Не подценявайте мъглата

Дойде ноември и започна сезона на мъглите. Много деца и хора започнаха да кашлят. Христо не пропусна “купона”. Всеки път като чуя дишането, което ми казва, че Христо диша трудно, ми се свива сърцето. Това дишане не може да се сбърка. Дори и без стетоскоп съм сигурна какво чувам. Въпреки всичко пак се консултирам с лекар. И то лекарят на детето, който знае историята на Христо и на когото се доверявам. Състоянието му се подобрява бързо с инхалации.

Лятната и зимната мъгла

Лятната мъгла се различава от зимната. Лятото дори и да има мъгла тя се разсейва след изгрева. Зимата обаче може да се задържи цял ден. И тогава вдишвайки водните пари при нас идват и всички вируси, бактерии и частиците, които замърсяват въздуха. Смогът, който се издига над нас обикновено, при мъгла е навсякъде около нас.

Кашлицата е защитният механизъм, чрез който се изчиства белият дроб от попадналите в него чужди тела (прахови частици, вируси, бактерии). Но когато не може да излезе секрета, кашлицата става мъчителна. Което пък налага използването на медикаменти за облекчаване на състоянието.

Какво можем да направим, за да минимизираме неприятните ефекти от мъглата?

  • Да ограничим времето прекарвано навън.
  • Да дишаме през носа.
  • Да сложим шал за няколко минути. Много е важно времето да е минимално, защото вирусите полепват върху шала и после при вдишване попадат в тялото ни.
  • Да пием много вода, чай. Обезводняването води до натрупване и на хистамин в белия дроб. Освен че чуждите частици трябва да се изхвърлят от белия дроб, трябва да се пести и вода, което довежда до неспираща кашлица.

В мъгливо време се повишава заболеваемостта от вируси, задълбочават се и се удължават астматичните пристъпи, бронхитите и пневмониите.

Най-страдащите хора са децата, хората с респираторни заболявания и старите хора.

Не съм лекар. Информацията, която е представена отразява моите разбирания. Преди да предприемете нещо, винаги се съветвайте с компетентни лица.

Източници:

Вие имате ли притеснения относно ползването на кортикостероиди, вентолин и помпички? Всъщност не съм проучвала всички медикаменти, които се предлагат при спазъм на белия дроб. Знам само че кортикостероидите са лекарства на отчаянието и се използват в много крайни случаи. И че вентолина има странични действия, които се проявяват след третата инхалация при Христо.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *