Пробиотици – резултати от анкета

Причини за анкетата и притеснения

Като майка на дете с алергия и атопичен дерматит за мен беше важно да разбера дали има смисъл да се дава пробиотик.

Бях на една лекция свързана с пробиотиците и чух притеснителни резултати от проучвания. За резултатите не се говори публично. А те са свързани с развитието на резистентност на бактериите, които ни разболяват към антибиотици. Чух и че един и същ пробиотик действа по различен начин при различни хора.

Майки споделят, че от пробиотици децата им получават не само колики, а доста сериозни проблеми след прием на тези полезни бактерии, за които явно нямаме достатъчно информация.

Благодаря на всички включили се в анкетата!

Резултати от анкетата

Попитах родители на деца с алергия към белтъка на кравето мляко и на деца с атопичен дерматит дали дават пробиотик и какви наблюдения имат.

За съжаление извадката не е представителна, защото имам само 14 попълнени анкети.

На въпроса: “Детето с какво е диагностицирано, алергия, атопичен дерматит, и двете или нито едно от двете?” 64,3% отговарят, че децата са и с алергия и с атопичен дерматит; 14,3% – с алергия; 14,3% – с дерматит; 7,1% – нито едно от двете.

78,6% дават пробиотик.

При 14,3% пробиотикът съдържа само един щам, при останалите щамовете са 3 или повече.

83,3% са давали различни пробиотици. Около 30% от отговорилите дават повече от 1 година пробиотика. 2/3 правят дават пробиотика по схема с почивки, останалата 1/3 го дават постоянно.

На въпроса: “Как се отразява на детето?” 44,4% не виждат промяна в положителна посока. Останалите са забелязали по-лесно изхождане и намаляване на обривите.

Обобщение на даваните щамове няма да правя, защото е малка бройката попълнени анкети.

Ако има желаещи, могат да попълнят анкетата тук. При по-голям брой попълнени, анкети отново ще публикувам резултатите.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *