Минерални води с високо съдържание на сяра в помощ на атопичния дерматит

Моят опит с минерална вода

Тъй като живеем в Кюстендил и аз съм от Бургас имах възможността да наблюдавам как морската вода и минералната вода от Кюстендил се отразява на здравето на кожата на Христо.

Забелязах, че след като ходихме седмица на басейн с минерална вода кожата на сина ми имаше по-здрав вид. Раните се затвориха, вече не беше толкова суха и екземата намаля като цяло. Минералните води в Кюстендил са топли и миризливи, съдържат сяра, принадлежат към групата на сулфидните или сероводородните води.

Действие на сулфидните води

Сулфидните или сероводородните води съдържат сяра в различни нейни съединения: елементарна сяра, сероводород, хидросулфид, колоидна сяра, тиосулфати и др. Хидросулфидният йон лесно се резорбира  през кожата. Доказано е, че след баня с такава минерална вода сярата се включва в хрущяла, когато съдържанието й е намалено при ставни заболявания. Сярата влияе върху обмяната на веществата, пигментната обмяна, участвува в окислително-редукционните процеси. Влиза в състава  на различни важни белтъци и аминокиселини. Действува обезвреждащо на вкарани в организма отрови – живак, олово, бисмут и др. Има изразен противовъзпалителен ефект и подобрява кръвообращението и сърдечната дейност, понижава артериалното налягане, подобрява кръвооросяването на крайниците. Прилагат се предимно във вани, басейни и по-малко за пиене и инхалации.

Заболяванията, които се повлияват добре са:

  • възпалителни, травматични и дегенеративни заболявания  на  опорно-двигателния апарат
  • възпалителни и травматични заболявания на нервната система
  • професионални отравяния с живак, олово и бисмут
  • подагра
  • затлъстяване
  • диабет
  • възпалителни заболявания на дихателните пътища, на женските полови органи, кожни болести и др.

Източници

  1. тук
  2. тук
  3. тук

1 thought on “Минерални води с високо съдържание на сяра в помощ на атопичния дерматит”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *