Връзка между емоциите и алергията, екземата и астмата?

И друг път съм писала за емоционалните нагласи, възприемането на света и връзката им с алергията и екземата. Но сега искам да задълбоча малко темата.

В книгата „Всичко е наред“ на Луиз Хей и Мона Лиза Шулц се говори за седем емоционални центъра. Тук ще разгледам първи и шести емоционален център. Те са свързани със здравето на кожата, алергията и белите дробове.

Първи емоционален център – семейство

Първи емоционален център е свързан със семейството и заобикалящата ни среда. Без подкрепата им ние се чувстваме несигурни. Тази несигурност се проявява в имунната система, кожата, кръвта, костите, ставите. Ключът за здравето в този център е да се намери балансът между вашите потребности и нуждите на социалнозначимите групи за вас.

Алергия

Възприятие на света

Проблемите с имунната система като алергия, чести боледувания от грип и простуди се свързват с чувството на несигурност. Често хората с такива проблеми се изолират, защото чувстват, че потребностите им не са като на другите. Усамотяват се и това ги кара да си мислят, че светът е против тях. Липсва им чувството за безопасност.

Утвърждения

За да променят вътрешните си нагласи, могат да използват утвърждения: Светът е безопасно и приятелско място. Аз съм в безопасност. Аз съм в мир с живота.           

Мерки за подобрение на живота

Обърнете внимание на всекидневното си поведение. Страните ли от другите? Имате ли чувството, че сте неразбрани? Забележете кои ситуации, случки ви карат да се чувствата отхвърлени, критикувани или осъждани. Вижте зад исканията на хората около вас неизказаните потребности. Преодолявайки емоциите си може да създадете толеранс едновременно във вътрешния и външния си свят. Атакуването на белите кръвни телца към чужди тела е същото, което правите в живота си, ето защо работата върху емоционалния толеранс често води до подобряване на физическото здраве.

Постепенно се свържете с хора около вас. Изграждането на взаимоотношения води до подобряване на здравето ви.

Проблеми с кожата

Възприятие на света

Хората с кожни проблеми привидно имат обществен живот, но това е постигнато с много усилия. Тези хора са привидно солидни, което е свързано с много рутина, рутина, рутина. В истинския живот обаче не всичко е предсказуемо и сигурно. И тук идват проблемите, защото промените им причиняват безпокойство, а това се проявява в кожата.

Утвърждения

Утвържденията, които може да ползвате са: Любящо подкрепям себе си с мисли за радост и мир. Миналото е простено и забравено. Аз съм свободен.

При екзема утвърждението е:Хармония и мир, радост и любов ме заобикалят и живеят в мен. Аз съм в безопасност.

Мерки за подобрение на живота

За справяне с кожните проблеми е добре да работите върху способността си за справяне с проблеми. Все пак промяната е единственото сигурно нещо в живота. Затова въведете моменти на спонтанност в живота ви и разклатете рутината.

Четвърти емоционален център – приятни емоции

Четвъртият емоционален център е свързан с баланса на потребностите ви и тези на някой друг, с когото имате взаимоотношения. Ако нарушите равновесието в тази област ще имате здравословни проблеми със сърцето, белите дробове, гърдите. Ще разгледам белодробните смущения, тъй като астмата е такова.

Белодробни смущения

Възприятие на света

Хора с белодробни или дихателни проблеми като бронхит, пневмония, хрема, сенна хрема, астма се затрудняват да се ангажират с живота, опитвайки се да дишат през облак от емоции. Емоциите и чувствата им са толкова силни, че могат да променят за миг настроението си, което да се отрази на физическото здраве.

Ако в прекалена степен възприемате емоциите на друг – гняв, раздразнителност, печал – вие ще сте предразположени към простуди, грип , астматични пристъпи или други дихателни проблеми.

Утвърждения

Ако имате астма, може да използвате утвърждението: Сега за мен е безопасно да поема отговорност за живота си. Избирам да съм свободен.

При кашлица може да използвате утвърждението: Аз съм забелязан и ценен по най-положителен начин. Аз съм обичан.

Мерки за подобрение на живота

Може да се научите да контролирате емоциите си и да не се поддавате на чуждите емоции като медитирате. Друг начин е да наблюдавате себе си и да откриете кои са моделите, които отключват проблемите ви с дишането.

Това със сигурност не е лека задача. Доста време ви е отнело да усвоите стария си модел на реакция, но полагайки осъзнати усилия за промяна на мислите в положителна посока и отдръпването физически или вътрешно от ситуациите, които ви нараняват ще дадат резултата с времето.

При децата с такива проблеми можете да ползвате утвържденията: Това дете е искано и обичано. Това дете е в безопасност.

Аз не съм лекар. Преди да предприемете, каквито и да е действия относно вашето здраве посъветвайте се с лекар.

Източник: Всичко е наред, Хей Л., Шулц, М.Л., 2015, ИК „Кибеа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *