червено цвекло

Детоксикиращи храни

Известно е, че начина на хранене се отразява на външния вид и на здравето на тялото ни. От доста години се изследват билки, храни, добавки как се отразяват на организма.

Има някои храни, които помагат на тялото да се изчисти от токсините като подпомагат работата на черния дроб, жлъчката, бъбреците. Известно ни е, че веганската диета е най-благоприятна при детоксикация на тялото. За улеснение на храносмилането храните се приемат смлени. За да си напомняме да дъвчим храната макар и течна е добре да има и парченца. Процесът на храносмилане започва в устата.

Ето и някои от храните, които ни помагат да намалим излишните замърсявания в тялото:

Червено цвекло

Още от дете съм чувала за чудните му свойства. А когато Христо беше бебе, това беше една от първите храни, които не му причиняваха обрив. Признавам си, че тогава изобщо не харесвах вкуса му, но открих, че на сок ми допада.

Червеното цвекло има чудесни прочистващи свойства, съдържа витамини, минерали, пектин-фибри. Витамин С и витамин Е са чудесни антиоксиданти и помагат на имунната система да работи по-добре. Витамин А помага за добро зрение. Има и витамини от група В.

Съдържа минерали цинк, фосфор, селен, натрий, мед, манган, магнезий, калций, калий, желязо.

Беатинът в цвеклото помага на черния дроб да изхвърли токсините. Пектинът представлява фибри, които изчистват отстранените токсини, така че да не се внасят отново в тялото; и бетаалини – пигменти с високи противовъзпалителни свойства, насърчаващи процеса на детоксикация.

Зеленолистни зеленчуци

Ех, като се сетя, че доста деца не харесват зеленият им цвят и не ги ядат. А зеленолистните зеленчуци са богати на витамини и минерали. Съдържат желязо, калций, калий, магнезий. Имат си и фибри, които ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време.

Горчивите зелено листни като руколата пък помагат за отделяне на жлъчен сок и храносмилателни ензими. Така подпомагат храносмилателните процеси.

Богати са на хлорофил. Хлорофилът помага при детоксикация на организма от тежки метали.

Чесън

От някои обичан от други пък, не. Известен ни е като природен антибиотик. Съдържа съставка, която се казва алицин, който подобрява антиоксидантната и детоксикираща функция на тялото ни. Сярата в състава му помага при извеждането на тежките метали от черния дроб.

Моркови

Морковите съдържат бета-каротин, фибри, витамини С, B и А и калий. Всички тези вещества подпомагат имунната система, храносмилането, здравето на сърцето и кожата, както и естествената детоксикация.

Суровите моркови съдържат уникални фибри, които абсорбират излишния естроген и помагат за изхвърлянето му от тялото. Наред с това отстраняват опасни бактериални токсини, предотвратяват абсорбирането им и спомагат за пречистването на дебелото черво. Витамин А намалява количеството на мазнините в черния дроб.

Лимон

Този кисел плод, както знаем помага на тялото ни да поддържа организма ни алкален. Витамин С подпомага укрепването на имунната система. Подпомага и отделянето на жлъчен сок и по този начин улеснява храносмилането.

Ябълка

Съдържа пектин, който помага за елиминирането на токсичните вещества в храносмилателния тракт.

Орехи

Орехите са богати на аминокиселина, наречена аргинин, която помага за детоксикацията на черния дроб, особено от вещества като амоняк. Препоръчително е ореховите ядки да се накисват преди консумация.

Боровинки

Една супер храна, за която забравяме, че е такава, защото си я имаме и при нас и никой не ни набива, че е полезна.

Боровинките са първенци по съдържание на антоцианин – вещество, което е незаменимо в борбата срещу свободните радикали. Тези горски плодове имат антивирусни свойства и са богати на детоксикиращи фитонутриенти, които подпомагат работата на черния дроб.

Освен всички тези ползи, боровинките имат и антибиотично действие, повишават имунитета и предпазват от вирусни заболявания.

Източници:

Ако информацията, която споделям е полезна за вас, моля подкрепете съществуването на сайта чрез дарение:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *