Вредители на черния дроб – част 1

Черният дроб играе важна роля в нашия живот – предпазва ни от вредните вещества, с които влизаме в контакт и ни спасява в екстремни ситуации чрез складираните полезни вещества в него.

Складирането на вредни вещества в черния дроб ограничава мястото за полезни вещества. Ще го улесним, ако се опитаме да ограничим допира си до отрови.

Макар в днешно време да сме заобиколени от токсини и да не можем на 100 процента да ги избегнем, можем да намалим контакта си с тях.

Черният дроб има три нива, в които съхранява вредните за нас вещества. Всяко от нивата съхранява различни отрови, но някои отровни вещества могат да се намират и на трите нива. Колкото по-опасна е отровата, толкова по-навътре в черния дроб се съхранява тя.

Вредителите на черния дроб са разделени в няколко групи:

Петрохимикали

Това са пластмасите, бензина, дизела, машинно масло и грес, отходни газове, керосин, течност за разпалване, природен газ, химически разтворители, диоксини, лак, боя, разредител за боя, химикали в мокетите.

  • На всички ни е известно, че пластмасовите изделия, от които консумираме храна трябва да са от специална пластмаса, за да не приемаме бисфенол-А и други подобни токсини. Днес използваме много еднократни опаковки, алуминиево фолио, пластмасови кутии. През кожата ни могат да попаднат в тялото ни химикали от нискокачествени пластмаси.
  • Бензина, дизела, машинното масло, керосина, течностите за разпалване, бои, разредители, разтворители попадат в тялото ни чрез вдишване или допир. Внимателното боравене с тях може да намали токсините, които влизат в тялото ни.

Химични невроантагонисти

Химичните невроантагонисти са химични торове, инсектициди, пестициди, ларвициди и хербициди, ДДТ, фунгоциди, излагане на дим от всякакъв вид, флуор, хлор.

  • Химичните торове се използват освен в зеленчукопроизводството и при озеленяването.
  • В контакт с отрови против насекоми можем да влезем съвсем лесно. От пролет до есен в градовете се обработват тревните площи против кърлежи, пръска се против комари. Дори в домовете си може да пръскаме оси, мравки, хлебарки.
  • ДДТ е пестицид, чието използване е забранено в САЩ. За наше съжаление той не изчезва. Предава се от майчиния организъм на бебето, докато не се изхвърли от организма чрез детоксикация на черния дроб.
  • Фунгоциди използват се за премахване на плесени. Освен върху дрехи, обувки, коли, самолети и други предмети се прилага и при някои храни.
  • Чрез пушека от огън (много често се горят пластмаси, обработено дърво) вдишваме химикали, които влизат в кръвообръщението ни.
  • Флуорът е високотоксичен продукт, който уврежда клетките на черния дроб.
  • Хлорът е отровен и понижава имунната функция на черния дроб.

За другите вредители на черния дроб може да прочетете в следващата част.

Източник: Уилям А., Лечителят медиум. Помощ за черния дроб, Хермес, 2019.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *