Телевизия, смартфони и компютърни игри

Никога преди да имам деца не съм се замисляла дали е полезно или вредно гледането на телевизия, играенето на компютърни игри и използването на смартфона.

Бях от хората, които още като се приберат вкъщи и пускат телевизора. Даже можеше и да не го гледам, а само да говори. Обаче един ден се замислих: “Какво получавам от телевизията?”

Новини, които в поне 90% от времето са свързани с неща, които травмират психиката ми и ме повеждат по пътя на негативизма. Нашият мозък е устроен така, че да търси опасностите и да ни предпазва. Създаваме си допълнителен стрес.

И другото, което виждаме по телевизията са сериали и риалити програми. Отвличаме си съзнанието от тук и сега, не мислим, гледаме идеалния живот на някой друг вместо да създаваме собствения си живот.

Не съм била привърженик на игрите пред компютъра. Естествено в някаква част от живота си и аз съм играла някоя игра.

Но днес след като имам деца се замислих за влиянието на телевизията и игрането на игри на компютъра или телефона.

Как влияе синята светлина върху съня?

Излязоха проучвания, че синтезирането на хормони в тялото ни се влияе от дължината на вълната на светлината и че компютърът, телефонът и телевизорът излъчват синя светлина, която ни държи будни. Проучвания показват, че два часа преди сън не трябва да сме изложени на този вид светлина.

При осветяването на производствени помещения също се използва такава светлина, за да не заспиват работниците.

В оранжериите, за да цъфнат цветята, се създава подходяща среда: температура, влажност, продължителност на “деня”, дължина на вълната на осветлението.

Изгревът и залезът определят дължината на деня. Но ние хората сме намерили начин да си удължим деня за добро или лошо.

Как влияе телевизията върху мозъка?

Накратко телевизията затъпява мозъка. Гледането на телевизия е свързано с обездвижване на тялото. Оттам мускулите атрофират, особено тези, които са близо до гръбначния стълб, отговарящи за правилната стойка. Пониженият мускулен тонус води до липса на стимулация на челните дялове на мозъка, които отговарят за учене и мислене.

Американската педиатрична академия още преди 10 години е препоръчала деца под 2 години да не гледат изобщо телевизия.

Как влияят компютърните игри на мозъка?

Играта на компютър подпомага някои познавателни способности, но в дългосрочен план негативните ефекти надделяват.

Мозъкът на децата стоящи пред телефона или компютъра се развира различно от този на децата, играещи навън.

Като гледаме децата как се вглъбяват в игрите, си мислим, че това им помага да се концентрират. За съжаление обаче новите изследвания сочат, че игрането на компютър изгражда навик за краткотрайно внимание, изискващо постоянно възнаграждаване. А за да успяват в училище и социалния си живот, децата трябва да изградят дълготрайно, невъзнаграждавано внимание.

Друг недостатък от прекомерното играене на игри е, че може да се изгуби представа за реалността. И представете си какво може да стане, ако човек, който е изгубил представа за околния свят влезе в мола и започне да стреля наред, както в част от игрите.

Японски учени са установили,че при игране на видео и компютърни игри се стимулират най-вече центровете на слуха и зрението и минимално или изобщо челните дялове на мозъка, отговорни за ученето. А при децата, които смятат, се стимулират и двете мозъчни полукълба.

От горе изложените изследвания можем да си направим заключение, че има нужда родителите да контролират колко време детето прекарва, играейки компютърни игри.

Източник: “Откъснати деца”, д-р Мелило, Р., ИК “Кибеа”, 2018 г.

Не съм медицинско лице. Информацията публикувана на сайта е с информативен характер. Преди да предприемете, каквото и да било се консултирайте с лекар.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *