Проблеми при спазване на безмлечна и безглутенова диета

Като майка на дете с алергия към млечни продукти, глутен и още много други ще споделя опита си и затрудненията, които съм срещала.

Когато разбрах, че детето ми е алергично към мляко, все още детето беше на 2 месеца и сучеше. Като загрижена майка исках да кърмя, затова реших да спазвам диета без млечни продукти, глутен и възможни други алергени (яйца, ядки, бобови, горски и мъхести плодове).

И първото ми затруднение беше, че ако изляза навън и огладнея не мога да си купя каквото и да е за ядене. Установих, че е по-добре предварително да планирам храненето си. Изобщо не ми беше забавно да пътувам, защото не обичам да нося багаж. А сега ми се налагаше.

Скритите източници на глутен и лактоза

Често просто си взимах ябълки или моркови в чантата. Все пак влизането в магазин ми костваше доста четене на етикети и накрая разбрах, че много от пакетираните неща, които се предлагат са с млечен протеин, глутен или пък нещо друго, което не е в диетата ми. Дори и енергийните десерти често бяха не подходящи. Слънчогледовите и тиквените семки се пекат с брашно, което ги прави неподходящи при безглутенова диета. При лекарствата също четях етикетите, защото в помощните вещества може да има глутен или лактоза. Много от хомеопатичните препарати са с глутен или лактоза.

Отслабване и ненаддаване на тегло

За някои майки отслабването след раждането може да е търсен ефект, но доста често това е проблем. При недостатъчно калорична диета може да се окаже, че детето спира да наддава на тегло. При моето дете след 9 месец се случи така. То просто до 1 година правеше алергично реакции почти към всяка храна. Никой лекар не ми каза защо става така. Само ми напомняха, че детето трябва да се храни. И като нямах друг избор почнах да захранвам, пък ако ще да се влошава кожата. Но благодарение на Бог и молитвите ми, успях да захраня все пак с нещо.

Недостатъчно протеини

Ако освен млечни и глутен не консумирате, месо, ядки, яйца и бобови храни, има много голяма вероятност да не си набавяте нужните протеини.

При децата е важно да имат адекватен прием на протеини, за да могат да растат. Все пак белтъците са градивният материал на нашите тела. Обаче когато се случи такава ситуация, е добре да се потърси решение. И дали ми харесва или не, нямаше значение. Та така стигнах и до ровене за протеините в растителните храни. Проучването показа, че в нашия случай са най-подходящи от зеленчуците броколите и киноата от зърнените храни за набавяне на протеини, от хранителните добавки алое вера и боров прах. Все пак с хиляди усилия успях да вкарам белтъците в норма.

Липса на минерали и витамини

Всъщност при премахването на цели хранителни групи се получава, че има опасност от дефицит на минерали и витамини. Приемането на добавки за попълване на дефицитите може да ни доведе до други дефицити. Знам, че аптечната мрежа е пълна с хранителни добавки, които имат и помощни вещества. А често помощните вещества може изобщо да не са подходящи при спазването на диетата. Другият проблем е в това, че добавките трябва да са направени чрез комбинация на минерали и витамини, за да не предизвикат други дефицити. Препоръчвам да използвате синергични формули от изпитани производители и да се съветвате с лекари, които пробват върху себе си това, което ви предписват. Има една статия със заглавие “Умрелите лекари не лъжат”. Препоръчвам ви я като полезна информация.

Приготвяне на домашна храна

За мен е важно храната да се приготвя вкъщи. Но при тази диета се оказа трудно да седна в заведение за хранене и да мога да си поръчам храна освен салата. И ми се наложи да планирам храненето и каква храна да си нося. До днес всъщност ми се налага да стоя доста дълго в кухнята, тъй като диетата на малкия ми син е доста ограничена и се налага да му приготвям и храната за детската градина. От друга страна не мога да лиша останалата част от семейството от разнообразно хранене.

Повишени разходи за храна

Продуктите без лактоза и глутен доста често са по-скъпи от другите продукти. Да не кажа, че винаги са по-скъпи и безглутеновите брашна и макароните без глутен. Да не говоря за веган сладоледи, сирена, кашкавали.

Това, което правя, за да намаля разходите за храна освен че готвя вкъщи е да си смилам в кафемелачка семките и да ги използвам във вид на брашно. Експериментирам с новите супер храни и добавки като гума гуар, гума ксантан и агар-агар. Пазарувам плодове и зеленчуци от бабите и дядовците, които произвеждат за себе си и все пак пръскат и торят по-малко. Био и органик продиктите са с доста по-високи цени, а и нямам много вяра на българските производители. Пък и биопроизводство не означава без тор и пръскане.

За мен това са основните препъни камъни при спазване на безглутенова и безмлечна диета.

Ако информацията е полезна за вас, може да подкрепите съществуването на сайта чрез дарение:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *