Детоксикиращи билки

Около нас има изобилие от треви. Голяма част от тревите имат лечебни свойства. Подпомагат черният дроб и бъбреците, които всъщност са отговорни за изхвърлянето на отровите от организма ни. Повече за детоксикиращите системи в тялото ни може да прочетете тук.

В един момент започнах да се питам кои са билките и храните, които са български и имат детоксикиращ ефект върху тялото ни. И не след дълго ме попитаха:”Защо не пробваш отвара от корен от глухарче?”. Това провокира любопитството ми и проверих какво пише за глухарчето. А след това се запитах кои са билките в България, които детоксикират. Ето и какво открих:

Глухарче

Поляните са пълни с глухарче и си мислех, че е просто трева. Оказа се, че има детоксикиращи свойства. Листата на глухарчето са богати бета-каротин, витамин А, витамин С, витамини от група В, витамини D, фибри, калий, желязо, калций, магнезий, цинк, фосфор и минерали. Има добро въздействие върху храносмилателната система, тъй като подпомага процеса на смилане и обработка на храната, създава оптимална среда за полезните чревни бактерии, подсилва имунитета, пречиства черния дроб, полезно е и за бъбреците.

Чаят от глухарче е приятен на вкус, даже и детето го хареса.

Корен от репей

Репеят има кръвоспиращи свойства. Той действа благоприятно върху дейността на черния дроб и стимулира дрениращите функции на лимфата за извеждане на токсините от организма. Допълнителни ползи носи изразеното му диуретично действие за стимулиране функциите на бъбреците и по-бързо изхвърляне на токсините с кръвта.

Високото съдържание на желязо гарантира не само кръвопречистващ, но и стимулиращ ефект върху кръвотворните функции и защитата от анемия.

Червена детелина

Червената детелина влияе добре върху черния дроб. Помага за разреждане на кръвта. Има хормонално въздействие, влияе добре върху мускулите. Препоръчва се и при дихателни и кожни проблеми.

Бял трън

Белият трън е познат още като млечен бодили или “магарешки” бодил. Предпазва черния дроб от увреждане. Подпомага регенерацията на клетките на черния дроб.

Шипка

Шипката познавам като билка, която е богата на витамин С и подпомагаща имунната система. Богата е на антиоксиданти, които помагат на организма да се изчисти от отровите, намаляват холестерола и действат ефективно при висока кръвна захар.

Шипката се отразява добре на стомаха и червата.

Коприва

Кой не е чувал за богатата на желязо коприва? Тя също така съдържа и много витамин С. Съдържанието на антиоксиданти в това растение е високо, което спомага за бързото елиминиране на свободни радикали от организма. Приема се при анемия.

Лавандула

Лавандулата ухае прелестно, успокоява и помага за добър сън. Ваната с лавандула помага на тялото да се освободи от токсините, натрупани в него, успокоява и отпуска.

Отказ от отговорност – статията е информативна. Не съм лекар, фармацевт или фитотерапевт. Моля обърнете се към квалифицирано лице за съвет как се приемат отварите от билките и се запознайте кога не е подходящо да се приема дадена билка.

Източници:

  1. тук
  2. тук
  3. тук
  4. тук
  5. тук
  6. тук

Ако информацията, която споделям е полезна за вас, моля подкрепете съществуването на сайта чрез дарение:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *