Хранителни алергии и непоносимости

С проблема хранителни алергии се срещнах лице в лице преди 5 години. И до днес благодарение на елиминационната диета открих, че аз имам непоносимости към определени храни. Ще дам някои определения, които може би знаете. Но за да е по-пълна информацията, ще ги напиша.

Свръхчувствителност към храни

Свръхчувствителността към храни се изразява в това, че човек развива симптоми, когато консумира определена храна. Симптомите изчезват, ако храната не се консумира и се появяват отново, ако отново се яде тази храна.

Свръхчувствителността към храни се дели на хранителна алергия и неалергична свръхчувствителност към храни.

Хранителната алергия е нежелана реакция на имунната система към безвредно вещество (протеин) в дадена храна. Имунната система възприема дадения протеин в храната като опасен.

При единия вид хранителни алергии имунната система напада “врага” като образува антитела от типа на имуноглобулините Е (IgE). Антителата се свързват с мастоцитите и базофилите и от това свързване се отделят специфични вещества, които водят до алергичните симптоми.

При другия вид хранителна алергия не се образуват IgE антитела. Пример за този вид алергия е цьолиакията.

Неалергичната хранителна свръхчувствителност, доскоро наричана “хранителна непоносимост”, е нежелана реакция към безвредно вещество (протеин) в храната без участието на имунната система. Примери за нея са лактозната нетолерантност, свръхчувствителност към сулфити и др.

Хранителни алергии

Причини за хранителните алергии

За съжаление нито един лекар не ми е обяснил каква е причината за хранителните алергии на сина ми. Не съм намерила и в никоя книга или публикация причината.

Всъщност има подозрения, че алергиите са свързани с чревната пропускливост и флора. За съжаление не всички се повлияват от приема на пробиотици.

Има статистики, които правят връзка между здравословното състояние на родители и деца. Но защо не всички алергични родители имат алергични деца и защо родители без алергии имат деца с алергии. Въпроси, на които не съм намерила отговор.

Всъщност околната среда, храната и начина ни на живот оказват влияние върху нашето здраве и здравето на децата ни. На много лекарства има противопоказания при бременност. Но пък някои майки са се хранили здравословно, не са се чувствали зле или стресирани и пак детето им е с алергия.

Симптоми на хранителна алергия

Симптомите на хранителна алергия се развиват от няколко минути до два часа след приема на храна, но при първи прием на дадената храна може да няма реакция. Затова се захранва и поне 3 дни с нова храна.

Най-честите симптоми са:

 • сърбеж и боцкане в устата;
 • сърбеж по кожата, обриви, екзема;
 • подуване на лицето – устни, език, клепачи, гърло и подуване на тялото;
 • проблеми с дишането, като свирене на гърдите или запушен нос;
 • болки в корема, гадене, повръщане, диария;
 • замаяност или припадък.

Потърсете незабавно лекар, ако дишането е затруднено, рязко спадне кръвното и пулсът се учести, замаяни сте и ви се вие свят.

Диагностициране на хранителните алергии

Диагностицирането на хранителни алергии се преви с тест за имуноглобулини Е и кожни прик-тестове.

Орален алергичен синдром (поленово-хранителни алергични симптоми)

При хора със сенна хрема понякога настъпват симптоми като сърбеж, оток на устата и устната кухина след прием на сурови плодове и зеленчуци. В редки случаи е възможна дори анафилактична реакция. Симптомите се предизвикват от сходство между протеините в някои полени и в някои плодове и зеленчуци. Поради това сходство антителата към определени полени (напр. на брезата) дават кръстосана алергия към протеини в храната (напр. ябълки, банани и др.). Симптомите намаляват, ако тези храни се консумират готвени.

Лечение на хранителните алергии

Всъщност няма известно ефективно лечение на алергиите. При леки симптоми се дава антихистамин, който потиска симптомите. При тежки алергични реакции се използва епинефрин в болнични условия. Ако правите анафилактични реакции, е добре да носите инжекция с епинефрин в себе си.

Израстване на алергиите

Известно е, че голяма част от децата израстват алергията до 5 годишна възраст. По-интересен е фактът, че 40-60% развиват астма, а 30-55% алергичен ринит. Това всъщност дали е излекуване на алергията или влошаване на здравословното състояние. И къде всъщност е първопричината за алергиите и понататъчните симптоми.

Как да избегнем хранителните алергии?

Вече има проучвания, които са установили, че избягването на храните набедени за алергени, не е решение. Даже води до увеличаване на риска от развиване на алергия.

Също така и бременните жени не е нужно да бъдат на т.нар. хипоалергенна диета, защото това не повлиява върху развитието на алергиите на децата им.

Неалергична свръхчувствителност, наричана преди “хранителна непоносимост”

Хранителната непоносимост протича без отговор на имунната система. При истинска алергия има наличие на имуноглобулини Е. Хранителните непоносимости се дължат на липса на определени химични вещества или ензими за разграждането й.

Симптоми на хранителна непоносимост

Симптомите са доста разнообразни. Понякога даже могат да наподобяват алергия.

Ето и някои от симптомите:

 • Общи симптоми – умора, ставни болки, тъмни кръгове под очите, нощно изпотяване.
 • Хранителни симптоми – афти в устата, подуване на корема, болки в корема, гадене, повръщане, тежест, периодични диарии и/или запек, синдром на раздразненото дебело черво.
 • Кожни – екзема или друг вид обриви.
 • Симптоми на дихателната система – запушен нос, синузит, кашлица, астма.
 • Развитие на други хронични заболявания.

Хранителните непоносимости не са за подценяване, защото водят до заболявания, които не се свързват с тях. Вече има много литература, в която се споменава как много хора са се излекували като са спрели консумацията на определени групи храни.

Хранителна непоносимост и наддаване на тегло

Хранителната непоносимост може да води до нежелано наддаване на тегло. Например млечните продукти и тестените храни могат да допринесат за увеличаване на неблагоприятните бактерии в червата и образуване на токсини, които провокират възпаление и оток на червата и така пречат на нормалното храносмилане и водят до напълняване.

Откриване на хранителни непоносимости

Единият вариант е да си направите кръвен тест за непоностимости.

Другият вариант е сами да експериментирате като се подложите на елиминационна диета и след нея се захранвате бавно и следите как се чувствате и дали има някакви реакции.

Хранителна непоносимост към множество храни

Препоръката на д-р Василка Юрукова е да се изследвате за гъбични и паразитни инфекции при внезапна поява на непоносимост към множество храни.

Източник: Живот без алергии? Мисията възможна. Юрукова, В., „Медлайн“ – Пловдив, 2018 г.

Ако информацията е полезна за вас, може да подкрепите съществуването на сайта чрез дарение:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *