Кои са системите, които детоксикират тялото?

Живеем в свят, в който използваме доста химикали – в земеделието, в индустрията, в дома. Часто от химикалите, които използваме са тествани и е наблюдавано как влияят върху здравето ни, но друга част не са изследвани. Знае се, че интоксикацията с тежки метали води до остро или хронично отравяне.

Още от древни времена съществуват практики за пречистване на тялото. Нашите баби и дядовци са постели по-голямата част от годината. А постите са начин за пречистване на тялото. Отдавна е доказано, че чрез воден и сух пост тялото изхвърля токсините и възстановява равновесието в организма ни. Сигурна съм, че сте чували и за лечебното гладуване на Лидия Ковачева. Д-р Гайдурков е един от последователите й, който обяснява, че съществува така нареченото ендогенно хранене, при което тялото се изчиства и самолекува.

Системите, които помагат на тялото да се изчисти са: черен дроб и бъбреци, бял дроб, кожа, храносмилателна система, лимфна система.

  • Белите дробове детоксикират чрез отстраняване на газове (газовите анестетици се отделят от тялото чрез белите дробове).
  • Кожата може да детоксикира чрез намаляване на проникването на токсични вещества (токсините във водата попадат много по-трудно през кожата за разлика от токсините в маслата, които проникват по-лесно).
  • Храносмилателната система може да детоксикира тялото чрез елиминиране на токсични храни чрез повръщане или диария.
  • Бъбреците детоксикират, като отделят токсините или филтрират токсините от кръвта в урината.
  • Черният дроб детоксикира чрез промяна на химическата природа на много токсини.

Всъщност при детоксикация често се наблюдава избиване на пъпки, разраняване на кожата. Знам колко може да е притеснително това за майка с малко дете. Но когато черният дроб не се справя с елеминирането на токсините, те се изхвърлят през кожата. Когато попречим на кожата чрез кортикостероиди да детоксикира тялото идва реда на белия дроб. Белият дроб изхвърля токсините при дълбоко дишане и чрез кашлицата. А когато се влоши и неговото състояние, остава токсините да се натрупват в абсолютно всички тъкани, включително и мозъка.

При възстановяване на равновесието в тялото системите започват да функционират, както трябва в обратен ред на реда на разболяване.

Мисля, че най-малкото зло при детоксикация на организма е да страда кожата, колкото и страшно да е това.

При децата с алергии често се получава, че след захранване по-дълго време остават само на растителна храна, тъй като животинските храни предизвикват алергични реакции. И даже може да се засилят симптомите като атопичен дерматит. Както твърдят лекарите към 1 година повечето деца са с хубава и здрава кожа, дори и без мазане.

Всяка майка има най-добрите наблюдения за своето дете. Тя може да наблюдава кои храни как се отразят на детето й. Има общи препоръки за храненето, от които да се тръгне. Но е важно те да не се следват сляпо, а разумно.

Познавам дете, което беше с много тежък дерматит от около втория си месец. Майката беше смела и захрани постепенно с всички храни. Сега детето е с прекрасна кожа. Нямаше храна, която наистина да застрашава живота му.

Помнете майки, че вие сте най-добрите лекари на своите деца.

Източници:

  1. Ковачева, Лидия , „Гладът – приятел и лекарство“, изд. „Здраве и щастие“ (1995)
  2. Гайдурков, Георги, “Човешкото хранене”, “Санитас”, 2013

Ако ви е била полезна статията, подкрепете съществуването на сайта чрез дарение:


1 thought on “Кои са системите, които детоксикират тялото?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *