Кои са системите, които детоксикират тялото?

Живеем в свят, в който използваме доста химикали – в земеделието, в индустрията, в дома. Часто от химикалите, които използваме са тествани и е наблюдавано как влияят върху здравето ни, но друга част не са изследвани. Знае се, че интоксикацията с тежки метали води до остро или хронично отравяне.

Още от древни времена съществуват практики за пречистване на тялото. Нашите баби и дядовци са постели по-голямата част от годината. А постите са начин за пречистване на тялото. Отдавна е доказано, че чрез воден и сух пост тялото изхвърля токсините и възстановява равновесието в организма ни. Сигурна съм, че сте чували и за лечебното гладуване на Лидия Ковачева. Д-р Гайдурков е един от последователите й, който обяснява, че съществува така нареченото ендогенно хранене, при което тялото се изчиства и самолекува.

Системите, които помагат на тялото да се изчисти са: черен дроб и бъбреци, бял дроб, кожа, храносмилателна система, лимфна система.

  • Белите дробове детоксикират чрез отстраняване на газове (газовите анестетици се отделят от тялото чрез белите дробове).
  • Кожата може да детоксикира чрез намаляване на проникването на токсични вещества (токсините във водата попадат много по-трудно през кожата за разлика от токсините в маслата, които проникват по-лесно).
  • Храносмилателната система може да детоксикира тялото чрез елиминиране на токсични храни чрез повръщане или диария.
  • Бъбреците детоксикират, като отделят токсините или филтрират токсините от кръвта в урината.
  • Черният дроб детоксикира чрез промяна на химическата природа на много токсини.

Всъщност при детоксикация често се наблюдава избиване на пъпки, разраняване на кожата. Знам колко може да е притеснително това за майка с малко дете. Но когато черният дроб не се справя с елеминирането на токсините, те се изхвърлят през кожата. Когато попречим на кожата чрез кортикостероиди да детоксикира тялото идва реда на белия дроб. Белият дроб изхвърля токсините при дълбоко дишане и чрез кашлицата. А когато се влоши и неговото състояние, остава токсините да се натрупват в абсолютно всички тъкани, включително и мозъка.

При възстановяване на равновесието в тялото системите започват да функционират, както трябва в обратен ред на реда на разболяване.

Мисля, че най-малкото зло при детоксикация на организма е да страда кожата, колкото и страшно да е това.

При децата с алергии често се получава, че след захранване по-дълго време остават само на растителна храна, тъй като животинските храни предизвикват алергични реакции. И даже може да се засилят симптомите като атопичен дерматит. Както твърдят лекарите към 1 година повечето деца са с хубава и здрава кожа, дори и без мазане.

Всяка майка има най-добрите наблюдения за своето дете. Тя може да наблюдава кои храни как се отразят на детето й. Има общи препоръки за храненето, от които да се тръгне. Но е важно те да не се следват сляпо, а разумно.

Познавам дете, което беше с много тежък дерматит от около втория си месец. Майката беше смела и захрани постепенно с всички храни. Сега детето е с прекрасна кожа. Нямаше храна, която наистина да застрашава живота му.

Помнете майки, че вие сте най-добрите лекари на своите деца.

Източници:

  1. Ковачева, Лидия , „Гладът – приятел и лекарство“, изд. „Здраве и щастие“ (1995)
  2. Гайдурков, Георги, “Човешкото хранене”, “Санитас”, 2013

Ако ви е била полезна статията, подкрепете съществуването на сайта чрез дарение:

1 thought on “Кои са системите, които детоксикират тялото?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.