Полезни плодове при атопичен дерматит и хранителни алергии

Много съм писала за диетите, които се препоръчват при атопичен дерматит. А дали има храни, които могат да помогнат за по-бързото възстановяване на здравето на кожата?

Има, разбира се. Но това, че споменавам каквито и храни да е, не означава, да забравите за алергиите и да действате несъобразително.

В червено ще отбелязвам текста, който е свързан с опита ми с Христо.

Ето някои плодове, които могат да ни подкрепят при дерматит и хранителна алергия:

Кайсии

Кайсиите са удивителни плодове. Имат високо съдържание на аминокиселини като цистеин и глутамин и минерали като селен и магнезий.

Подпомагат синтеза на В12, като елиминират вредни елементи в храносмилателния тракт, които възпрепятстват нормалния му синтез. Потискат производството на амоняк в червата.

Те са затопляща храна, стабилизират нивата на енергия, стимулират производството на червени кръвни телца, укрепват сърцето и подхранват мозъка.

Христо обича много да хапва кайсии. И предните две лета ядеше доста. Но веднъж потърсих лекарска помощ, защото не можеше да диша от кашлица. След този случай пак ядеше кайсии, но ограничих бройката. Предполагам, че може да има връзка и с препарат, с който са ги пръскали.

Горски плодове

Горските плодове са отличен източник на желязо, магнезий, селен, цинк, молибден, калий, хром, калций. Също така се твърди, че съдържат и известно количество омега-3, омега-6 и омега-9. Помагат и за образуването на В12.

Горските плодове са известни със способността си да предизвикват алергични реакции. Въпреки че пасирах ягодите и ги прецедих, за да отделя семките, Христо все пак се разкашля.

Към боровинките и бъзака, Христо не прави реакция. Всички знаем за уникалните им свойства върху имунната система и черния дроб.

Череши

Сладки и сочни те са едно удивително средство за възстановяване функциите на черния дроб. Те са богати на цинк и желязо. Идеални са при анемия. Богати са и на аминокиселини като треонин, триптофан и лизин, които действат заедно с мелатонина и облекчават физическото и умственото натоварване.

Имат и способността да възстановяват миелиновата обвивка на нервите. Изключително полезни за жените със способността си да пречистват матката.

Фурми

Богати са на много минерали. Имат противопаразитни свойства, убиват кандида, възстановяват перисталтиката. Имат противоракови свойства.

Фурмите са ми любим плод, но Христо никак не ги харесва. Пробвал ги е, но не е ентусиаст.

Смокини

Смокините са източник на витамини от група В и по този начин редуцират радиацията в тялото. Масажират червата и унищожават бактерии, паразите, вещества от плесени и тежки метали, убиват и вируси и гъбички.

Много са вкусни и Христо ги харесва, но прави реакции към тях.

Грозде

То е уникален плод, който също детоксикира добре черният дроб. Дава ни енергия. Помага на бъбреците да изхвърлят токсините от тялото.

Всякакви видове грозде обича да хапва Христо. Особено полезно му беше при ацидозата, заради която бяхме в болница преди няколко години.

Лимон и лайм

Вече знаем за уникалните им свойства при грип, защото съдържат витамин С. Богати са на електролити и затова оводняват добре. Алкализират тялото. Сигурно сте чували, че се препоръчва сутрин на гладно да се пие вода с изцеден сок от лимон.

Правят чудеса с черния дроб и камъните в тялото ни. Христо пиеше лимонов сок със сусамово масло 1:1 в продължение на седмица преди хранене. Количеството лимонов сок е сокът от половин лимон. Тази рецепта помогна да свали ГГТ-то, един от показателите на черния дроб.

Пъпеш и диня

Пъпешите и дините са богати на електролити, разреждат кръвта, оводняват тялото, облекчават заболявания на черния дроб и бъбреците. Пъпешите и дините са алкални храни, помагат за възстановяването на кости, зъби, стави, съеднителна тъкан и сухожилия.

Обичани летни плодове, които са помагали на Христо при обезводняване.

Круши

Крушите имат благотворно влияние върху храносмилането, хранят добрите бактерии и унищожават лошите бактерии, гъбички и паразити. Богати са на фитохимикали, микроелементи и аминокиселини. Сокът от круша е добър електролит и помага за пречистване на черния дроб.

Крушите са любими и на двете ми деца. А покрай тях и аз започнах да ги консумирам по-често.

Всички плодове може да консумирате и сушени. Добре е да не са обработени със серен диоксид.

Аз не съм лекар. Споделям информация, която мисля, че е полезна. Преди да ми се доверите, се консултирайте с квалифициран лекар.

Източници:

  1. Източник: Уилям А., Лечителят медиум.Най-полезните храни, Хермес, 2018 г.
  2. Снимка на silviarita от Pixabay


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *