Полезни зеленчуци при атопичен дерматит и хранителни алергии

Всички знаем, че зеленчуците са полезни. Майките често настояваме детето да си изяде броколите, морковите и всички зеленчуци, които сме сложили в чиниите им. Полезните зеленчуци при атопичен дерматит оказват подкрепа на черния ни дроб и са свързани със здравето на кожата и проявите на хранителни алергии. Те всъщност убиват вирусите, бактериите и гъбичките в нашето тяло и по този начин ни помагат да сме здрави дълго време.

Краставица

Краставицата, както всички знаем съдържа 98% вода. Това ни помага да сме хидратирани, защото много хора забравят да пият вода. Ако се консумира всеки ден, може да подобри състоянието на увредения черен дроб, като неутрализира 10- до 15-годишно излагане на токсини (включително тежки метали и пестициди). Повече за краставицата и сокът от нея може да прочетете тук.

Картофи

Картофът е важен за здравето. Кожата му е богата на аминокиселини, протеини и фитохимикали. Богати са на калий и витамин В6 и са много ценен източник на лизин. Лизинът е аминокиселина, която е мощно оръжие срещу рак, чернодробни болести, възпаления и вируси като Епщайн-Бар и херпес зостер. Картофите предпазват от чернодробни заболявания, укрепват бъбреците, успокояват нервите и храносмилателния тракт.

Не давах на Христо да яде много картофи, защото се покриваше с пъпки и ми беше жал да го гледам как се мъчи. Той пък ги обожава и днес. Може да изяде огромно количество. Все още му излизат пъпки, но вече не ме е страх от тях.

Кръстоцветни

Към групата на кръстоцветните зеленчуци спадат зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, листни, кейл, рукола и сарепска горчица. Кръстоцветните зеленчуци според Антъни Уилям са приятели на щитовидната жлеза, извличат радиацията, която е натрупана в щитовидната жлеза и предпазват от вирусите, които са причина за много тиреоидни заболявания. Богати са на витамини В, А, С, Е и К. Помагат за възстановяване на белия дроб, защото съдържат сяра.

Сладки картофи

Сладките картофи също са едни от полезните зеленчуци при атопичен дерматит и хранителни алергии. Макар че не се отглеждат в България, може да се възползваме от полезните им свойства.

Те укрепват стомаха, тънкото и дебелото черво и унищожават патогенните бактерии и гъбички там. Помощник са в синтеза на витамин В12.

Сладките картофи съдържат фитоестроген, който освобождава организма от канцерогенен естроген. Тези естрогени идват от пластмасата, лекраствените медикаменсти, храната и токсините в околната среда.

Стъблена целина

Антъни Уилям твърди:

“Стъблената целина е една от най-мощните противовъзпалителни храни, тъй като подлага на глад непродуктивните бактерии, дрожди, плесени, гъбички и вируси в тялото и извежда изхвърлените от тях токсини и отпадъци от чревния тракт и черния дроб. Насърчава развитието на добрите бактерии.”

За сока от стъблена целина може да прочетете тук.

Кълнове и поници

Кълновете и пониците изобилстват от витамини и минерали. Много добре влияят на кожата. Някои от минералите, които съдържат, са желязо, йод, селен, цинк, мед, манган, сяра, магнезий, хром и молибден. Помагат и за производството на В12 в тялото ни. Чудесни са и за репродуктивната система, играят роля и в хормоналния баланс.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци са често пренебрегвана част от менюто ни. Имат масажиращо и изтъргващо въздействие върху стомах, тънко и дебело черво. По този начин стимулират перисталтиката и изчистват стари дрожди, плесени, и други гъбички заедно с натрупания в гънките отпадъчен материал.

Тези зеленчуци алкализират. Съдържат натрий, йод, хром, сяра, магнезий, калций, калий, силициев диоксид, манган и молибден, витамин А, витамини от група В, хлорофил и каротени. Съдържат и лесноусвоими протеини. Цинкът, който се съдържа в тях, се усвоява по-добре, ако се приемат заедно с тиквени семки.

Артишок

Артишокът е богат на фитохимикали, минерали, витамини А, Е и К, аминокиселини и ензими.

Органите, на които влияе положително върху панкреаса, черния дроб, мозъка, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза.

Включвайки повече зеленчуци в менюто си, предоставяме средства на телата си, които да използват при самовъзтановяването си и самолекуването си.

Аз не съм лекар. Споделям информация, която мисля, че е полезна. Преди да ми се доверите, се консултирайте с квалифициран лекар.

Източници:

  1. Източник: Уилям А., Лечителят медиум.Най-полезните храни, Хермес, 2018 г.
  2. Снимка на Sabrina Ripke от Pixabay


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *