Полезни зеленчуци при атопичен дерматит и хранителни алергии

Всички знаем, че зеленчуците са полезни. Майките често настояваме детето да си изяде броколите, морковите и всички зеленчуци, които сме сложили в чиниите им. Полезните зеленчуци при атопичен дерматит оказват подкрепа на черния ни дроб и са свързани със здравето на кожата и проявите на хранителни алергии. Те всъщност убиват вирусите, бактериите и гъбичките в нашето тяло и по този начин ни помагат да сме здрави дълго време.

Краставица

Краставицата, както всички знаем съдържа 98% вода. Това ни помага да сме хидратирани, защото много хора забравят да пият вода. Ако се консумира всеки ден, може да подобри състоянието на увредения черен дроб, като неутрализира 10- до 15-годишно излагане на токсини (включително тежки метали и пестициди). Повече за краставицата и сокът от нея може да прочетете тук.

Картофи

Картофът е важен за здравето. Кожата му е богата на аминокиселини, протеини и фитохимикали. Богати са на калий и витамин В6 и са много ценен източник на лизин. Лизинът е аминокиселина, която е мощно оръжие срещу рак, чернодробни болести, възпаления и вируси като Епщайн-Бар и херпес зостер. Картофите предпазват от чернодробни заболявания, укрепват бъбреците, успокояват нервите и храносмилателния тракт.

Не давах на Христо да яде много картофи, защото се покриваше с пъпки и ми беше жал да го гледам как се мъчи. Той пък ги обожава и днес. Може да изяде огромно количество. Все още му излизат пъпки, но вече не ме е страх от тях.

Кръстоцветни

Към групата на кръстоцветните зеленчуци спадат зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, листни, кейл, рукола и сарепска горчица. Кръстоцветните зеленчуци според Антъни Уилям са приятели на щитовидната жлеза, извличат радиацията, която е натрупана в щитовидната жлеза и предпазват от вирусите, които са причина за много тиреоидни заболявания. Богати са на витамини В, А, С, Е и К. Помагат за възстановяване на белия дроб, защото съдържат сяра.

Сладки картофи

Сладките картофи също са едни от полезните зеленчуци при атопичен дерматит и хранителни алергии. Макар че не се отглеждат в България, може да се възползваме от полезните им свойства.

Те укрепват стомаха, тънкото и дебелото черво и унищожават патогенните бактерии и гъбички там. Помощник са в синтеза на витамин В12.

Сладките картофи съдържат фитоестроген, който освобождава организма от канцерогенен естроген. Тези естрогени идват от пластмасата, лекраствените медикаменсти, храната и токсините в околната среда.

Стъблена целина

Антъни Уилям твърди:

“Стъблената целина е една от най-мощните противовъзпалителни храни, тъй като подлага на глад непродуктивните бактерии, дрожди, плесени, гъбички и вируси в тялото и извежда изхвърлените от тях токсини и отпадъци от чревния тракт и черния дроб. Насърчава развитието на добрите бактерии.”

За сока от стъблена целина може да прочетете тук.

Кълнове и поници

Кълновете и пониците изобилстват от витамини и минерали. Много добре влияят на кожата. Някои от минералите, които съдържат, са желязо, йод, селен, цинк, мед, манган, сяра, магнезий, хром и молибден. Помагат и за производството на В12 в тялото ни. Чудесни са и за репродуктивната система, играят роля и в хормоналния баланс.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци са често пренебрегвана част от менюто ни. Имат масажиращо и изтъргващо въздействие върху стомах, тънко и дебело черво. По този начин стимулират перисталтиката и изчистват стари дрожди, плесени, и други гъбички заедно с натрупания в гънките отпадъчен материал.

Тези зеленчуци алкализират. Съдържат натрий, йод, хром, сяра, магнезий, калций, калий, силициев диоксид, манган и молибден, витамин А, витамини от група В, хлорофил и каротени. Съдържат и лесноусвоими протеини. Цинкът, който се съдържа в тях, се усвоява по-добре, ако се приемат заедно с тиквени семки.

Артишок

Артишокът е богат на фитохимикали, минерали, витамини А, Е и К, аминокиселини и ензими.

Органите, на които влияе положително върху панкреаса, черния дроб, мозъка, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза.

Включвайки повече зеленчуци в менюто си, предоставяме средства на телата си, които да използват при самовъзтановяването си и самолекуването си.

Аз не съм лекар. Споделям информация, която мисля, че е полезна. Преди да ми се доверите, се консултирайте с квалифициран лекар.

Източници:

  1. Източник: Уилям А., Лечителят медиум.Най-полезните храни, Хермес, 2018 г.
  2. Снимка на Sabrina Ripke от Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.