Морската вода - полезна за организма ни

Морската вода – полезна за организма ни

Скоро писах за атопичния дерматит и морската вода. Благодарение на тази статия и една позната, която провокира любопитството ми, ще ви споделя и за други ползи от морската вода.

Лечението с морска вода е наречено таласотерапия. Още Хипократ е забелязал лечебните свойства на водата.

Минерали в морската вода

Морската вода е богата на минерали. Както знаем, водата е солена, защото има натрий и хлор, а те подобряват кръвообращението. Щом имаме добро кръвообращение, това означава, че клетките ни се хранят и изхвърлят токсините по-добре (тялото се детоксикира). Тя съдържа още и магнезий – полезен за здравето на нервите и добрата комуникация между мозъка и органите, мозъка и крайниците. Йодът и бромът намаляват стреса и ускоряват обмяната на веществата. Сярата подобрява състоянието на кожата и ноктите. Калцият заздравява костите.

Морската вода е полезна за целият организъм. Тя има уникално действие, което всеки може да види при нараняване. Раните заздравяват бързо (ускорява регенерацията на тъканите), не се инфектират (анти септично действие).

Астма и морска вода

Още от дете слушах, че за здравето на белите дробове е най-добре, човек да е на морския бряг още при изгрев слънце, когато йодните изпарения са най-много. Освен йод морският въздух съдържа и кислород, магнезий и други микроелементи, които стимулират имунните реакции в кожата и дихателните органи, поради което този вид терапия се препоръчва за деца и възрастни, които страдат от чести инфекции на дихателните пътища, астма, синузит, бронхит, кашлица и хрема.

За максимален ефект се препоръчва в продължение на 7-10 дни да се диша дълбоко и равномерно на морския бряг.

Каляване

Рязката смяна на температурата на въздуха и студената морска вода помагат на тялото да се адаптира към промени в околната температура.

Намаляване на стреса

Разходките по плажа намаляват нивото на хормоните на стреса и стимулират отделянето на хормони на щастието. А при разширени вени може да правите разходката вървейки във водата до колене.

Хубава фигура

Плуването раздвижва кръвта и тренира мускулите в тялото. В комбинация с подобрения метаболизъм, дължащ се на състава на морската вода, ни помага да имаме хубава фигура.

Умереност

Естествено всичко е добре да се прави с мярка. Дългият престой в морето може да преохлади тялото. А този ефект може да доведе и до простуда посред лято.

Прекалено дългото излагане на слънце в комбинация с морската вода могат пък да доведат до изгаряне. А последиците от изгарянето не винаги са само “спане на закачалката”. Кожата ни е най-големият орган, който притежаваме и заслужава внимание и грижа.

Имайте предвид, че не съм лекар и нямам медицинско образование. Информацията е с информативен характер.

Източници:

  1. Лечебните енергии на водата, Райри, Ч., 2016 г.
  2. тук
  3. тук
  4. тук
  5. тук
  6. тук
  7. тук
  8. тук


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *