Има ли връзка между афтите и алергиите при децата?

Сигурна съм, че поне веднъж в живота на човек му се е случвало да има афта. Но от 2-3 години при моя син се получават доста често и то най-вече през лятото. Реших да проуча какви са причините за афтите.

Нараняване на венци и бузи

Едната причина за появата на афти е нараняването. Което може да се дължи на твърди храни, много твърда четка за зъби, ухапване на бузата.

Алергия

При алергия към храна проучвания показват, че може да се получат афти. Когато в диетата не присъстват храните алергени, тогава няма и афти.

Липса на витамини

Има изследвания, при които е установено, че дефицитът на желязо, фолиева киселина и В12 имат връзка с появата на афти. [1] При коригиране на дефицита и афтите изчезват. А често децата/хората с алергии са с по-ограничено хранене, което може и да не задоволява нуждите от витамини и минерали.

Паста за зъби

Евтиното пенещо се съединение натриев лаурил сулфат (SLS – Sodium Lauryl Sulfate), което се съдържа в много пасти за зъби, често се оказва причина за появата на афти. Опит, направен в скандинавските страни, е установил, че семейства, които използват пасти за зъби с наличие на натриев лаурил сулфат, страдат по-често от афти. [1]

А децата понякога и не си изплакват достатъчно добре устата след измиване на зъбите, както прави и малкия ми син.

Източници

  1. тук
  2. тук
  3. тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.