Вредители на черния дроб – част 1

Черният дроб играе важна роля в нашия живот – предпазва ни от вредните вещества, с които влизаме в контакт и ни спасява в екстремни ситуации чрез складираните полезни вещества в него.

Складирането на вредни вещества в черния дроб ограничава мястото за полезни вещества. Ще го улесним, ако се опитаме да ограничим допира си до отрови.

Макар в днешно време да сме заобиколени от токсини и да не можем на 100 процента да ги избегнем, можем да намалим контакта си с тях.

Черният дроб има три нива, в които съхранява вредните за нас вещества. Всяко от нивата съхранява различни отрови, но някои отровни вещества могат да се намират и на трите нива. Колкото по-опасна е отровата, толкова по-навътре в черния дроб се съхранява тя.

Вредителите на черния дроб са разделени в няколко групи:

Петрохимикали

Това са пластмасите, бензина, дизела, машинно масло и грес, отходни газове, керосин, течност за разпалване, природен газ, химически разтворители, диоксини, лак, боя, разредител за боя, химикали в мокетите.

  • На всички ни е известно, че пластмасовите изделия, от които консумираме храна трябва да са от специална пластмаса, за да не приемаме бисфенол-А и други подобни токсини. Днес използваме много еднократни опаковки, алуминиево фолио, пластмасови кутии. През кожата ни могат да попаднат в тялото ни химикали от нискокачествени пластмаси.
  • Бензина, дизела, машинното масло, керосина, течностите за разпалване, бои, разредители, разтворители попадат в тялото ни чрез вдишване или допир. Внимателното боравене с тях може да намали токсините, които влизат в тялото ни.

Химични невроантагонисти

Химичните невроантагонисти са химични торове, инсектициди, пестициди, ларвициди и хербициди, ДДТ, фунгоциди, излагане на дим от всякакъв вид, флуор, хлор.

  • Химичните торове се използват освен в зеленчукопроизводството и при озеленяването.
  • В контакт с отрови против насекоми можем да влезем съвсем лесно. От пролет до есен в градовете се обработват тревните площи против кърлежи, пръска се против комари. Дори в домовете си може да пръскаме оси, мравки, хлебарки.
  • ДДТ е пестицид, чието използване е забранено в САЩ. За наше съжаление той не изчезва. Предава се от майчиния организъм на бебето, докато не се изхвърли от организма чрез детоксикация на черния дроб.
  • Фунгоциди използват се за премахване на плесени. Освен върху дрехи, обувки, коли, самолети и други предмети се прилага и при някои храни.
  • Чрез пушека от огън (много често се горят пластмаси, обработено дърво) вдишваме химикали, които влизат в кръвообръщението ни.
  • Флуорът е високотоксичен продукт, който уврежда клетките на черния дроб.
  • Хлорът е отровен и понижава имунната функция на черния дроб.

За другите вредители на черния дроб може да прочетете в следващата част.

Източник: Уилям А., Лечителят медиум. Помощ за черния дроб, Хермес, 2019.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.