Има ли връзка между афтите и алергиите при децата?

Сигурна съм, че поне веднъж в живота на човек му се е случвало да има афта. Но от 2-3 години при моя син се получават доста често и то най-вече през лятото. Реших да проуча какви са причините за афтите.

Нараняване на венци и бузи

Едната причина за появата на афти е нараняването. Което може да се дължи на твърди храни, много твърда четка за зъби, ухапване на бузата.

Алергия

При алергия към храна проучвания показват, че може да се получат афти. Когато в диетата не присъстват храните алергени, тогава няма и афти.

Липса на витамини

Има изследвания, при които е установено, че дефицитът на желязо, фолиева киселина и В12 имат връзка с появата на афти. [1] При коригиране на дефицита и афтите изчезват. А често децата/хората с алергии са с по-ограничено хранене, което може и да не задоволява нуждите от витамини и минерали.

Паста за зъби

Евтиното пенещо се съединение натриев лаурил сулфат (SLS – Sodium Lauryl Sulfate), което се съдържа в много пасти за зъби, често се оказва причина за появата на афти. Опит, направен в скандинавските страни, е установил, че семейства, които използват пасти за зъби с наличие на натриев лаурил сулфат, страдат по-често от афти. [1]

А децата понякога и не си изплакват достатъчно добре устата след измиване на зъбите, както прави и малкия ми син.

Източници

  1. тук
  2. тук
  3. тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *