова, В., „Медлайн“ – Пловдив, 2018 г.

Ако информацията е полезна за вас, може да подкрепите съществуването на сайта чрез дарение:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *