Атопичният дерматит – наследствен ли е? Каква е превенцията?

Има ли общо между атопичния дерматит и наследсвеността? Това е въпрос, който вълнува много хора. Дали по-добрият въпрос не е: “Какво можем да направим като превенция?”.

Има ли връзка между атопичния дерматит и наследствеността?

Всеки лекар, който види сухата кожа в гънките на лактите и зад коленете, по бузите на вашето дете ще ви попита дали вие страдате или партньорът ви от атопичен дерматит. Съществуват и статистики за това каква е вероятността, ако вие имате екзема и детето ви да има.

Съществува и науката епигенетика, според която ние можем да имаме гените, които да отговарят за дадено заболяване, но от начина ни на живот зависи точно кои гени ще се активират.

Всъщност създавайки още зародиша част от нашата генетична информация му се предава. Но заедно с нея се предават и “токсичния товар”, който имаме. Много често вече се говори за здравето на майката преди да забременее и по време на бременността. Но всъщност още от раждането на едно момиче започва възпитанието му за създаване на здраво поколение. И ако научим бъдещите майки да се грижат за храненето си, за връзките си с околния свят, за емоционалното и психичното им здраве, бихме имали и по-здрави деца.

Какво можем да направим като превенция на атопичния дерматит за бъдещите ни деца?

Всъщност този въпрос важи изобщо за здравето на децата ни. Без значение дали нашите родители са знаели, че индустриализацията; химията в дома, в околната среда, при отглеждане на храната, в мебелите и т.н. ще окаже влияние на здравето на техните внуци. Възможно е да се погрижим за здравето на тялото ни преди да имаме деца.

Има доста насоки за храненето, за ползите от изчистването на токсините от тялото. Повече за системите на детоксикация в тялото ни може да прочетете тук. Но повечето източници не посочват, че качествената детоксикацията може да отнеме 1-2 години или повече.

Постите не са случайно нещо. Те осигуряват на тялото ни (в частност черния дроб) възможността да се освободи от всичко, което е товар за него. Много хора с чернодробни заболявания знаят, че се препоръчва консумирането на растителна храна за облекчаване на черния дроб.

Добре е преди да имаме деца да се запитаме какво е нашето здраве и има ли нужда да бъде подобрено. С какво сме се хранили? Дали не сме консумирали доста храни с консерванти, оцветители, подобрители. Ще е ли по-добре да се подложим на детоксикация преди бременността? Как да продължим да се храним по време на бременността и след това?

Начинът ни на хранене е част от начина ни на живот. Промените в него е добре да се правят дългосрочно и през 3-6-9-12 месеца да отбелязваме как се чувстваме и дали това е в подкрепа на визията ни за здраве на нас и нашите деца след още 20 години.

Най-добрият начин да вземете решение дали да изберете някакъв различен начин на хранене от досегашния ви е да обсъдите въпроса с лекар с нужната квалификация. И по този начин да направите най-доброто, на което сте способни, за да увеличите вероятността бебето ви да е здраво.

Аз не съм лекар. Статията е с информативен характер. Преди да се подложите на каквито и да е промени във връзка със здравето ви консултирайте се с лекар.

Източници:

  1. тук – за наследствеността на атопичния дерматит
  2. тук – Доц. Д-р Милена Георгиева: ДНК не е нашата съдба!
  3. Източник: Уилям А., Лечителят медиум. Помощ за черния дроб, Хермес, 2019.
  4. Image by Gerd Altmann from Pixabay


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *