Вредители на черния дроб – част 4

Това е последната част от поредицата за веществата, които затрудняват работата на черния дроб. По специално ще разгледам медикаменти, токсични тежки метали, радиацията, излишъка от адреналин и излагането на дъжд.

За патогените и битовата химия може да прочетете в 3-тата част от поредицата “Вредители на черния дроб”

За химикалите в храната и храните, които затрудняват черния дроб прочетете във 2-рата част.

За петрохимикалите и химичните невроантагонисти прочетете в 1-вата част.

Медикаменти

Всички знаем, че медикаментите имат странични ефекти. Знаем също, че те могат и да са животоспасяващи. Затова е добре да се изписват от лекари, които разбират какво могат да причинят на тялото ни. Самопредписването на лекарства е доста често срещано, макар че знаем препоръките да не се само лекуваме.

Антибиотиците доста често се изписват и при настинки. Лошото е, че съдържат петролни продукти и освен болестотворните бактерии, убиват и другите.

Антидепресанти – противовъзпалителни, сънотворни лекарства се трупат на средно и дълбоко ниво в черния дроб.

Имуносупресанти, изписвани при множествена склероза, болест на Крон и колит проникват и на трите нива в черния дроб.

Амфетамини с рецепта – трупат се на трите нива.

Опиоидите се изписват при хронични болки и се трупат в сърцевината на черния дроб.

Статините обикновено се взимат при висок холестерол. Замаскират симптомите, но реално не се справят с проблема.

Лекарства за високо кръвно налягане се трупат в средното ниво.

Хормоналните лекарства се трупат на повърхността и в средата.

Медикаменти за щитовидната жлеза, които всъщност са хормони и не лекуват щитовидната жлеза. Трупат се на повърхностно и средно ниво на черния дроб.

Стероиди проникват на всички нива.

Таблетки против забременяване – причиняват чернодробни проблеми и водят до ранна перименопауза, стесняване и атрофиране на кръвоносните съдове в черния дроб. Проникват в сърцевината му.

Алкохол – всички знаем, че черният дроб се занимава с преработката му. Освен чрез директен прием, алкохол можем да приемем и от лекарства. Насища и трите нива на черния дроб. Изчиства се за три месеца.

Злоупотреба с психотропни вещества – установяват се на средно ниво и дълбоко в сърцевината на черния дроб.

Токсични тежки метали

Тежки метали получаваме от средата, в която живеем (оловни тръби, оловни бои, батерии, пломби, съдове за готвене, пестициди, хербициди, фунгоциди, козметика, лекарства). Част от токсичните метали сме получили по наследство от родителите си. Те затрудняват работата на черния дроб и при освобождаването им причиняват проблеми със здравето.

Радиация

Всекидневно сме изложени на радиация, която е естествена и с която черният дроб се справя отлично. Но понякога се налага да сме изложени на рентгенови лъчения от медицинска апаратура, радиоактивни частици можем да приемем от въздуха, храната и водата. При изчистване на черния дроб тези лъчения се освобождават. Периодът е от 1 до 3 години.

Излишък на адреналин

Надбъбречни жлези – В ежедневието си сме подложени на стрес, който стимулира надбъбречните жлези да работят. Ако не можем да си почиваме и да се изключваме от стреса прекалено дълго, надбъбречните хормони претоварват черния дроб. И той е възпрепятстван в дейността си. Освен това тези хормони подхранват вирусите.

Високо адреналинови дейности – скокове с бънджи, скоростни влакчета, скачане с парашут, сърфиране при големи вълни, сноуборд, екстремно колоездене, скално катерене – това са част от дейностите, при които се отделя много адреналин. При практикуване на този род занимания е хубаво да се погрижим за черния дроб и да не го претоварваме с алкохол и мазни храни, за да може се неутрализира корозивния адреналин. Обикновено се изчиства за 1 до 3 седмици от черния дроб.

Излагане на дъжд

Излагането на дъжд е забавна игра за деца и възрастни. Толкова сме замърсили планетата си обаче, че в дъжда се съдържат токсините от въздуха и от небето. Във въздуха са изпаренията от заводите, изгореното самолетно гориво, остатъците от пестициди, фунгоциди и хербициди, с които обработваме посевите. Тъй като дозите са малки, се възприемат от черния дроб като хомеопатични дози. Водата от дъжда е активна и жива, и му помага да се освободи от тези отрови.

Източници:

1. Уилям А., Лечителят медиум. Помощ за черния дроб, Хермес, 2019.
2. Image by Jill Wellington from Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *