Връзка между развитието на мозъка и атопичните заболявания, кривогледството

Човешкият мозък е най-сложно устроеният на Земята. Започва да се развива още в утробата на майката. След раждането на детето двете полукълба не се развиват паралелно, а има периоди, в които се развива само дясното и само лявото полукълбо.

Връзка между неврологични нарушения и развитие на мозъка

Авторът на книгата “Откъснати деца” д-р Робърт Мелило изучава мозъка и развитието му и разбира, че развитието на мозъка е свързано с развитието и на тялото. Двете са взаимосвързани. И когато едното кълбо изостане в развитието си или пък се развие повече (избърза) се получава дисбаланс между двете половини на мозъка, който може да е едва забележим, като хранителните непоносимости. Или пък да е силно изразен, както е при децата с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, дислексия и други неврологични разстройства.

Невропластичност

Добрата новина е, че мозъкът може да бъде стимулиран да развие страната с дефицити. Способността на мозъка да се променя и развива се казва невропластичност.

Един учен открил нещо уникално за мозъка на Айнщайн. Този мозък притежава огромно количество междуклетъчни връзки (синапси).

Айнщайн се е справял много зле в училище, но има нобелова награда за Теорията на относителността. Той обаче е имал страст към свиренето на пиано и цигулка. И като търсел решение за математическото си предизвикателство е свирел. А слушането на музика стимулира свиренето (физическо действие), което е работа на дясното полукълбо и концентрацията върху решението, което е функция на лявото полукълбо. По този начин се изграждат нови връзки в мозъка.

Слаба зрителна координация

Един симптом на небалансирано развитият мозък е дисбаланса в тонуса на очните мускули. Разликата в тонуса на очните мускули може да се изразява в мързеливо око, неспособност за кръстосване на погледа, не възможност за стабилизиране на погледа.

Слабата зрителна координация се забелязва много по-трудно. Това е, когато двете очи се затрудняват да проследят движещ се обект. Другата възможност е едното или двете очи да се прицелват под или над “мишената”, което създава затруднения при четенето.

Компрометиран имунитет

В мозъка се контролира и имунният отговор на тялото ни. Имунната система е разположена и в двете полукълба. Дясното полукълбо отговаря за потискането на имунната система, за да не прекали. Лявото полукълбо пък активира антителата, щом се зададе заплаха (вирус).

Следователно дефицит в лявото полукълбо води до потиснат имунитет и често боледуване на децата. При тези деца, каквато и зараза да плъзне, те най-вероятно се разболеят.

А дефицит в дясното полукълбо води до свръхактивност на имунната система. Тя защитава тялото дори и когато няма истинска заплаха и излиза извънконтрол. Тези деца често страдат от автоимунни заболявания, алергии и астма, както и по-слабо изразени хранителни непоносимости.

Христо почти не боледува от грип и не вдига температура, но пък имунната му система реагира на храни.

Източник: “Откъснати деца”, д-р Мелило, Р., ИК “Кибеа”, 2018 г.

Не съм медицинско лице. Информацията публикувана на сайта е с информативен характер. Преди да предприемете, каквото и да било се консултирайте с лекар.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *