Морска вода – облекчава или обостря дерматита?

Лято е. Горещините дойдоха, а на нас ни се иска да се разхладим. Обичаме да ходим и на море. Но имаме дете с дерматит. Естествено в главите ни се върти един въпрос: “Може ли детето да се къпе в морето и как то ще се отрази на дерматита му?”

Подходяща ли е морската вода за моята кожа?

Морската вода може да облекчи или пък обостри екземата. Как се отразява морската вода на екземата може да разберете като направите тест? Полейте малка част от кожата с морска вода. Оставете да изсъхне и преценете как чувствате кожата си. Чувствате ли кожата суха? Екземата раздразва ли се?

Моят син като бебе се покриваше целия с пъпки след мокрене с морска вода. Открих, че ако след като излезем от морето и го изплакна със сладка вода, кожата не се обрива и не изсъхва. Вече 5 години по-късно няма такава реакция.

Максимизиране на ползите от морската вода

За максимален комфорт на кожата приложете следните препоръки:

  1. Изплакнете и овлажнете кожата. Тъй като морската вода може да изсуши кожата, измийте се с нежен сапун и използвайте подходящ хидратиращ крем след баня, за да запазите влагата в кожата си.
  2. Пазете се от слънцето. Изгарянето освен че е неприятно и болезнено, носи и риск от злокачествени заболявания на кожата. Затова е добре да се предпазваме от слънцето. От дете помня, че татко винаги взимаше мерки да не изгорим. Още тогава не беше съгласен да ни маже с някакви кремове против изгаряне и затова винаги спазвахме следните правила: ходихме рано на плаж и се тръгвахме най-късно в 11; винаги увеличаваше постепенно времето за излагане на слънце – първи ден 30 минути, втори ден – 1 час; трети ден два часа и т.н. Естествено може да използвате и слънцезащитен крем. Като имате предвид, че слънцезащитните продукти възпрепятстват образуването на витамин Д.
  3. Хидратирайте се. В горещините дори и да не се излагате на слънце, за да се охлажда тялото се поти повече. Губим вода, а естествено това се отразява и на кожата. Тя също губи вода и изсъхва. В следствие на това имаме нужда от повече вода. При излизане от вкъщи се уверете, че носите вода в чантата си и пийте редовно вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *